Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MASA de PAŞTE: Reţete tradiţionale din judeţul Alba, pentru preparate din carne miel. Ce recomandă gurmanzilor, chef Cosmin Toma


Publicat

masa de pastePreparatele pe bază de carne de miel sunt nelipsite de Paște de pe masa românilor, fie că este vorba de ciorbă, drob, tocăniță sau friptură, modul de preparare a acestora variind însă de la zonă la zonă.

Cosmin Toma, un chef din Alba Iulia dezvăluie care sunt secretele unor reţete tradiţionale cu ocazia sărbătorilor pascale, pe care gospodinele le pot încerca pentru masa de Paşte.

Gospodinele au început de câteva zile cu pregătirile pentru sărbătorile pascale. Masa de Paşte trebuie să fie bogată în de toate, şi neapărat să conţină preparate din carne de miel.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Cosmin Toma le oferă gospodinelor din Alba câteva alternative de reţete, pentru ca masa de Paşte să fie una cât se poate de delicioasă.

”Zamă din cap de miel”, adică ciorbă din cap de miel, la care este nevoie de patru litri de apă, un cap de miel, un kilogram și jumătate de oase ale pulpelor, câte 100 de grame de morcovi, pătrunjel rădăcină și ceapă albă, 50 grame de grâu, 400 mililitri de borș, 100 grame de smântână, 20 grame de leuștean verde, 50 mililitri de ulei, un ou și 30 grame de sare.

”Oasele pulpelor, împreună cu capul de miel, se pun la fiert, timp în care se spumează, pentru ca zama de miel să fie limpede. Când la suprafață nu se mai vede o spumă maronie, se adaugă morcovii, pătrunjelul rădăcină și ceapa, care, în prealabil, au fost călite în ulei. Se lasă la fiert împreună toate ingredientele preț de o oră, după care se adaugă grâul și borșul și se mai lasă la fiert timp de 20 de minute. Între timp, leușteanul verde se toacă mărunt și se adaugă peste zama de miel. După fierbere, se lasă să se stâmpere (răcească — n.r.) cinci minute și se drege cu smântâna și oul bătute împreună, drese cu puțină zamă de miel caldă, și se adaugă peste întreaga compoziție”, descrie Cosmin Toma modul de preparare a acestei ciorbe.

Citeşte şi MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

drob de mielÎn Munții Sebeșului, o zonă în care oieritul se numără printre principalele ocupații ale localnicilor, gospodinele știu să prepare multe feluri de mâncare pe bază de carne de miel sau de ied. O astfel de rețetă, o mâncare nelipsită din meniul de Paște, este guşița (drobul — n.r.). Pentru aceasta este nevoie de organele de la un miel (ficat, splină, plămâni, inimă, rinichi) și de prapor, precum și de 500 grame ceapă verde, 300 grame pătrunjel verde, 200 grame slănină de porc afumată, 50 grame unsoare de porc, 30 de ouă și câte 50 de grame de piper și sare.

”Organele de miel se pun la fiert și se spumează din când în când. După fierbere, se scot pe o tavă și se lasă la rece, după care se trece la tocarea acestora, prin mașina de tocat carne, împreună cu ceapa verde, pătrunjelul verde, slănina de porc afumată și zece ouă care, în prealabil, au fost fierte tare. Compoziția se amestecă cu alte zece ouă crude, sare și piper și se frământă bine până devine o pastă. Se unge cu unsoare de porc o tavă adâncă de 7-10 centimetri, peste care se pune fachiolul (prapor — n.r.) de la miel întins și se adaugă întreaga compoziție. Se fierb tare și celelalte ouă, se lasă la rece, după care se taie în patru și se așază peste compoziție, la o distanță de 2-3 centimetri o bucată de cealaltă. Când este gata, se acoperă cu marginile fachiolului de la miel și se dă la cuptorul încins 90 de minute”, explică chef Cosmin Toma modul în care prepară drobul localnicii din Munții Sebeșului.

friptura de mielFriptura de miel, tot o reţetă preluată din Munţii Sebeşului, un alt fel de mâncare nelipsit de pe masa gospodinelor şi pentru care este nevoie de patru kilograme de pulpă, 200 grame de ceapă albă, 100 grame de usturoi, 300 mililitri de vin alb, 50 grame de unsoare de porc și câte 20 grame de boia de ardei, piper și sare.

”Într-o tavă adâncă se pune unsoarea de porc și se așază carnea, care a fost porționată în bucăți și ținută peste noapte în sare, piper și boia de ardei. Se adaugă ceapa tăiată rondele, usturoiul tăiat mărunt și vinul alb și se dă la cuptorul încins, timp de două-trei ore, depinde de cât de crocantă se dorește a fi friptura de miel”, spune Cosmin Toma.

”Tocana cu carne de oaie ca la Șugag” necesită două kilograme de carne fără os, 800 grame de ceapă albă, 200 mililitri de ulei, 200 grame pastă de tomate, 50 grame de usturoi, câte 800 de grame de ardei gras și de roșii, 200 grame de orez, o legătură de pătrunjel verde, câte 50 grame de cimbru și de sare și câte 30 grame de piper și boia.

”Carnea se călește în ulei și puțină apă. Când este gata se scoate într-un laboș (cratiță — n.r.). În vasul în care s-a călit carnea se călesc și ceapa cu ardeiul gras și boia, după care se adaugă pasta de tomate dizolvată cu puțină apă, iar mai apoi și carnea înăbușită. Se amestecă compoziția și se trece la adăugarea condimentelor — sare, piper, usturoi și cimbru — și se lasă la fiert, după care se adaugă orezul, care, în prealabil, a fost fiert, și cu roșiile tăiate mărunt. Compoziția astfel obținută se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Se servește cu mămăliguță”, explică acesta.

Cei care preferă carnea de ied, Toma are o reţetă de tocană din carne de ied la căldăruşă. Ingredientele necesare sunt cinci kilograme de carne, 100 grame de slănină afumată, 150 grame de ceapă albă, 200 grame de untură, 500 grame de unsoare, câte un kilogram de morcovi, ardei gras și roșii, 20 grame boia de ardei dulce, 100 grame de usturoi, o legătură de pătrunjel, o jumătate de litru de bulion, doi litri de ulei, 800 grame de smântână, 30 grame de piper și 50 grame de sare.

”Se pune untura cu slănina afumată în căldărușă și se scot jumările după topire, apoi se adaugă unsoarea, ceapa, morcovul, ardeiul, sarea, piperul și boia. Se călesc, după care se adaugă carnea de ied tăiată bucăți. Se fierb toate la un loc până se desface carnea de pe os, după care se adaugă usturoiul pisat, bulionul și smântână după gust. Se servește cu orice salată”, precizează chef Cosmin Toma.

Cosmin Toma este autorul a șase cărți de bucate, printre care și a celui mai mare, la propriu, astfel de volum, de un metru înălțime și 70 de centimetri lățime, care cuprinde peste două sute de rețete culinare și peste o sută de fotografii. Volumul ”Atelierul de gătit al lui Toma”, care are atât rețete tradiționale, cât și high class, aparținând și altor bucătari, va fi tipărit, speră autorul, și în format normal.

sursa: agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Când se va putea călători cu certificate verzi digitale. Testele COVID ar putea fi gratuite

Publicat

Certificatele verzi digitale ar urma să fie implementate până la finalul lunii iunie.

Comisarul european Adina Vălean a intervenit în direct la Antena 3 unde a explicat când vom putea călători cu aceste certificate.

”Comisia a spus de la bun început că vrea să fie gata și va fi gata cu soluția tehnică până la 1 iunie. Eu sper ca până la sfârșitul lunii iunie toate țările să fie conectate la această aplicație europeană. În momentul de față sunt 18 țări care au programate teste. România este programată pentru data de 21 mai.

Pe 21 mai, soluția dezvoltată de STS va fi testată. Suntem în linie dreaptă, ne mai trebuie însă decizia politică în urma negocierilor între Parlamentul European și Consiliu privind forma finală a acestui regulament european.

Există două subiecte care sunt în dezacord între cele două instituții europene. Unul este legat de faptul ca testele să fie gratuite pentru cetățenii europeni, aceasta este propunerea Parlamentului European. Și, de asemenea, legat de faptul că dacă cineva este în posesia unui astfel de certificat digital verde automat să nu mai fie supus restricțiilor privind carantina. Este de asemenea o propunere a Parlamentului European, dar statele membre, conform legislației actuale, doresc să își păstreze dreptul de a decide dacă vor să introducă și în ce condiții restricții suplimentare. Comisia dorește cât mai multă coordonare între statele membre, dar nu putem acționa mai mult decât am făcut-o”, a declarat Adina Vălean, potrivit dcnews.ro.

Ce va conține codul QR din Certificatele Verzi

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis noutăți privind implementarea certificatelor verzi digitale pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene.

„Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit”, informează STS într-un comunicat de presă.

sursă: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Scenariul în care funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta. Ordinul comun a fost semnat

Publicat

sala clasa liceu examen

Miniștrii Educației și Sănătății au semnat ordinul comun prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic.

În baza acestui ordin ce urmează să apară în această seară în Monitorul Oficial, în București vor putea de miercuri să meargă la școală toți elevii, întrucât rata de infectare a coborât sub 1 luni.

Vezi și BACALAUREAT 2021: MODELE DE SUBIECTE. TOATE SETURILE de teste de antrenament și bareme pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Ce prevede ordinul comun:

  • „Scenariul de funcționare al unității / instituției de învățământ pe parcursul anului școlar se va actualiza în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea se află în carantină.”

Înainte de aceste modificări, scenariul se actualiza în baza ratei de infectare din ziua de vineri și era valabil toată săptămâna ce urma.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: MODELE DE SUBIECTE. TOATE SETURILE de teste de antrenament pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

În plus, prin acest ordin, a fost creat cadrul legal așa încât CJSU și CMBSU (comitetul județean pentru situații de urgență) sa decidă adaptat la fiecare situație scenariul de funcționare, în situațiile în care rata de infectare este la un nivel extrem de apropiat de pragul de 1 la mie.

Scenariul 1

  • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2

  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
  • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aniversare de 101 ani, la Teiuș. Cea mai vârstnică localnică, sărbătorită de comunitate

Publicat

Cea mai vârstnică locuitoare a orașului Teiuș a fost sărbătorită astăzi. A împlinit vârsta de 101 ani.

”Doamna Cornelia, cu o sănătate de invidiat ne-a așteptat în pragul casei, alături de familie, iar emoțiile și bucuria aniversării au fost amplificate de vizita primarului.

Din partea Primăriei au venit urările de sănătate și liniște sufletească însoțite de un buchet de flori, un tort și o diplomă aniversară.

Multă sănătate îi dorim sărbătoritei și așteptăm cu bucurie următoarea aniversare!”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe Facebook.

sursă: Facebook – Primăria Teiuș

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii care hărțuiesc elevi, suspendați de la catedră. Proiect de lege adoptat de Senat

Publicat

Senatorii au aprobat luni completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, în sensul suspendării raporturilor de muncă pentru personalul didactic în cazul săvârşirii unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale.

Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă:

  • la iniţiativa conducătorului unităţii/instituţiei de învăţământ, dacă faţă de o persoană angajată s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau de natură sexuală;
  • de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituţie de învăţământ este trimisă în judecată pentru faptele menţionate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
  • tot de drept, dacă faţă de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive – reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

Sintagma „personal angajat în unităţile de învăţământ” include toate categoriile de personal, fără a se limita la ”cadre didactice”, potrivit unui amendament admis.

Alina Gorghiu, inițiatorul proiectului, a declarat, în plen, că are tot respectul pentru profesia de dascăl şi pentru „toţi oamenii şcolii”, dar nu poate sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărţuiesc elevi sau studenţi să lucreze în continuare în acelaşi mediu, menţionând că se impune ca o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau care au caracter sexual, să fie suspendată de la catedră.

„Rolul Legislativului este esenţial. Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ din Legea Educaţiei, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învăţământ. Este singura soluţie pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unităţii unde activează cadrul didactic şi pentru a elimina situaţii care au înfuriat opinia publică, cum este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala ‘Spectrum’ din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreţinut relaţii sexuale cu trei eleve minore. Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iaşi, condamnat pentru pornografie infantilă şi care continuă să le predea elevilor”, a precizat Gorghiu.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate