Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MASA de PAŞTE: Reţete tradiţionale din judeţul Alba, pentru preparate din carne miel. Ce recomandă gurmanzilor, chef Cosmin Toma

Publicat

Preparatele pe bază de carne de miel sunt nelipsite de Paște de pe masa românilor, fie că este vorba de ciorbă, drob, tocăniță sau friptură, modul de preparare a acestora variind însă de la zonă la zonă.

Cosmin Toma, un chef din Alba Iulia dezvăluie care sunt secretele unor reţete tradiţionale cu ocazia sărbătorilor pascale, pe care gospodinele le pot încerca pentru masa de Paşte.

Gospodinele au început de câteva zile cu pregătirile pentru sărbătorile pascale. Masa de Paşte trebuie să fie bogată în de toate, şi neapărat să conţină preparate din carne de miel.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2022: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Cosmin Toma le oferă gospodinelor din Alba câteva alternative de reţete, pentru ca masa de Paşte să fie una cât se poate de delicioasă.

”Zamă din cap de miel”, adică ciorbă din cap de miel, la care este nevoie de:

  • patru litri de apă,
  • un cap de miel,
  • un kilogram și jumătate de oase ale pulpelor,
  • câte 100 de grame de morcovi,
  • pătrunjel rădăcină
  • ceapă albă,
  • 50 grame de grâu,
  • 400 mililitri de borș,
  • 100 grame de smântână,
  • 20 grame de leuștean verde,
  • 50 mililitri de ulei,
  • un ou
  • 30 grame de sare.

”Oasele pulpelor, împreună cu capul de miel, se pun la fiert, timp în care se spumează, pentru ca zama de miel să fie limpede. Când la suprafață nu se mai vede o spumă maronie, se adaugă morcovii, pătrunjelul rădăcină și ceapa, care, în prealabil, au fost călite în ulei.

Se lasă la fiert împreună toate ingredientele preț de o oră, după care se adaugă grâul și borșul și se mai lasă la fiert timp de 20 de minute. Între timp, leușteanul verde se toacă mărunt și se adaugă peste zama de miel.

După fierbere, se lasă să se stâmpere (răcească — n.r.) cinci minute și se drege cu smântâna și oul bătute împreună, drese cu puțină zamă de miel caldă, și se adaugă peste întreaga compoziție”, descrie Cosmin Toma modul de preparare a acestei ciorbe.

Citeşte şi MESAJE de PAŞTE 2022: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

drob de miel

Rețetă de Paște: Gușița de miel ( drob de miel)

În Munții Sebeșului, o zonă în care oieritul se numără printre principalele ocupații ale localnicilor, gospodinele știu să prepare multe feluri de mâncare pe bază de carne de miel sau de ied.

O astfel de rețetă, o mâncare nelipsită din meniul de Paște, este guşița (drobul — n.r.).

Pentru aceasta este nevoie de

organele de la un miel (ficat, splină, plămâni, inimă, rinichi) și de prapor, precum și de 500 grame ceapă verde, 300 grame pătrunjel verde, 200 grame slănină de porc afumată, 50 grame unsoare de porc, 30 de ouă și câte 50 de grame de piper și sare.

”Organele de miel se pun la fiert și se spumează din când în când. După fierbere, se scot pe o tavă și se lasă la rece, după care se trece la tocarea acestora, prin mașina de tocat carne, împreună cu ceapa verde, pătrunjelul verde, slănina de porc afumată și zece ouă care, în prealabil, au fost fierte tare.

Compoziția se amestecă cu alte zece ouă crude, sare și piper și se frământă bine până devine o pastă. Se unge cu unsoare de porc o tavă adâncă de 7-10 centimetri, peste care se pune fachiolul (prapor — n.r.) de la miel întins și se adaugă întreaga compoziție.

Se fierb tare și celelalte ouă, se lasă la rece, după care se taie în patru și se așază peste compoziție, la o distanță de 2-3 centimetri o bucată de cealaltă.

Când este gata, se acoperă cu marginile fachiolului de la miel și se dă la cuptorul încins 90 de minute”, explică chef Cosmin Toma modul în care prepară drobul localnicii din Munții Sebeșului.

Masa de Paști: Friptură de miel

Friptura de miel, tot o reţetă preluată din Munţii Sebeşului, un alt fel de mâncare nelipsit de pe masa gospodinelor şi pentru care este nevoie de

  • patru kilograme de pulpă,
  • 200 grame de ceapă albă,
  • 100 grame de usturoi,
  • 300 mililitri de vin alb,
  • 50 grame de unsoare de porc
  • câte 20 grame de boia de ardei, piper și sare.

”Într-o tavă adâncă se pune unsoarea de porc și se așază carnea, care a fost porționată în bucăți și ținută peste noapte în sare, piper și boia de ardei. Se adaugă ceapa tăiată rondele, usturoiul tăiat mărunt și vinul alb și se dă la cuptorul încins, timp de două-trei ore, depinde de cât de crocantă se dorește a fi friptura de miel”, spune Cosmin Toma.

Masa de Paști: Tocana de oaie

”Tocana cu carne de oaie ca la Șugag” necesită două kilograme de carne fără os, 800 grame de ceapă albă, 200 mililitri de ulei, 200 grame pastă de tomate, 50 grame de usturoi, câte 800 de grame de ardei gras și de roșii, 200 grame de orez, o legătură de pătrunjel verde, câte 50 grame de cimbru și de sare și câte 30 grame de piper și boia.

”Carnea se călește în ulei și puțină apă. Când este gata se scoate într-un laboș (cratiță — n.r.). În vasul în care s-a călit carnea se călesc și ceapa cu ardeiul gras și boia, după care se adaugă pasta de tomate dizolvată cu puțină apă, iar mai apoi și carnea înăbușită.

Se amestecă compoziția și se trece la adăugarea condimentelor — sare, piper, usturoi și cimbru — și se lasă la fiert, după care se adaugă orezul, care, în prealabil, a fost fiert, și cu roșiile tăiate mărunt.

Compoziția astfel obținută se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Se servește cu mămăliguță”, explică acesta.

Tocană de ied

Cei care preferă carnea de ied, Toma are o reţetă de tocană din carne de ied la căldăruşă.

Ingredientele necesare sunt:

  • cinci kilograme de carne,
  • 100 grame de slănină afumată,
  • 150 grame de ceapă albă,
  • 200 grame de untură,
  • 500 grame de unsoare,
  • câte un kilogram de morcovi,
  • ardei gras și roșii,
  • 20 grame boia de ardei dulce,
  • 100 grame de usturoi,
  • o legătură de pătrunjel,
  • o jumătate de litru de bulion,
  • doi litri de ulei,
  • 800 grame de smântână,
  • 30 grame de piper
  • 50 grame de sare.

”Se pune untura cu slănina afumată în căldărușă și se scot jumările după topire, apoi se adaugă unsoarea, ceapa, morcovul, ardeiul, sarea, piperul și boia.

Se călesc, după care se adaugă carnea de ied tăiată bucăți. Se fierb toate la un loc până se desface carnea de pe os, după care se adaugă usturoiul pisat, bulionul și smântână după gust. Se servește cu orice salată”, precizează chef Cosmin Toma.

Cosmin Toma este autorul a șase cărți de bucate, printre care și a celui mai mare, la propriu, astfel de volum, de un metru înălțime și 70 de centimetri lățime, care cuprinde peste două sute de rețete culinare și peste o sută de fotografii.

Volumul ”Atelierul de gătit al lui Toma”, care are atât rețete tradiționale, cât și high class, aparținând și altor bucătari, va fi tipărit, speră autorul, și în format normal.

sursa: agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Înscrieri creșe 2022: Primăria Alba Iulia a anunțat miercuri modul de înscriere în cadrul creșelor municipiului

Publicat

Primăria Alba Iulia a anunțat miercuri modul de desfășurare a înscrierii copiilor în cadrul creșelor Municipiului Alba Iulia.

Calendarul de înscriere este după cum urmează:

  • 04.07.2022 – 15.07.2022 – preluarea dosarelor la sediul Creșei 1 Cetate, str. Alexandru cel Bun, nr.13 și online pe adresa de mail crese@apulum.ro, între orele 9-15
  • 18.07.2022 – 22.07.2022 – evaluarea dosarelor de către comisia de înscrieri
  • 25.07.2022 – afișarea rezultatelor pe site-ul primăriei și la sediul celor 3 creșe
  • 26.07.2022 – 27.07.2022 – depunerea contestațiilor pe adresa de mail crese@apulum.ro, între orele 9-15
  • 28.07.2022 – 29.07.2022 – analizarea contestațiilor de către comisia de contestații și afișarea rezultatelor finale
  • 01.09.2022 – 09.09.2022 – prezentarea părinților la creșă pentru planificarea zilei de intrare în colectivitate a copilului.

sursa: Facebook Primăria Alba Iulia

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou pachet de măsuri economice pentru firme, din a doua parte a anului. Ce spune președintele PSD

Publicat

Preşedintele Camerei Deputaţilor și liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în coaliţia de guvernare s-a decis începerea discuţiilor pentru un nou pachet de măsuri economice, care să intre în vigoare în a doua parte a anului.

„Nu vă ascund faptul că, dată fiind conjunctura actuală, ne-am concentrat pe combaterea creşterii preţurilor, pe susţinerea fermierilor români şi pe creşterea capacităţii de procesare în industria alimentară. Valoarea adăugată trebuie să rămână în România, locurile de muncă trebuie să fie aici, de asemenea susţinerea firmelor româneşti a fost prioritară.

De aceea am propus în coaliţie, iar Guvernul a adoptat, măsura acordării de granturi în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români şi sunt ferm convins – atât eu cât şi domnul prim-ministru o să vă asigurăm că nu ne vom opri aici.

Alături de colegii noştri din coaliţie am decis să demarăm discuţii pentru un nou pachet de măsuri economice, care să intre în vigoare în a doua parte a anului şi vom continua să ne concentrăm ca majoritatea acestor programe să poată fi decontate din fondurile europene”, a spus Ciolacu, la Romanian Business Leaders Summit 2022, potrivit Agerpres.

El a adăugat că liderii europeni au confirmat „chiar ieri” că se poate renegocia Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă „pentru a aloca şi mai mulţi bani pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia, concomitent cu îndeplinirea ţintelor pe energie verde”.

„Vrem să ajutăm firmele româneşti să reziste acestei crize energetice care, din păcate, pare să se prelungească. Vom încerca să le punem la dispoziţie noi instrumente cu care să poată investi în energie, mai ales în energia regenerabilă”, a afirmat acesta.

Aproape 4 miliarde de euro pentru firme

Ciolacu a amintit că prin noi programe adoptate pentru susținerea economiei românești – IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest, Innovation, IMM Invest – Guvernul finanțează cu aproape 4 miliarde de euro companiile românești, prin grant-uri, credite sau garanții de stat.

”Luna trecută am adoptat Sprijin pentru România, în valoare de peste 2 miliarde de euro, majoritatea din fonduri europene, bani prin care încercăm să eliminăm efectele crizelor multiple pe care le traversăm”, a mai spus Ciolacu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat miercuri indicatorii pentru sistemul de monitorizare a traficului pe A1, A2, A3 și DN1. Beneficii pentru șoferi

Publicat

Guvernul a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici pentru implementarea Sistemului de monitorizare şi de informare asupra traficului şi a condiţiilor de circulaţie pentru mai multe sectoare de autostradă și drum național, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Potrivit ministrului Grindeanu, măsura este ”un pas important pentru creșterea gradului de confort și de siguranță rutieră în România”.

Noul sistem de monitorizare a traficului va fi implementat pe:

  • Autostrada A1 (Bucureşti – Piteşti),
  • Autostrada A2 (Bucureşti – Cernavodă),
  • Autostrada A3 (Bucureşti – Ploieşti),
  • DN 1 (Bucureşti – Ploieşti).

Elementele acestui sistem vor fi integrate într-un Centru nou de Monitorizare și Informare în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București.

Beneficiile participanților la traficul rutier, în urma implementării acestui sistem de monitorizare:

  • creșterea siguranței rutiere prin informarea în timp real a participanților la trafic,
  • creșterea eficienței de administrare a infrastructurii rutiere,
  • creșterea capacitații de transport,
  • impunerea eficientă a legislației rutiere,
  • creșterea confortului utilizatorului infrastructurii rutiere,
  • alinierea la cerințele directivelor europene
  • reducerea costurilor de administrare a rețelei de infrastructură,
  • reducerea pagubelor materiale rezultate din accidentele rutiere,
  • economie de carburant și reducerea costurilor de întreținere a vehiculelor ca urmare a reducerii timpului parcurs,
  • creșterea mobilității populației,
  • accesul rapid al mijloacelor de intervenție pentru situații excepționale (Poliție, Ambulanțe, Inspectoratul pentru Situații de Urgență),
  • reducerea poluării ca urmare a diminuării timpului petrecut în trafic.

sursa, sursa foto: Facebook Sorin Grindeanu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

ISU Alba: Distrugere muniții neexplodate în Vinerea, Cugir. Avertizări pentru populație și zona vizată

Publicat

explozibil poligon

ISU Alba informează că joi,  între orele 11 și 16, în orașul Cugir, localitatea Vinerea, zona Tăbărâști se desfăşoară activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate pe teritoriul judeţului Alba.

Cu această ocazie, reprezentanții ISU reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea elementelor de muniţii rămase neexplodate, după cum urmează:

  • se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
  • se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
  • se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
  • se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, au obligaţia anunţării autorităţilor administraţiei locale, poliţiei, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă sau dispeceratul unic de urgenţă – 112.

Reprezentanții ISU Alba recomandă populaţiei, ca în intervalul orar specificat, să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1000 m faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni.

sursa: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax