Connect with us
Advertisement

Eveniment

MApN demontează știrile false despre vaccinare obligatorie. Ce precizări aduce armata

Publicat

O știre falsă despre vaccinarea obligatorie a fost distribuită în ultimele zile pe mai multe site-uri de socializare. Ministerul Apărării a demontat știrea falsă și a adus o serie de clarificări despre vaccinare. 

Mai exact, potrivit Ministerului Apărării Naționale, pe pagina de Facebook a Patronatului Protecţiei şi Medicinei Familiei „FAMILIA” a fost publicată o informare semnată de către Dr. Adrian Tatu, în calitate de director executiv.

În cadrul postării, campania de vaccinare împotriva COVID-19 este prezentată drept „o acţiune militară specifică”, iar vaccinul drept „un medicament experimental”. Aceste afirmaţii dezinformează cu privire la campania de vaccinare.

„Campania de vaccinare împotriva COVID-19 este o acţiune militară, iar vaccinul, un medicament experimental testat pe populaţie”, era scris în dezinformarea promovată pe Facebook.

Ce spune MApN

În primul rând, administrarea vaccinului va fi întotdeauna efectuată de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop, indiferent de structura din care face parte. Contribuţia MAPN şi MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va fi de a asigura o mare parte din resursele logistice necesare pentru stocare şi distribuţie, precum şi o parte din resursa umană necesară echipelor de vaccinare.

Mai mult, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 este un organism interministerial, aflat sub conducerea Secretariatului General al Guvernului. Conducerea Comitetului este asigurată de un preşedinte, precum şi de un vicepreşedinte, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

În al doilea rând, niciun vaccin nu poate fi comercializat înainte de încheierea studiilor clinice. Rezultatul acestor studii (o testare preclinică şi trei faze clinice) se află la baza emiterii autorizaţiei de punere pe piaţă de către Agenţia Europeană a Medicamentului. Pentru ca un vaccin să fie autorizat împotriva COVID-19 trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile prevăzute de normele şi legile existente, şi cu atât mai mult cele privind siguranţa. Chiar şi după obţinerea acestei autorizaţii, vaccinurile sunt evaluate continuu în studiile de faza 4 (farmacovigilenţă) pe toată perioada utilizării.

În prezent există mai multe vaccinuri care sunt în proces de evaluare pentru autorizare la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, astfel încât să crească şansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri disponibile. Vaccinul este calea cea mai scurtă şi mai eficientă de revenire la normalitate.

Campania de vaccinare din România este derulată în concordanţă cu ceea ce se întâmplă la nivel european, este armonizată şi compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Covid-19. România acţionează în context european, pe picior de egalitate cu toate celelalte state membre. Astfel, vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară.

În concluzie, siguranţa vaccinării are întâietate faţă de orice alte considerente. Rapiditatea cu care s-a descoperit acest vaccin şi rapiditatea cu care se doreşte a fi distribuit nu reprezintă nici un fel rabat de la siguranţă şi de la calitate. Vaccinurile candidate împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorităţi de reglementare. Întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Neacsum

    luni, 04.01.2021 at 19:38

    Nu este vorba de un fake news ci de o alta interpretare a fenomnenului.MApN nu demonteaza si nu demonstreaza nimic, ci isi expune propria viziune privind campania de vaccinare. Ar fi fost un fake news daca s ar fi demonstrat ca afirmatia doctorului nu exista, dar MApN nu a contestat existenta documentului, deci stirea exista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement