Connect with us
Publicitate

Actualitate

MEDITAȚII: Cât mai PLĂTESC părinții pe ore suplimentare pentru elevi și câți dintre profesori din Alba sunt în LEGALITATE

Publicat

profesori În România ultimilor ani, meditațiile particulare, oferite de către profesori sau chiar tineri studenți, dublează sistemul învățământului de stat. Elevii preferă meditațiile în scopul promovării bacalaureatului sau a testelor din clasa a VIII-a, fără a urmări obținerea unor performanțe, așa cum se întâmplă în alte state din Europa. Însă procentajul mediilor mici dezvoltă o imagine îngrijorătoare: nici meditaţiile nu pot face minuni cu elevii care nu au exerciţiul studiului. În județul Alba, 71 profesori sunt înregistrați la Finanțe, ca PFA, cu alte cuvinte dau meditaţii „legal”.

În lipsa unor politici de stat coerente și a unui cadru legal aplicat pe nevoile cursanților din învățământul preuniversitar, elevii se plâng că sunt defavorizați față de colegii lor mai “cu stare”, care își permit să ia meditații private chiar de la profesorii de la clasă.

Politicienii se feresc să reglementeze acestă situație, de teama unor reacții ”electorale” venite din partea cadrelor didactice, deși ea poate genera inechitate față de elevi, evaziune fiscală și în unele cazuri chiar și corupție.

Problema devine acută în anii terminali de liceu, când tinerii trag linie și își calculează mediile din anii de școală, care vor cântări la admiterea la facultate. Aceștia pun lupa pe situația finală a colegilor lor care, susțin ei, datorită faptului că au fost meditați de cadrele didactice de la clasă, au umplut catalogul, în cei patru ani de liceu, de note maxime. Profesorul care își meditează în particular și pe bani elevul pe care îl are la clasă are tot interesul să demonstreze părinților acestuia că investiția de după școală a meritat. De obicei, elevul este notat cu cel puțin două puncte în plus față de perioada dinainte de meditații. Progresul și investiția de 50- 100 lei / ședință se vede în notele care ulterior se adună la media cu care elevul va lua locul altuia într-o facultate unde se intră fără admitere, pe baza mediei notelor din timpul liceului și a rezultatelor de la bacalaureat.

Meditațiile cu profesorul de la clasă sunt frecvent utilizate în învățământul preuniversitar.  Părinţii sunt de părere că informaţia primită la clasă nu este suficientă, iar notele elevii tind să susțină această părere. Pe de altă parte, multe cadre didactice condiţionează nota de la clasă de orele suplimentare, plătite de elevi la domiciliul profesorului. Meditaţiile au ajuns, astfel, în ultimii ani o adevărată modă sau o afacere, în funcţie de perspectiva din care privim.

În opinia Ministerului Educației, aceste ore particulare nu sunt o practică indicată, astfel că pe site-ul ministerului se află în dezbatere noul Cod etic pentru învățământul preuniversitar care, dacă va fi aprobat, va interzice expres cadrelor didactice acordarea de meditații elevilor de la clasă.

În Codul de Etică redactat de Ministerul Educaţiei și aflat în curs de finalizare, este menţionată şi conduita pe care un profesor ar trebui să o aibă faţă de elevii săi, dar şi modul în care ar trebui să îi “pedepsească” pe aceştia.

Proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor „avantaje materiale“.

Consultați integral Codul de Etică pentru învățământul preuniversitar.

ART. 7 din acest Cod face referire la:

(4) Interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie;

a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

b) solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte;

c) traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare;

d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.);

e) interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.

Cât costă meditațiile în particular?

Elevii claselor gimnaziale folosesc cel mai frecvent meditațiile ca pregătire suplimentară pentru examenele de la finalul clasei a VIII-a. Profesorii care predau materii de bază precum Matematică și Limba Română, sunt cei mai căutați pentru a medita elevii. Aceștia sunt aleși fie după imaginea pe care o au în grupurile de elevi, după școala unde predau sau după tarifele pe care le cer.

Costurile unei ședințe la Matematică sau Limba Română variază între 40 și 100 de lei, iar pentru Limba Engleză, Franceză sau Germană elevii vor avea de plătit 50 lei pe ședinţă. Durata unei ședințe este de obicei cuprinsă între o oră și jumătate și două ore. Elevii care preferă să învețe să cânte sau să-și aprofundeze cunoștiințele muzicale la un instrument (chitară sau pian) vor avea de plătit circa 50 de lei pentru o ședință de două ore.

Elevii claselor gimnaziale care doresc aprofundarea cunoștiințelor predate la clasă mai pot opta pentru meditații oferite de către studenți sau proaspăt absolvenți de facultate. Aceștia percep un tarif mai mic decât al profesorilor, de 30 lei/ședință.

Pretențiile și necesitățile elevilor cresc odată cu vârsta, de aceea, elevii claselor de liceu care doresc să se pregătească pentru bacalaureat sau pentru examenul de admitere la o facultate de prestigiu vor avea de plătit mai mulți bani din buzunar, pentru meditații.

În Alba Iulia, prețul unei ședințe de meditații la Limba și Literatura Română sau Matematică pentru liceeni pornește de la 40 de lei și poate ajunge la peste 100 de lei, în funcție de „prestigiul” profesorului ales și de numărul ședințelor.  O ședință durează  de obicei o oră și jumătate sau  două ore, iar în funcție de profesorul ales, prețul poate să crească simțitor. Dacă elevii aleg un profesor dintr-un oraș mai mare, dintr-un centru universitar (Cluj-Napoca, Sibiu), prețul crește până la 200 de lei pentru o ședință de două ore.

Elevii care, încă de la începutul acestui an, vor participa săptămânal la meditații, la prețul de 50 de lei pe ședință, vor „goli” din buzunarele părinților  1.800 lei.

Situația profesorilor înregistrați la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba

În județul Alba, un număr de 71 de profesori sunt înregistrați la plata impozitului, în urma veniturilor obținute din activitatea de PFA. Impozitarea se face fie pe bază de normă de venit, fie în sistem real. Norma de venit (la care se calculează impozitul) a fost de 8.400 lei în anul 2013, aceasta se reduce cu 50% (4.200 lei) pentru persoanele care au calitatea de salariat, angajat cu contract de muncă cu normă întreagă.

În Alba Iulia, sunt înregistraţi la Finanţe 29 profesori, cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 90.573 lei în total.

La Aiud, sunt 6 profesori înregistraţi cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 14.409 lei.

La Blaj: 6 profesori cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 25.200 lei
La Cîmpeni: 7 profesori cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 16.359 lei

La Cugir: 10 profesori cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 49.431 lei

La Sebeș: 13 profesori cu venituri impozabile realizate în anul 2013 de 33.900 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate