Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Metoda ”Instalatorul”: Atenție la hoții deghizați în angajați ai firmelor de utilități. Vizează în special vârstnicii


Publicat

O nouă metodă de înșelaciune și furt din locuințe este folosită din ce în ce mai des de hoții din țară. Metoda ”Instalatorul” a făcut zeci de victime, în special persoane în vârstă, mai ales în perioada stării de alertă, deoarece hoții pot folosi măști și mănuși, fără a ridica suspiciuni. 

Deși Poliția Română a tras un semnal de alarmă și i-a atenționat pe cetățeni să nu permită accesul în locuințe persoanelor neautorizate sau suspecte, săptămâna trecută, în județul vecin – Sibiu, 13 vârstnici au căzut în plasa hoților. 

Cum acționează hoții

Potrivit reprezentanților poliției din Sibiu, un bărbat de 52 de ani din Gorj își selecta victimele de pe stradă, toate persoane în vârstă și care locuiesc la bloc.

” După ce acestea intrau în locuință, le-ar fi abordat sub pretextul că este instalator sau angajat al rețelelor de cablu, spunându-le că vecinii fie au fost inundați, fie au nevoie de înlocuirea unor echipamente electronice care necesită tranzitarea locuinței victimei.

Cu intenția de a observa locul de păstrare a banilor, bărbatul ar fi solicitat apoi victimelor sume mici de bani, necesare cumpărării de piese pentru reparații, după care le-ar fi distras atenția și ar fi sustras banii din locuință. În unele cazuri, presupusul autor purta mască și mănuși sanitare”, au transmis reprezentanții poliției.

Ce spun polițiștii

Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin atribuirea unor calități false și distragerea atenției. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

În acest context, facem următoarele recomandări:

– nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare sau altele, solicitați prezentarea legitimației.

– rugați un vecin să fie de față atunci când în locuința dumneavoastră se desfășoară lucrări de reparații.

– nu plătiți astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

A treia lună de stare de alertă în România. MĂSURILE ce trebuie respectate până la jumătatea lunii august

Publicat

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 15 iulie, prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, în perioada 17 iulie – 15 august. Au fost păstrate restricțiile în vigoare până acum.

Măsurile ce trebuie respectate se regăsesc în Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, respectiv anexele 1-3.

Este a treia lună de stare de alertă. Inițial, aceasta a fost instituită în 15 mai și prelungită pentru 30 de zile în 16 iunie și acum, din nou, pentru alte 30 de zile.

Măsură pentru asigurarea rezilienței comunităților

Art. 1 În condiţiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare, se stabilește următoarea măsură:

În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020,cu modificările ulterioare.

Art. 2 Respectarea aplicării măsuriiprevăzutăla art. 1pct. 1 se urmăreşte de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interneor Interne.

Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc

1. Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2 – 11.

2. Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

3. Competiţiile sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

4. În condiţiile pct. 2, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.

5. Prevederile pct. 2-4 nu se aplică în cazul sporturilor de contact.

6. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, precum şi evenimentele culturale în aer liber pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

7. În condiţiile pct. 6, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

8. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

9. Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

10. Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir prins băut la volan, pe o stradă din oraș. Ce alcoolemie avea

Publicat

politie

Un tânăr din Cugir s-a ales cu dosar penal, după ce, în noaptea de miercuri spre joi, a condus o mașină, aflat sub influența alcoolului. Etilotestul a indicat peste 1 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 00.20, patrula de siguranță publică din cadrul Poliției orașului Cugir, în timp ce acționa pe strada Constructorului din oraș, a oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani, din Cugir.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A tăiat ilegal arbori dintr-o pădure privată. Bărbat din comuna Poșaga, cu dosar penal

Publicat

Un bărbat din comuna Poșaga este cercetat de polițiști după ce ar fi tăiat 16 metri cubi de material lemnos de pe terenul împădurit al unui cetățean. Prejudiciul a fost recuperat și restituit păgubitului.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, polițiștii Postului de Poliție Poșaga au întocmit dosar de cercetare penală față de un bărbat de 60 de ani, din comuna Poșaga, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2020, ar fi tăiat, fără drept și fără să fie marcați de organele silvice, mai mulți arbori din speciile fag și molid de pe un teren împădurit, situat în afara fondului forestier național, pe raza comunei Poșaga, care aparține unui cetățean cu domiciliul în județul Cluj.

Bărbatul ar fi transportat o parte din materialul lemnos, rezultat în urma tăierilor ilegale și l-ar fi folosit în interes personal, iar 16,9 metri cubi de material lemnos a fost găsit de polițiști la locul din care a fost tăiat, acesta fiind restituit păgubitului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Valea Bistrii a chemat jandarmii însă s-a ales cu amendă după ce i-a înjurat. Care a fost nemulțumirea acestuia

Publicat

Un bărbat din Valea Bistrii a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că mai multe persoane desfășoară activități sportive pe baza sportivă din localitate.

Potrivit Jandarmeriei Alba, la sosirea echipajului de jandarmi, bărbatul încerca să înlăture persoanele de pe teren, adresându-le injurii, nemulțumit de faptul că acestea erau venite din alte localități.

Jandarmii au încercat să poarte un dialog cu bărbatul, dar acesta și-a îndreptat furia spre forțele de ordine adresându-le injurii și expresii jignitoare, fapt pentru care a fost sanctionat cu amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate