Economie
Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR. Schimbare majoră la finanțare: împrumut garantat și grant de succes

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR și a anunțat o schimbare majoră la modul de finanțare: împrumut garantat și grant de succes.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vorbit vineri la Alba Iulia despre modul în care România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul PNRR a unei sume mari de bani pentru zona de competitivitate economică.
Concret, banii s-ar duce spre sectorul IMM-urilor. Dar, măsura ar veni la pachet și cu o serie de modificări importante pentru sistemul de finanțări europene.
Practic firmele vor primi un împrumut garantat cu bani din fonduri europene, iar la final, vor primi un grant de succes, dacă proiectul este finalizat în parametri. Grantul ar urma să fie cuprins între 20 și 30%.
Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri. Declarații Boloș:
”Este propunerea pe care am făcut-o pentru renegocierea PNRR, în care avem o componentă de finanțare a proiectelor care se află în lista de rezervă la nivelul regiunilor.
În speță discutăm de programele regionale, unde rezerva este de 500 de milioane de euro de proiecte, și mai avem, în programul de tranziție justă, încă aproximativ 250 de milioane de euro.
Acesta ar fi un prim pachet de proiecte pe care m-aș bucura enorm să reușim să-l renegociem, pentru că înseamnă o gură de oxigen pe care o au investitorii și pe care o au întreprinderile mici și mijlocii pentru a-și dezvolta capacitățile de producție.
Și mai avem, foarte important, propus 1,7 miliarde de euro pentru a fi investit în instrumente financiare.
Ce înseamnă instrumentele financiare? Înseamnă posibilitatea de a oferi garanții celor care investesc în domenii diferite pentru activitățile de producție.
Și dacă investiția merge bine și se implementează până la capăt, la sfârșitul perioadei de implementare, cel care este beneficiarul finanțării primește o componentă de grant din valoarea investiției, care poate să meargă între 20% până la 30%.
Tot ce înseamnă modernizarea finanțărilor europene va îmbrăca această formă a acestor instrumente financiare cu care trebuie să ne obișnuim.
Pentru că ce am avut până acum, finanțările clasice, componenta de grant cu cofinanțare va fi înlocuită de instrumentele financiare.
De aceea România și-a operaționalizat o bancă de investiții și dezvoltare, de aceea și-a propus înființarea unui fond de private equity, cum îi zicem noi, dar care gestionează tot instrumentele financiare.
Un împrumut garantat din fonduri europene cu componentă de grant.
El a adăugat că procentul grantului poate să varieze în funcție de valoarea investiției și domeniul de investiție. Componenta de grant poate să ajungă, concret, la o valoare cuprinsă între 20% până la 30%, spune ministrul.
”Asta presupune că le dăm, așa zisă ”primă de succes” pentru o investiție implementată la sfârșitul implementării proiectului” a adăugat Boloș.
El a adăugat că luni va fi trimisă la Comisia Europeană documentația necesară în formatul standard cerut de instituție pentru continuarea procesului de negociere, care ar trebui încheiată până la sfârșit de aprilie, început de luna mai, pentru ca procedurile după aceea de aprobare la nivelul Comisiei să poată derula.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News