Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri de la Guvern pentru administraţiile locale: Pot finanţa din bugetul local instituţii sportive şi pot depăşi plafonul de posturi


Publicat

PALATUL VICTORIAAdministraţiile locale primesc un pachet de măsuri de sprijin, printre care pot depăşi plafonul de posturi acceptat şi se interzice blocarea conturilor în caz de insolvenţă. De asemenea, autorităţile locale vor avea drept să finanţeze din bugetul local instituţii cu specific sportiv din subordine şi lucrările de infrastructură turistică pot fi prinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Pentru cheltuielile din învăţământ, sănătate şi asistenţă socială suportate de administraţia locală nu va mai fi impusă obligativitatea încadrării într-un număr maxim de posturi.

Dacă la un spital, de exemplu, apare necesitatea suplimentării posturilor fără ca operaţiunea să necesite alte fonduri, poate fi efectuată această majorare de posturi.

„De asemenea, s-a introdus o nouă grupă de comune, pentru că a apărut o comună cu peste 20.000 locuitori – la vremea când legea respectivă a fost adoptată, nu exista nicio comună cu un asemenea număr de locuitori – şi s-a stabilit numărul maxim de posturi la 65”, a adăugat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul actului normativ.

O altă modificare este aceea că primăriile cărora le sunt repartizate microbuze şcolare pot suplimenta numărul de şoferi cu cel al autovehiculelor primite, fără să mai fie impusă respectarea unui anumit număr de posturi.

Fonduri totale de 105 milioane lei din sumele obţinute de stat în urma licitaţiei pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost rezervate pentru achiziţia a altor 751 de microbuze şi autobuze şcolare.

Prin hotărâre a consiliului local vor putea fi repartizate sume din bugetul local pentru activitatea instituţiilor cu specific sportiv din subordine, fiind astfel recunoscut dreptul autorităţilor locale de a finanţa din bugetul local acest domeniu.

O altă modificare permite autorităţilor locale să organizeze, prin hotărâre a consiliului local, instituţii culturale ca şi compartimente de resort în cadrul aparatului administrativ.

„Legislaţia actuală prevede obligaţia ca aşezămintele culturale să fie obligatoriu persoane juridice de drept public de sine stătătoare, creând obligaţia pentru toate autorităţile locale ca şi pentru o bibliotecă unde nu au decât o bibliotecară să creeze o instituţie cu toate direcţiile suport, cu director, director adjunct, jurisit, economist. Le dăm posibilitatea ca aceste instituţii culturale să fie ca şi compartimente de resort în cadrul aparatului de specialitate şi să fie înfiinţate prin hotărâre de consiliu local”, a arătat Dragnea.

Aceeaşi ordonanţă prevede că lucrările de construcţie, reabilitare şi extindere a infrastructurii turistice dezvoltare derulate de către autorităţile locale să fie prinse în investiţiile acoperite prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi intervine şi asupra legislaţiei privind insolvenţa primăriilor, stabilind că într-o astfel de situaţie de insolvenţă nu mai este permis unui creditor să poată executa imobile ori să instituie poprire a conturilor, blocând activitatea administraţiei, datoriile urmând să fie achitate conform planului de redresare.

sursa: mediafaxȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

124 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.257. Date oficiale din 30 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 19.257  în România, potrivit datelor transmise sâmbăta, 30 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 124 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.330 de persoane. Alte 95.456 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Niciun caz nou de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Numărul total al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Alba stagnează la 390, potrivit datelor transmise duminică, 31 mai, de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ nu au fost înregistrate cazuri noi. 

Numărul persoanelor declarate vindecate: 259 persoane. Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 143 de teste (77 la SJU și 66 la DSP). Numărul total de teste – 19.162.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor care primesc turiști români de la 1 iunie. Calendarul redeschiderii turismului în Europa

Publicat

Treptat, pandemia de coronavirus începe să fie controlată în tot mai multe țări din Europa. Cu reguli clare de distanțare socială și multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, mai multe țări turistice de pe continent au anunțat datele de la care așteaptă turiștrii străini. 

Pentru români, până acum, șapte țări au anunțat că renunță la măsurile de carantină la intrarea în țară.

1 iunie – Bulgaria: renunță la măsura carantinării timp de 14 zile, pentru mai multe state din Europa cu câteva excepții: Suedia, Belgia, Irlanda, Malta, Italia, Portugalia, Spania  și Marea Britanie. Totuși, dacă călătoriți în Bulgaria, până la jumătatea lunii iunie, la întoarcerea în România, vi se poate cere să intrați în carantină.

3 iunie – Italia: Țara grav afectată de pandemia de coronavirus își deschide granițele pentru toate țările din UE și nu mai cere carantinare. Singura excepție este în Sardinia, unde zborurile interne spre insulă vor fi reluate din 15 iunie, iar cele externe din 25.

6 iunie – Portugalia: Din 6 iunie se redeschid plajele și automat sezonul turistic. Singura excepție este Arhipelagul Azore, unde se poate intra doar cu un test negativ Covid, făcut cu maximum 72 de ore înainte de sosire, sau prin acceptarea testului la aeroport. De asemenea, în Madeira, este încă activă obligația de izolare pentru 14 zile, dar din 1 iulie va fi aplicată măsură testării gratuite la aeroport.

15 iunie – Grecia: 29 de țări au acces în țara elenă, printre care și România. Inițial singurele zboruri vor fi către Atena, dar din 1 iulie se va zbura și către insule.

15 iunie – Islanda: Se deschide pentru toate țările, iar la ajungerea pe aeroport, turiștii vor fi testați gratuit pentru COVID -19.

20 iunie – Cipru: Țara se deschide pentru turiști în două etape, iar România face parte din etapa secundă. Totuși la intrarea în țară, turiștii trebuie prezinte un test Covid negativ sau să plătească pentru un test la sosire.

Dacă se îmbolnăvesc în timpul vacanței, cheltuielile cu cazarea, masa și spitalizarea vor fi suportate de statul cipriot, nu însă și avionul spre casă.

1 iulie – Spania: Turiștii vor intra în țară fără să mai fie carantinați pentru 14 zile.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați, prinși beți la volan pe drumurile din Alba. Ce valoare a aratat etilotestul

Publicat

Doi bărbați au fost prinși în ultimele două zile, beți la volan pe drumurile din Alba. La testare cu aparatul etilotest unui bărbat i-a ieșit valorea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar altuia 1,04 mg/l. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DN7, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, la data de 31 mai 2020, în jurul orei 01.40, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un bărbat de 52 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, în timp ce conducea un autoturism raza localității Tătârlaua, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate