Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sarmalele, cele mai așteptate la masa de Crăciun. Patru rețete delicioase cu care să-ţi surprinzi musafirii

sarmale

Publicat

Sarmelele sunt cele mai așteptate pe masa festivă pentru masa de Crăciun. Indiferent cum sunt preparate, sarmalele vor fi mereu preferate românilor atunci când vine vorba de preparatele tradiționale. 

Sarmaua un preparat culinar din carne tocată (de obicei de porc, dar și de vită, oaie, pasăre sau chiar pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau acră ), de viță sau de ștevie etc., în formă de rulou.

Gurmanzii sunt de părere că sarmalele sunt mai gustoase dacă se fierb într-un ceaun din fontă, la foc domol, sau într-o oală de ceramică, la cuptor, dacă la fundul ceaunului/oalei de ceramică și printre sarmale se pun bucăți de șorici afumat sau chiar un ciolan de porc afumat, frunze de cimbru, mărar și boabe de piper.

Se spune că dacă se consumă după ce „stau” 2-3 zile, sarmalele vor avea o savoare deosebită.

La masă, sarmalele se servesc cu mămăligă, smântănă și ardei iute.

Există mai multe tipuri de rețete de sarmale. Noi am ale spentru voi cele mai bune 3 rețete pe care le puteți încerca de Crăciun.

Sarmale de porc
Cele mai populare sunt sarmalele de porc. Acestea sunt foarte gustoase și ușor de făcut. Rețeta pentru această rețetă o găsiți aici: Sarmale de porc

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 60 min
Timp de gatire: 180 min
Gata in: 4 ore, 0 min
INGREDIENTE:
2 kg carne cu grăsime
500 g carne macră
15 linguri orez
4 cepe
200 g piept afumat
4 morcovi
500 ml zeamă de varză
piper boabe
foi de dafin
3 ramuri cimbru uscat
2 verze acre
200 g bulion sau suc de roşii
sare
piper

MOD DE PREPARARE
Sarmale de porc foarte gustoase şi uşor de făcut, după rețeta de mai jos.

1.   Varza se pune la desărat în apă rece în funcţie de cât de sărată este. Se poate pune de seara până dimineaţa sau doar o oră.

2.   Se trec prin maşina de tocat carnea şi ceapa, apoi se amestecă cu orez, sare, piper și jumătate din cantitatea de morcovi trecută prin răzătoare.

3.   Fiecare foaie de varză se curăţă de cotoare şi se taie dacă este prea mare. Se pune umplutură cât o nucă şi se rulează aşezând sarmalele în cratiţă pe un strat de varză tocată şi alternativ cu pieptul afumat de porc.

4.   În cratiţă se pun şi morcovii rămaşi trecuţi, de asemenea, prin răzătoare, se aşază cimbrul, piperul boabe și dafinul. Se toarnă zeamă de varză, bulionul şi apă cât să le acopere. Se pun la fiert acoperit pentru aproximativ 3 ore.

Sarmele de vită
Totuși, dacă îți dorești niște sarmale mai slabe, fără prea multă grăsime, este indicat să faci sarmale cu carne de vită. Sunt la fel de gustoase și chiar mai sănătoase.

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 30 min
Timp de gatire: 180 min
Gata in: 3 ore, 30 min
INGREDIENTE
2 verze crude
1,5 kg carne tocată de vită
5 cepe
150 g orez
1 conservă roşii în bulion
100 g bulion
ulei
1 litru vin alb
1 litru borş
crenguţe cimbru
sare
piper

MOD DE PREPARARE

1.   Ceapa tocată şi orezul se pun pe foc şi se lasă aproximativ 10 minute, cât să se umfle orezul. Se amestecă apoi cu carnea tocată, se frământă un pic şi se adaugă 100 ml apă. Se lasă amestecul să stea aşa în jur de 30 de minute.

2.   Între timp, foile de varză se opăresc într-un litru de borş clocotit amestecat cu apă şi se lasă la scurs. Se taie cotoarele care se toacă şi se pun pe fundul cratiţei.

3.   Se rulează sarmale care se aşază una lângă alta. Se pun roşiile în bulion tăiate mai mărunt, crenguțele de cimbru, sare, piper, se toarnă ulei şi se adaugă bulionul.

4. Se toarnă vinul, se adaugă apă cât să depăşească sarmalele cu foarte puţin şi se aşază la fiert cu focul mare până ce dau în clocot. Apoi, se diminuează focul, se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert aproape 3 ore.

sarmale

Sarmale ardelenești
Probabil cele mai aromate și gustoase sarmale făcute vreodată, acestea sunt, cele ardelenești:

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 140 min
Timp de gatire: 30 min
Gata in: 2 ore, 50 min
INGREDIENTE
400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii şunculiţă afumată
1 ceapă
1 lingura ulei
1 ceasca orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cana zeamă de varză
14-15 foi varză murată
ardei iute sau boia de ardei

MOD DE PREPARARE

1. Se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper. Pentru că varza murată este sărată, nu trebuie să se adauge prea multă sare.

2. Varza murată se spală de câteva ori în apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie. Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele.

3. Se pun la foc mjlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.

sarmale in vita de vie

SARMALE DE PUI ÎN FRUNZE DE VIŢĂ

Sarmale de pui în frunze de viţă – mai slabe şi mai sănătoase decât acelea tradiționale. Iar reţeta e foarte simplă. Iată cum se fac!

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 30 min
Timp de gatire: 120 min
Gata in: 2 ore, 30 min
INGREDIENTE
750 g carne tocată de pui
1 ou
2 linguri orez
1 borcan mare foi de viţă
1 legatura ceapă verde
1 legatura pătrunjel
3 crenguţe cimbru
300 ml smântână
sare
piper
2 linguri făină
ulei

MOD DE PREPARARE

1.   Se trec foile sub un jet de apă rece şi apoi se lasă într-o strecurătoare la scurs.

2.   Pentru umplutură, carnea tocată se amestecă cu orezul, oul, ceapa verde tocată, pătrunjelul, sare şi piper.

3.   Pe fiecare foaie bună, întreagă, se pune în jur de o linguriţă din amestecul de carne, se rulează şi se aşază în cratiţă,

alternând cu crenguţe de cimbru.

4. Se toarnă ulei, smântâna amestecată cu făină şi apă cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic în jur de 2 ore.

 

sursa: unica.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate