Connect with us
Advertisement

Eveniment

Metoda ”Instalatorul”: Atenție la hoții deghizați în angajați ai firmelor de utilități. Vizează în special vârstnicii

Publicat

O nouă metodă de înșelaciune și furt din locuințe este folosită din ce în ce mai des de hoții din țară. Metoda ”Instalatorul” a făcut zeci de victime, în special persoane în vârstă, mai ales în perioada stării de alertă, deoarece hoții pot folosi măști și mănuși, fără a ridica suspiciuni. 

Deși Poliția Română a tras un semnal de alarmă și i-a atenționat pe cetățeni să nu permită accesul în locuințe persoanelor neautorizate sau suspecte, săptămâna trecută, în județul vecin – Sibiu, 13 vârstnici au căzut în plasa hoților. 

Cum acționează hoții

Potrivit reprezentanților poliției din Sibiu, un bărbat de 52 de ani din Gorj își selecta victimele de pe stradă, toate persoane în vârstă și care locuiesc la bloc.

” După ce acestea intrau în locuință, le-ar fi abordat sub pretextul că este instalator sau angajat al rețelelor de cablu, spunându-le că vecinii fie au fost inundați, fie au nevoie de înlocuirea unor echipamente electronice care necesită tranzitarea locuinței victimei.

Cu intenția de a observa locul de păstrare a banilor, bărbatul ar fi solicitat apoi victimelor sume mici de bani, necesare cumpărării de piese pentru reparații, după care le-ar fi distras atenția și ar fi sustras banii din locuință. În unele cazuri, presupusul autor purta mască și mănuși sanitare”, au transmis reprezentanții poliției.

Ce spun polițiștii

Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin atribuirea unor calități false și distragerea atenției. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

În acest context, facem următoarele recomandări:

– nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare sau altele, solicitați prezentarea legitimației.

– rugați un vecin să fie de față atunci când în locuința dumneavoastră se desfășoară lucrări de reparații.

– nu plătiți astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement