Connect with us
Advertisement

Eveniment

MApN: Singura situație în care armata devine obligatorie în România. Mesaj pentru clarificarea zvonurilor legate de înrolare

Publicat

În ultimele zile în România au circulat noi informații legate de încorporarea românilor, care au provocat panică în populație, iar Ministerul Apărării Naționale s-a văzut nevoit să vină iar cu precizări legate de acest subiect, pentru ca populația să fie informată corect.

Totul a pornit după ce mai mulți cetățeni din județe precum Cluj, Mureș și Brașov au primit înștiințare cum că ar trebui să se prezinte la bazele militare. Acestea au fost de fapt informații false, menite să sperie populația.

Cine vrea să ne agite? Știri false și acțiuni de dezinformare în contextul războiului din Ucraina

Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Ministerul Apărării Naționale a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, , se precizează în comunicatul MApN

MApN a clarificat situația într-un mesaj pe Facebook și a specificat că executarea serviciului militar devine obligatoriu doar în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare precum și pe timpul stării de asediu, după cum precizează comunicatul următor:

”Atenție la înștiințările false trimise în numele MApN!

Vă semnalăm noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale MApN pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare.

Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, se arată într-un comunicat postat pe Facebook de MApN.

MApN anunță că serviciul militar obligatoriu în România a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 și nu s-au luat alte măsuri în acest sens.

Anunțul făcut d MApN: Singura situație în care armata este obligatorie

”Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată).

Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul”, a mai precizat MApN.

MApN precizări despre mobilizarea rezerviștilor

MApN precizează ca în ultima perioadă astfel de documente au fost distribuite în mai multe județe cum ar fi Mureș, Cluj și Brașov.

Când pot primi cetățenii ordine de încorporare în armată

Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

În România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat – serviciul militar se face pe bază de voluntariat

Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată).

Recomandăm cetățenilor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul.

Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului AICI

MApN precizări despre documente transmise de DSP către medicii de familie

”Noi documente de corespondență între instituții publice cu atribuții în procesul de gestionare a fluxului de evidență pentru rezerva de mobilizare a Armatei României sunt distribuite în spațiul public drept așa-zise dovezi ale unor pregătiri pe care autoritățile le-ar face în contextul situației de securitate din Ucraina.

De data aceasta, sunt prezentate două documente: o adresă a Centrului Militar Mureș către Direcția de Sănătate Publică Mureș, prin care se solicită actualizarea datelor medicale ale cetățenilor încorporabili și a rezerviștilor, precum și adresa trimisă de DSP către medicii de familie din acest județ în vederea furnizării acestor date.

Facem precizarea că această actualizare de date se realizează în fiecare an, în conformitate cu prevederile din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Temeiul legal pentru solicitarea acestor date rezidă din art. 40 alin (2) din actul legislativ menționat, care precizează că „evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregătirea profesională, militară şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi situaţia medico-militară a acestora”.

Periodicitatea acestor demersuri este prevăzută la art. 47 din aceeași lege: „Direcţiile sanitare judeţene şi ale municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, până la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”.

Ca atare, demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină, care se derulează anual și, evident, nu au legătură cu conflictul din țara vecină.” precizează MApN

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement