Connect with us
Publicitate

Eveniment

”Măriuca”, noul roman al scriitorului aiudean Lucian Domșa. Satul, developat într-un limbaj profund autentic

Publicat

Lucian Domșa a publicat ”Măriuca”, un nou roman dedicat satului tradițional românesc, scriitorul din județul Alba numărându-se printre puținii care reușesc să se ocupe cu autenticitate de acest mediu, perceput din ce în ce mai slab. 

În primul său roman, ”Aneta”, s-a oprit la viața țăranilor navetiști din anii ’80 ai secolului trecut, iar în ”Măriuca” prezintă cu gravitate drama țăranului întors acasă din Primul Război Mondial.

”Realitățile satului tradițional sunt surprinse aici în plan secund, importantă fiind construcția personajelor, povestea profundă a unei familii, o istorie a vieții vechi a țăranilor dintr-un sat din Ardeal, relatată într-o limbă cât se poate de autentică” se arată în prefața cărții.

Drama exemplară a unei familii dintr-un sat din Transilvania se construiește în roman treptat, odată cu spațiul pe care îl populează, și cu acțiunea, surprinzîndu-se astfel și câteva elemente de monografie a satului, din desfășurările vieții cotidiene.

Hora, care era motiv de veselie, nașterea unui copil, boala, unele munci agricole, munca în gospodărie, ploile și noroiul de pe ulițe, iarna grea, colinda, toate poartă pecetea unei arii geografice specifice și a durerilor oamenilor mutilați de războiul din care își revin cu greutate.

Deși intitulat ”Măriuca”, personajul principal al romanului este Manole a lui Țapu’, în jurul căruia se construiește acțiunea.

Și totuși, prin felul în care este realizată eroina feminină, prin dorința sa de emancipare, Măriuca devine personajul important care anunță o schimbare de mentalitate și de atitudine în mediul rural interbelic.
Manole este unul dintre puținii care s-au întors din război.

Copiii strigă după el pe uliță „Manole țaca-țaca”, întrucât a rămas cu serioase sechele după război. În plus, ca să poată suporta amintirea ororilor trăite în tranșee și pe cîmpul de luptă, Manole cade în patima beției. Singura care îl înțelege și îl susține până la sfîrșit este soția sa, Lenuța.

Viața de după război, cu sărăcie și foamete, este trăită de oamenii din sat cu demnitate, iar tragismul romanului reiese din condiția dobândită de Manole după întoarcerea acasă, aceea de alcoolic, de om violent și bădăran, care aude permanent în urechi urletul războiului sub forma unui țăcănit de mitralieră.

Lucian Domșa se apleacă minuțios asupra personajelor, care sunt autentice pentru că sunt inspirate din realitatea trăită de el.

Fără a oferi mai multe informații despre acțiunea romanului, vă oferim o mică mostră din carte, relevantă pentru stilul în care este scrisă:

”Măriuca și-a strâns mai tare broboadape cap și a ridicat ochii ca să vadă fulgii ce pluteau ca un roi de fluturi albi.

A zâmbit și a făcut câțiva pași prin zăpada ce gătea pământul. Copacii de zahăr din jur dormeau fără să simtă frigul, înfofoliți la picioare de mantia albă strălucitoare. Doar crengile lor se mândreau cu mănușile călduroase de puf.

Lângă vălăul din care bea apă câinele, gheața ca oglinda le făcea cu ochiul petalelor de marmură albă apărute sub acoperișul coșerului. Iarna a pictat cerul cu leșie și a oprit soarele să privească pământul.

Zăpada cernută din văzduh a împodobit casele cu dantelă albă, iar drumurile le-a troienit până când s-au rătăcit unele de altele”.

Despre Lucian Domșa

Lucian Domșa a devenit scriitor la 46 de ani, după ce a aflat că este bolnav și trebuie să facă dializă. ”Nu știam încotro s-o apuc, dintr-un om activ mi-era sortit s-ajung ca o legumă, trebuia să-mi găsesc un refugiu și o altă preocupare…”

Așa s-a apucat de scris. Ulterior, el și familia lui s-au infectat cu noul coronavirus și au plătit un preț greu: mama sa a murit.

Chiar și în asemenea condiții, Lucian Domșa a continuat să scrie la romanul său, ”Aneta”, și, în paralel, la o povestire în care și-a expus experiența legată de infectarea cu COVID – 19, pe care a publicat-o online pe contul său de Facebook.

S-a infectat cu coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia, unde era pacient. De acolo, și-a infectat familia.

Vezi și: Povestea romanului scris în timpul pandemiei de un aiudean. Lucian Domșa vorbește despre boala care l-a transformat în scriitor

În loc să se lase dărâmat, Lucian Domșa a început să scrie, iar lumea l-a apreciat: a câștigat premii, iar cărțile sale au ajuns pe toate meridianele.

Volume publicate: Aneta (editura StudIS, Iași, 2020); Măriuca (editura StudIS, Iași, 2021)

Volume în lucru: Black Metal (poezie);

Colaborează cu diferite reviste literare și a publicat într-o mulțime de antologii. A primit și premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara în cadrul Festivalul „Alb-Umor”, de la
2020 Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate