Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medierea obligatorie, neconstituţională pentru că îngrădeşte accesul liber la justiţie. Decizia CCR, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

La aproape un an de când a intrat în vigoare procedura prin care cei care au procese în instanţă trebuie să treacă mai întâi pe la mediatori, aceasta a fost declarată neconstituţională de către CCR. Mai exact, de miercuri, 25 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea CCR prin care judecătorii au decis că obligaţia de a participa la informarea despre avantajele medierii este o îngrădire a accesului liber la justiţie.

Reglementările privind medierea au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României încă din 8 mai 2014, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 25 iunie.

Şedinţa de informare privind medierea a devenit obligatorie începând cu anul 2013, în baza Legii 115/2012. Potrivit acesteia, “părţile sunt obligate să participe la şedinta de informare privind medierea, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii”.

În plus, din 1 august anul trecut, instanţele aveau opţiunea să respingă cererile de chemare în judecată a celor care nu treceau prin etapa de şedinţă de informare privind medierea.

Anterior acestor prevederi, persoanele aveau dreptul să recurgă la mediere în mod voluntar, situaţie care rămâne valabilă şi în prezent.

În decizia CCR se admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de o societate comercială şi se constată că prevederile din Legea nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator sunt neconstituţionale.

„Obligativitatea participării la informarea despre avantajele medierii reprezintă o îngrădire a accesului liber la justiţie, deoarece se constituie într-un filtru pentru exercitarea acestui drept constituţional, iar prin sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, acest drept este nu doar îngrădit, ci chiar interzis”, se menţioneaza in Decizia CCR.

Decizia Curtii Constitutionale are putere general obligatorie şi va produce efecte din 25 iunie 2014.

În judeţul Alba, sunt înregistraţi cu drept de exercitare a profesiei de mediator 136 de persoane.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Semidoctul.ROC

    miercuri, 25.06.2014 at 17:48

    Or ce cetatean care sa constatat ca a comis o fapta INSTITUTILE abilitate trebuie sa faca cercetari si AU dreptul sa comunice in presa sau instante Decizia de pedeapsa sau ne urmarire LA noi SE tot invoca PE Surse deci sunt tradari cu iz scandal politic DE aci si concluzia Justitia este controlata politic SAU mituita cu bani sa comunice dedesupturi din concluzi CEIA ce eu nu cred ca justitia ar face MAI de graba FABULATI de presa cu interes de Reting si asta nui fara castig .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax