Connect with us
Advertisement

Eveniment

Meteorologi: Iarna 2021/2022 va fi foarte rece în România. Vortexul polar interacționează cu o anomalie a vântului de est

Publicat

Un nou Vortex Polar stratosferic apărut peste Polul Nord a evoluat și influențează deja iarna anului 2021/2022.

Potrivit meteorlogilor de la severe-weather.eu, vortexul va interacționa cu o anomalie puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor.

Această interacțiune are loc la fiecare câțiva ani, iar rezultatul înseamnă pe scurt ierni mai reci în Europa și Statele Unite, la fel cum s-a întâmplat și în trecut.

În esență, vortexul polar este ca un ciclon mare, care se formează atunci când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

Iarna anului 2021-2022 va fi foarte rece, iar meteorologii cred că principalul „jucător” responsabil este vortexul polar.

Acesta conectează fundul atmosferei (ceea ce în mod obișnuit numim vremea noastră) cu stratosfera de deasupra ei.

Un schimb puternic de energie între aceste două straturi poate perturba puternic dezvoltarea vremii în emisfera nordică.

Vezi și: VREMEA în iarna 2021-2022. Când vin ninsorile și frigul. Atenționările meteorologilor

Ce este vortexul polar

Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.

Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.

Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același.

Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.

Anomalia vântului de la tropice

Dar vortexul polar este doar o parte din povestea generală a iernii 2021/2022. Veți vedea acum un alt factor major pe care l-am menționat în introducere, anomalia vântului puternic ridicat peste tropice.

Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”. Meteorologii de la Severe-weather.eu au realizat o analiză completă pe acest subiect.

Oscilația cvasi-bienală (QBO), este o variație regulată a vântului sus, deasupra ecuatorului.

Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei și, la fiecare 14 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția.

Aceasta înseamnă că în fiecare an, vânturile de deasupra ecuatorului se schimbă de la vest la est.

QBO este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, deoarece poate afecta frontul atmosferic din Atlanticul de Nord.

Viteza vânturilor slăbește și se întărește odată cu schimbarea direcției QBO.

Când QBO se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în Statele Unite.

Când QBO este orientat spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.

Vremea în România

Răcirea vremii are legătură cu aceste schimbări la nivel european, care se simt deja în România.

Luni, 25 octombrie, în ţară, vremea este mai rece pentru această perioadă, mai ales în regiunile extracarpatice. Cerul va avea unele înnorări ziua în sudul şi estul ţării şi noaptea în sud-est, iar în restul timpului şi al teritoriului va fi mai mult senin.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului.

Conform Administraţiei Naţionale de meteorologie(ANM), temperaturile maxime se vor situa între 8 şi 15 grade, iar cele minime se vor încadra între -8 grade în estul Transilvaniei şi 5…6 grade în dealurile vestice şi pe litoral.

Dimineața, pe alocuri se va forma ceaţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    marți, 26.10.2021 at 11:38

    I-a auzi al dracu… si ei nu sunt in stare sa ne spuna ce va fii peste 3 zile. Vortexul polar…hai nu mai spune da cu ani in urma cand iarna venea pe la începutul lui noiembrie si tinea pana in aprilie… cu zăpezi de 1 metru si ger naprasnic ce tinea săptămâni la rând cum era? Nu mai era vortex?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement