Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri generale de prevenire a incidentelor pe perioada Codului portocaliu de caniculă. Vezi situaţia în Alba

Publicat

În perioada valabilităţii Codului portocaliu de caniculă în 9 judeţe din ţară, inclusiv Alba, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a anunţat, prin intermediul unei videoconferinţe, măsuri de prevenire a incidentelor. La sediul Prefecturii Alba, au fost prezenţi la şedinţă reprezentanţii Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, inclusiv prefectul Dan Simedru.

Atât în judeţul Alba, cât şi în celelalte 8 judeţe în care este valabilă avertizarea de Cod portocaliu, în perioada 3-6 iulie, vor fi luate următoarele măsuri: personalul medical şi numărul de ambulanţe va fi suplimentat, acolo unde este cazul, se vor amplasa locuri de distribuirea apei potabile şi acordare de prim ajutor, se vor verifica condiţiile de asistenţă medicală în spitale, rezervele de apă în unităţile sanitare, precum şi alimentarea cu energie electrică şi asigurarea medicamentelor.

De asemenea, inspectorii sanitari vor verifica calitatea alimentelor şi a apei potabile. Medicii de familie vor ţine o evidenţă a persoanelor cu probleme cardiace, iar populaţia va fi avertizată în ceea ce priveşte expunerea la soare, consumul de alcool şi necesitatea consumului de lichide.

ISU va organiza inspecţii de prevenire şi controale în agricultură, în colaborare cu personalul Romsilva, în vederea prevenirii incendiilor, fiind interzisă arderea vegetaţiei în această perioadă.

UPDATE: Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba au transmis măsuri ce vor fi luate la nivelul judeţului Alba, ca urmare a Avertizării meteorologice Cod Portocaliu de caniculă valabilă în intervalul 03-06.07.2012:

„ – Identificarea locurilor pentru amplasarea punctelor de prim ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile. Punctele de prim ajutor se amplasează în spaţii publice climatizate, vizibil semnalizate. La municipii şi oraşe va fi înfiinţat cel puţin 1 punct de prim ajutor, unde va fi distribuită şi apă potabilă, totodată veţi avea în vedere înfiinţarea acestor puncte şi în locaţiile unde se desfăşoară adunări publice cu public numeros (activităţi sportive, manifestări religioase etc). Va fi asigurată funcţionarea acestor puncte de prim ajutor pe toată perioada de caniculă.

– Identificarea instituţiilor de cazare colectivă cu condiţii de microclimat deficitare. Aplicarea de măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de locuire sau stabilirea de spaţii de locuit provizorii pentru persoanele aflate în dificultate.

– Urmărirea nivelului apei din fântâni şi supravegherea permanentă a calităţii apei potabile din reţeaua de alimentare. În cazul constatării neconformităţii parametrilor de calitate a apei, populaţia va fi avertizată atât prin mijloace mass-media privind nepotabilitatea sursei cât şi prin inscripţionarea fântânilor cu: Apa nu este bună de băut.

– Informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei, pentru a lua măsurile adecvate.

– Luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice, astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. – În mod similar, vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unităţilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii.

– Identificarea persoanelor aflate în dificultate şi a căror stare de sănătate poate fi influenţată negativ de caniculă, comunicarea acestora la Direcţia de Sănătate Publică, colaborarea cu DSP şi medicii de familie pentru ajutorarea acestora.

– Stabilirea unor măsuri privind restricţii în alimentarea cu apă, care să fie puse în aplicare atunci când situaţia o impune.

– Identificarea surselor suplimentare de apă în vederea asigurării captării din alte surse şi construirea de baraje simple de-a lungul apelor curgătoare.

– Stabilirea şi asigurarea necesarului de efective şi tehnică pentru transportul apei potabile în localităţile grav afectate de secetă.

– Măsuri de informare a populaţiei în vederea respectării prevederilor Ordinului comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului şi Pădurilor Nr. 30/147 din 16 feb. 2012 referitor la arderile de mirişti şi pajişti permanente. Stabilirea resurselor umane şi materiale care vor fi folosite pentru stingerea incendiilor la fondul forestier şi la culturile agricole.

– Acordarea asistenţei tehnice de specialitate operatorilor economici, societăţilor comerciale şi turistice în domeniul protecţiei şi evacuării personalului, organizării şi funcţionării sistemelor de semnalizare, alarmare, alertare în caz de incendiu şi protecţie civilă, transportului şi depozitării bunurilor şi valorilor, prevenirea cauzelor specifice de incendiu, punerea în funcţiune a mijloacelor de intervenţie în caz de incendiu şi protecţie civilă şi stabilirea modalităţilor concrete de legătură cu forţele de ordine publică.

– Verificarea tehnicii de intervenţie şi a gradului de asigurare cu combustibili şi substanţe pentru stingerea incendiilor.

– Instruirea conducătorilor structurilor voluntare pentru situaţii de urgenţă cu privire la modul de îndeplinire a obligaţiilor legale care le revin.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax