Connect with us
Advertisement

Actualitate

Mese gratuite pentru elevi, pensionarea profesorilor şi directorii. Cinci modificări ale legii educaţiei aşteaptă să fie dezbătute şi votate

educatie

Publicat

educatie Cinci modificări ale legii educaţiei aşteaptă să fie dezbătute şi votate săptămâna aceasta în Senatul României. De la cazare şi masă gratuite pentru elevii care urmează învăţământul profesional, la posibilitatea ca profesorii să iasă mai repede sau mai târziu la pensie, până la schimbarea modalităţii de alegere a directorilor de şcoli – toate acestea sunt propuneri de modificări a legii educaţiei naţionale ajunse pe masa senatorilor al căror cuvânt va fi decisiv.

Două dintre modificările propuse la legea educaţiei naţionale figurează pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului, iar alte trei sunt marţi la comisia de învăţământ.

În primul rând este vorba de propunerea a 52 de parlamentari PSD, în frunte cu Liviu Pop, ca elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani să beneficieze de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare. S-ar diminua astfel considerabil abandonul şcolar care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia, îşi motivează social-democratul Liviu Pop iniţiativa legislativă.

O altă propunere, semnată tot de Liviu Pop, care aşteaptă azi dezbaterea şi votul final din partea senatorilor, vizează modalitatea de finanţare a şcolilor. Potrivit iniţiativei, unităţile de învăţământ ar urma să primească bani exclusiv de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, eliminându-se astfel primăriile, care în ultimii 16 ani au avut un rol însemnat în finanţarea şcolilor. Motivul acestei propuneri este că nu de puţine ori, din cauza unor conflicte politice locale, primăriile nu au aprobat bugetele, iar şcolile au rămas fără bani de salarii.

Alte două iniţiative de modificare a legii educaţiei naţionale vizează modalitatea de pensionare a profesorilor. Prima permite pensionarea anticipată a cadrelor didactice cu trei ani înaintea împlinirii vârstei legale. Cea de-a doua prevede ca personalul didactic şi de cercetare să se poată pensiona, la cerere, cu cinci ani mai târziu decât prevede legea, adică la 70 de ani, în loc de 65.

Nu în ultimul rând, o a cincea modificare a legii educaţiei vizează modalitatea de alegere a directorilor şi directorilor adjuncţi de şcoli. Senatorul PSD Ovidiu Donţu propune ca aceştia să fie aleşi din rândul profesorilor care predau la respectiva şcoală.

Toate aceste iniţiative aparţin parlamentarilor PSD şi, cu excepţia celei care vizează eliminarea primăriilor din schema de finanţare a şcolilor, au fost adoptate deja de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

 

sursa: news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement