Actualitate
Medicii de familie cer demiterea celor responsabili pentru blocarea cardurilor de sănătate. „Nu se pot prescrie medicamente banale”
Medicii de familie acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate de „lipsa totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din România, dar și a modului greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România”.
Medicii de familie solicită demisia celor responsabili după ce sistemul cardului de sănătate a devenit indisponibil și atrag atenția că „ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate de câțiva ani încoace și s-a acutizat în ultimele zile nu mai poate fi tolerat”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră că, în acest moment, CNAS încalcă Art. 270, (1) din Legea Sănătății, care prevede că CNAS „elaborează, implementează și gestionează procedurile și formularele unitare, avizate de Ministerul Sănătății Publice, pentru administrarea sistemului de asigurări sociale de sănătate;(…) k) asigură organizarea sistemului informatic și informațional unic integrat pentru înregistrarea asiguraților și pentru gestionarea și administrarea fondului”.
„Așa cum am mai atras atenția public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligații, sancțiuni și imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligații, nici sancțiuni în privința nefuncționării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut și nu au acceptat proceduri sau soluții de rezervă de validare și raportare în condițiile în care PIAS nu funcționează. Această situație nu mai poate fi tolerată”, atrag atenția medicii de familie.
Medicii spun că nu mai acceptă asumarea riscului de a lucra offline când sistemele nu funcționează, deoarece riscă imputarea unor sume impresionante.
„Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea (rețete, trimiteri etc). Pacienții noștri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncționalități, iar noi suntem nevoiți să fim partași la un atac la dreptul bolnavilor de a-și primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este îngrădit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacienții sunt puși pe drumuri după scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restricții și piedici”, au mai transmis medicii de familie.
De asemenea, cadrele medicale se plâng că acestora li se adaugă și piedicile administrative impuse tot de CNAS, respectiv calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnături și declarații, desele avarii ale PIAS.
„Nu mai practicăm o profesie liberală, iar pacientul nu mai este de mult în centrul atenției și siguranța lui este discutabilă, prin îngrădirea accesului la îngrijiri și terapie. Medicii sunt șantajați cu controale abuzive și interpretări excesive ale unor prevederi legale și primesc sancțiuni care îi deprofesionalizează. Umilințele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopți pentru a nu risca imputări și a încerca validarea muncii noastre de peste zi”, se mai precizează în comunicatul SNMF.
Medicii cer „tratarea cauzei și nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat Sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi”.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea ăi aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.
sursa: hotnews.ro, snmf.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News