Eveniment
Masa de Paște 2024. Rețete simple, preparate tradiționale și variante pentru cele mai delicioase feluri de mâncare, de sărbători
Masa de Paște 2024. În Sâmbăta Mare, în majoritatea gospodăriilor se gătește pentru masa de sărbători. De la preparate tradiționale, la variante moderne de meniu, acestea sunt alese și pregătite pentru a fi servite familiei și oaspeților.
Nutriționiștii recomandă ca meniul de Paște să fie unul echilibrat, cu alternarea produselor din carne cu legumele. De exemplu, dacă se consumă drob/gușiță, sarmale, friptură, ciorba poate fi doar din legume. De asemenea, aperitivele pot fi din alimente ușoare.
Trebuie acordată atenție la cantitatea de mâncare consumată la mesele de sărbători. Mai ales pentru cei care au mâncat mai puțin sau mai ușor în perioada de post. În momentul în care apare senzația de sațietate, recomandarea este să nu mai fie consumate alte alimente. Desertul poate fi amânat.
Specialiștii mai spun că și în perioada sărbătorilor trebuie respectat programul regulat al meselor. Nu este bine pentru organism suprasolicitarea prin consum mai des de alimente. În al doilea rând, nu mâncați prea repede, altfel este afectată digestia.
Altă recomandare este evitarea alcoolului, dulciurilor și mâncărurilor sărate în exces.
Masa de Paște 2024. Rețetă Drob din carne de miel/ Gușiță
Ingrediente:
- 1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
- 2 cepe
- 2 legături de ceapă verde (10 fire)
- 2 legături pătrunjel
- 2 felii pâine mai veche (fără coajă)
- 150 ml lapte
- 8 ouă fierte tari
- 4 ouă crude
- 1 linguriță rasă sare
- 1 linguriță rasă piper
- 80 ml ulei
Mod de preparare
Organele de miel se spală bine, în câteva ape. Apoi se pun în apă cu oțet și sare, o jumătate de oră. Se scot și se pun la fiert 5 minute. Se scurge apa și se spală oala. Sau în altă oală, se pun la fiert încă o jumătate de oră (se calculează de la primul clocot al apei).
Separat, se taie mărunt ceapa, ceapa verde, pătrunjelul și 4 ouă fierte. Pentru a fi drobul mai pufos, se pregătește și pâine înmuiată în puțin lapte.
Organele fierte se scurg bine de apă și după ce s-au mai răcit, se toacă mărunt. Se poate folosi și mașina de tocat, dacă se dorește consistență de pastă.
Ceapa tocată se călește într-o tigaie mare, cu ulei, la foc mediu, până se înmoaie. Se adaugă organele tocate și se prăjesc 10 minute. Se amestecă în continuu.
Apoi se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsă de lapte. Se continuă amestecarea. Totul se condimentează cu sare și piper.
După ce amestecul s-a mai răcorit, se bat 3 ouă mari crude și se pun în acesta. Se amestecă.
Se ia o tavă (de chec) și se unge bine cu ulei, și pe margini. Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură.
Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.
Masa de Paște 2024. Rețetă Drob de porc
Ingrediente:
- 3 inimi, 3 rinichi, 1 ficat mai mare, 1 plămân
- 6 cepe uscate, 3 legături ceapă verde, 2 legături usturoi verde
- grăsime de porc, 8 ouă crude, 8 ouă fierte
- sare, vegeta (opțional), piper, mărar, pătrunjel
Mod de preparare
Organele se spală bine și se curăță. Se pun la fiert în apă cu sare. Ficatul se pune mai spre final, pentru că fierbe mai repede.
După ce au fiert și apoi s-au răcit, organele de porc se dau prin mașina de tocat carne (sau se mărunțesc cu cuțitul). Se adaugă grăsimea de porc, ceapa verde, usturoiul verde și 2-3 felii de pâine ce a fost înmuiată.
Ceapa uscată se mărunțește și se călește în ulei. După ce s-a răcit, se pune în amestecul din organe.
Se adaugă ouăle bătute bine, sarea, vegeta, piperul și verdeața tocată mărunt.
Se pune câte un pic din zeama de la organe, pentru a avea consistența dorită. Apoi se pune la cuptor după aceeași metodă ca la drobul de miel.
Masa de Paște 2024. Drob de pui/curcan în crustă de cașcaval
Ingrediente
- carne de pui/curcan (900 g)
- 1 ou
- piure roșii (100 ml), usturoi (2 căței), pesmet (50 g)
- o ceapă mare, oregano (2 linguri)
- parmezan ras, (4 linguri), sare, piper
Topping: piure de roșii (200 ml), mozzarella (100 g), parmezan (2 linguri)
Mod preparare
Carnea de pasăre se spală și se toacă (recomandate sunt pulpe dezosate). Se adaugă pesmetul, oul, sosul de roșii și se amestecă. Se pune apoi parmezanul, ceapa și usturoiul și se amestecă.
Compoziția obținută se pune într-o tavă de cozonac la cuptor circa 45 de minute, la 180 de grade. Când este gata, se scoate din cuptor și peste drob se întinde sosul de roșii, mozzarella și/sau parmezan.
Se pune din nou la cuptor 20 minute la 180-200 grade sau până când brânza se rumenește ușor.
Masa de Paște 2024. Variante aperitiv
Rulouri de castraveți cu șuncă și brânză
Ingrediente
- 10 felii de șuncă (se poate folosi și mușchi file)
- 250 g brânză de vaci, 250 g brânză burduf, 100 g unt
- 4 cepe verzi, o legătură mărar
- ardei gras roșu
- 2 sau 3 castraveți
Mod de preparare
Ceapa verde și mărarul se toacă mărunt. Se amenstecă cu brânza de vaci și cea de burduf. Se adaugă untul și se amestecă. Ardeii se taie cubulețe și se pun în amestec.
Castraveții se taie în lungime, fâșii. Pe felia tăiată de castravete se pune șunca și peste crema. Apoi se rulează și se pune o scobitoare, ca să țină compoziția.
Guacamole (pastă de avocado)
Ingrediente
- 2 avocado copți
- o ceapă medie (roșie sau albă)
- o lingură suc de lămâie/lime
- 1-2 ardei iuți/chilli (opțional)
- 1 cățel usturoi sau fire de coriandru verde
- o roșie coaptă
- o jumătate de linguriță de sare, piper după gust
Mod de preparare
Avocado se curăță de coajă și se scoate sâmburele. Miezul se presează cu o furculiță până se face pastă.
Se pune roșia, fără pieliță și semințe. Se adaucă sarea și sucul de lămâie. Acesta din urmă va ajuta amestecul să nu se oxideze.
Se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul tocat mărunt sau coriandrul (după gust) și piperul.
Se pun ardeii iuți, după gust (opțional).
Se amestecă toate, până se omogenizează.
Pasta obținută se pune într-un bol și se acoperă cu folie de plastic, să nu se oxideze. Se poate păstra la frigider, însă este indicat să se consume proaspăt. Se pot pregăti separat felii de baghetă prăjite sau nachos.
Masa de Paște 2024. Ciorbă de legume
Ingrediente
- 4 cartofi, 4 morcovi
- o țelină medie, păstârnac (2 bucăți)
- 3 ardei, 1 dovlecel, 2 cepe
- ulei (2 linguri), bulion (5 linguri) sau 150 ml suc de roșii, borș/zeamă de varză (300 ml)
- 2 ouă, 2 linguri leuștean tocat, sare.
Mod preparare
Cartofii, morcovii și albitura se taie cubulețe. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în ulei, apoi se adaugă legumele tocate, 5-6 căni de apă și o linguriță de sare.
Se toacă și dovlecelul și ardeii. După ce se înmoaie cartofii în ciorba pusă la fiert, se adaugă dovlecelul și ardeii. Apoi se pune bulionul/sucul de roșii, borșul și se lasa sa dea în clocot, apoi se pun ouăle bătute bine.
Acestea se împrăștie cu o furculiță, ca să nu se franjureze. Se pune apoi sare și leuștean.
Masa de Paște 2024. Ruladă de porc cu smochine și nuci
Ingrediente
- carne porc (spată)
- prosciutto (10 felii subțiri)
- smochine (5 buc), nuci coapte
- usturoi (2 căței)
- o chiflă
- salvie (1 linguriță), rozmarin (1 linguriță)
- ulei de măsline (3 linguri), sare, piper.
Mod preparare
Carnea se spală și se curăță. Se taie cu cuțitul pe toată suprafața, cu excepția unei margini. Smochinele, mărunțite, se amestecă cu nucile tocate și date la cuptor.
Se pune apoi usturoiul tocat fin, salvia și rozmarinul, chifla ruptă bucățele mici, uleiul de măsline, piper și puțină sare.
Pe o hârtie de copt se pun feliile de prosciutto, apoi carnea de porc, umplutura cu smochine. Se rulează carnea cu ajutorul foii de copt, se leagă cu sfoară de bucătărie.
Se unge rulada cu ulei de măsline, se pune un pat de legume.
Pe o tavă se pun toate acestea și se lasă la cuptor pentru 60-70 de minute. Se poate pune și puțină apă, ca să nu fie carnea prea uscată.
Masa de Paște 2024. Prăjitură lămâiță
Ingrediente
Blat:
- 140 g făină, 150 g zahăr, un praf sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 ouă
- 2 linguri iaurt simplu
- 3 linguri ulei
- coajă de la 2 lămâi, 3 linguri zeamă lămâie.
Glazura: 150 g zahăr pudră, coaja unei lămâi, 2-4 linguri zeama de lămâie
Mod preparare
Ingredientele pentru blat se pun într-un castron și se amestecă (cu lingura sau mixerul).
Cuptorul se preîncălzește. Compoziția pentru blat se pune în tavă (cu foaie de copt) la cuptor, pentru 25-30 de minute sau până se rumenește.
Se pregătește glazura. Zeama de lămâie se pune peste zahărul pudră, puțin câte puțin, amestecând continuu. Când glazura devine mai lichidă ca mierea, este gata. Se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit, apoi se glazurează; se pune totul la rece 20-30 de minute.
Prăjitură cu cremă
Ingrediente
pentru blat:
- 9 ouă
- 9 linguri zahăr
- 1,5 plicuri cremă (praf) de ciocolată
pentru cremă:
- 400 ml frișcă lichidă
- 400 ml lapte
- 2 plicuri cremă (praf) de vanilie
pentru glazură:
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri apă
- 150 grame unt
- 150 grame ciocolată
Albușurile de ou se bat pentru a forma o spumă consistentă și se pune zahăr. Apoi se pun în amestec gălbenușurile.
Se adaugă praful-cremă de ciocolată.
Într-o tavă cu hârtie de copt se întinde compoziția și se lasă la cuptor cam 20 de minute. Apoi blatul se scoate și se lasă la răcit.
Pentru cremă, se pune într-un bol frișca lichidă, laptele și plicurile cu praf de cremă de vanilie. Se amestecă până devin o cremă consistentă.
Aceasta se întinde peste blatul rece. Apoi se pune la frigider.
Pentru glazură, într-o oală se pune la foc apă cu zahăr, apoi untul și ciocolata. Se amestecă, apoi se lasă la răcit. Se întinde peste cremă și se lasă la frigider.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News