Connect with us
Publicitate

Eveniment

Meteorologul Elena Mateescu: Vortexul polar își schimbă direcția și va cuprinde centrul și nord-vestul țării. Cum va fi vremea

ploaie umbrela vremea prognoza meteo vremea in alba saptamana septembrie

Publicat

Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că ninsorile din Moldova se vor muta joi și în centrul țării, în zona Transilvaniei. 

Temperaturile vor rămâne scăzute și în zilele următoare, cu minime ușor peste zero grade, cu vânt și cu multe precipitații.

”Pentru zilele următoare, vorbim în continuare de apariția și menținerea ninsorilor în special în zona de munte și nu în ultimul rând în Moldova, dar și zonele din partea de nord-vest și centru a țării.

Ninsorile se vor transforma, ulterior, în precipitații lichide, după episodul în care vorbim de ninsori, fapt care va conduce la o atenție deosebită, pentru că se va produce fenomenul de polei iar pentru cei care se vor afla în trafic va fi important de cunoscut această situație.

În 2017, în intervalul 17-24 aprilie, am avut în zona Carpaților Meridionali, de Curbură dar și în Moldova un cod portocaliu de ninsori” a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineața, o nouă avertizare cod roșu de ninsoare și viscol pentru mai multe localități din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.

Vortexul polar pune stăpânire pe continent. Recomandările meteorologilor

Din acest punct de vedere recomandă ca autoritățile și populația să fie atente la avertizările hidrologilor, mai ales că topirea stratului de zăpadă și acumulările de apă în urma precipitațiilor pot provoca inundații.

Meteorologii din opt ţări au emis deja alerte meteo, inclusiv de tip cod roşu. Vortexul polar va pune stăpânire treptat peste vestul, centrul, sudul şi estul continentului.

Vortexul polar: cum influențează vremea

Principalul „jucător” în aceste evenimente meteorologice neobișnuite pentru această perioadă este, spun meteorologii, vortexul polar.

Conectează fundul atmosferei (ceea ce în mod obișnuit numim vremea noastră) cu stratosfera de deasupra ei.

Un schimb puternic de energie între aceste două straturi poate perturba puternic dezvoltarea vremii în emisfera nordică.

”Un vortex polar puternic înseamnă de obicei o circulație polară puternică. Acest lucru blochează aerul mai rece în cercul polar, creând condiții mai blânde pentru majoritatea Statelor Unite și Europei.

În schimb, un Vortex Polar slab creează un model slab de curent cu jet. Drept urmare, îi este mai greu să rețină aerul rece, care acum poate scăpa din regiunile polare înspre Europa și nordul SUA” spun meteorologii de la Severe Weather.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate