Actualitate
Medicii de familie ameninţă cu PROTESTE. Nemulţumiri legate de proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale
Societatea Națională de Medicina Familiei acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății de promovare a intereselor unor societăţi comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor, în dauna pacienților care devin strict surse de venit.
SNMF solicită Ministerului Sănătății organizarea unei dezbateri publice privind noul proiect de modificare a Contractului-Cadru publicat în regim de „transparență decizională” pe pagina de web a MS ș CNAS, amenințând cu proteste dacă nu va fi retras proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale.
”Considerăm că pacienții trebuie să afle în mod transparent ceea ce li se pregătește din partea celor care trebuie să vegheze asupra sănătății publice”, a transmis într-un comunicat președinte SNMF, Rodica Tănăsescu.
În ciuda prevederilor legislative şi a obligaţiilor morale ale celor două instituţii, SNMF constată în fiecare an că de fapt medicii de familie (şi alţi medici din sistem) sunt cei care slujesc interesul pacienţilor lor şi sunt avocaţii şi consilierii asiguraţilor în fața tentativelor şi uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurări.
”Pacienții sunt mințiți că au dreptul la ”orice decide medicul”. În realitate, medicul este încorsetat în practica sa de restricții economice, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări. Avem pacienţi cu patologie multiplă, care pot primi de la toţi medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice. Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc. Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori despre aceste restricții pe care le impune”, se mai precizează în comunicat.
SNMF acuză cele două instituţii de promovarea unei legislații care favorizează interesele unor societăţi comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor. ”Pacienţii devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în fața bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale „medicale” nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS.”
”După mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în incinta clinicilor cu mai multe specialităţi şi laboratoare – adevărate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat să consume – proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce soluţia: eliminarea pârghiilor de control asupra numărului necesar de cabinete de medicina familiei care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului. Calitatea înaltă a serviciilor medicale poate fi asigurată doar în contextul stabilităţii unităţii medicale, nu atunci când apare goana sălbatică după profit. În medicină, calitatea prestației medicale și satisfacţia pacientului se măsoară diferit şi nu ca la supermarket, pe piaţa de consum”, transmit reprezentanții SNMF.
Astfel, SNMF condamnă ferm practicile comerciale care încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor.
Aceștia au precizat în încheiere faptul că medicii de familie vor decide în curând ce măsuri de protest vor adopta, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua.
Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotărâre a Guvernului, elaborată de CNAS şi MS.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News