Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicii din Alba se pregătesc pentru ce e mai rău: cu 52 de locuri la Secția de Infecțioase din Alba Iulia și sistem de oxigen


Publicat

În plină explozie a cazurilor de coronavirus, medicii din Alba se pregătesc pentru ce urmează, pentru ce e mai rău. Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Alba Iulia a fost închisă pentru ample lucrări de modernizare, pentru a face față cazurilor de COVID-19, în următoarea perioadă.

Managerul Spitalului de Urgență din Alba Iulia, Diana Mârza, a declarat pentru Alba24.ro că, de vinerea viitoare, cel mai târziu de luni, 27 iulie, Secția de Boli Infecțioase a unității medicale va deveni principalul loc în care medicii se vor lupta pentru a-i îngriji și salva pe pacienții infectați cu noul coronavirus.

Vezi Explozie de cazuri COVID-19 în ALBA: 40 de infectări confirmate, în ultimele 24 de ore. Detalii de la DSP

Mai exact, în urma reorganizării și modernizării, Secția de Boli Infecțioase va beneficia de 52 de paturi, din care patru tip ATI, acestea fiind destinate pacienților cu forme grave ale îmbolnăvirii. Restul de 48 vor fi pentru cei cu simptome medii.

Principala dotare a secției va fi  montarea unei linii performante de oxigen (instalație de oxigen și aer comprimat, generator de oxigen), deoarece până acum pacienții primeau oxigen doar la o presiune mai mică, de la butelii de oxigen.

Vezi ALBA: LISTA LOCALITĂȚILOR din care provin cele 40 de cazuri de coronavirus descoperite în ultimele 24 de ore în județ

De asemenea, Secția de Boli Infecțioase va dispune de rețea de televiziune prin cablu și Wi-Fi, astfel că fiecare salon va fi dotat cu un televizor.

Lucrările au început vineri, iar joi au fost externați ultimii patru pacienți, la termen.

”Pe Secția Boli Infecțioase vor funcționa 2 linii de gardă, una pe ATI COVID-19 și una pe infecțioase COVID-19. Garda pentru ATI va fi asigurată de personalul medical din spitalul nostru, dar rugăm toate spitalele să colaboreze în asigurarea continuității pentru această gardă cu medicii ATI și personal mediu sanitar, deoarece singuri ne va fi greu să susținem a doua gardă ATI din spital”, a declarat Diana Mârza.

La spitalul din Blaj, unitate medicală care a fost desemnată spital suport COVID-19, nu se mai primesc cazurile grave, de mai bine de o lună, din cauza faptului că nu mai există medici care să trateze cazurile grave pe secția ATI. Mai exact, potrivit primarului din Blaj, Valentin Rotar, după ce s-a ieșit din starea de urgență, nu au mai putut fi delegați la Blaj medici care să lucreze pe secția ATI, care până atunci era pentru pacienții cu Covid-19.

La Aiud, la spitalul de pneumoftiziologie, sunt în jur de 40 de paturi pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar la nevoie mai pot fi suplimentate cu încă 20 de paturi. De asemenea, se vor amenaja patru paturi pentru ATI. Unitatea medicală dispune de sistem de oxigen.

La Abrud sunt disponibile aproximativ 15 paturi pentru pacienții declarați pozitiv cu noul coronavirus.

Ce se întâmplă la clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia

Secția de Oncologie a devenit ”zonă-tampon”. Acolo sunt 28 de paturi, din care 6 în containerele modulare, unde sunt internați pacienții care vin la Secția de Urgențe, cu simptome de coronavirus, iar până la aflarea rezultatelor (dacă sunt pozitivi sau nu), sunt internați în această secție, ”zonă-tampon”.

Cladirea principală a spitalului este zonă non-covid, unde sunt internați pacienții cu alte boli sau alte afecțiuni, care primesc îngrijiri medicale de specialitate.

Semnalul de alarmă tras de Diana Mârza

”Am fost primul spital din județ care am preluat acești pacienți. Fiecare spital care a devenit spital COVID-19 a avut timp să se organizeze. Noi nu am avut din martie nici o zi în care să nu avem pacienți. Din păcate, pacienții sunt din ce în ce mai grav și trebuie să ne reorganizam. Altfel ne va fi depășită capacitatea logistică”, a declarat managerul SJU.

”Vârsta de deces pentru pacienții confirmați cu COVID-19 a scăzut de la 70-80 de ani la sub 40, decesul intervine chiar și la pacienți fără comorbiditati, acești pacienți desaturează de la un moment la altul, deci starea pacientului de degradează brusc.

Asta este ceea ce am constatat eu, ca manager, în legătură cu starea acestor pacienți. Sigur, nu la toți se întâmplă asta, dar sunt cazuri pe care, cu toate eforturile medicilor, nu le mai poți salva”, a declarat Diana Mârza pentru Alba24.ro.

Mai mult, Mârza îi roagă pe cetățenii județului Alba să se protejeze, să poarte măști, să nu meargă în spații aglomerate și, cel mai important, să creadă în existența virusului care este unul periculos și le poate curma viața celor dragi.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate