Connect with us
Advertisement

Actualitate

Microcentrală hidroelectrică în zona staţiei de tratare a apei din Petreşti. Investiţie de aproape 4 milioane lei pentru 1620 MWh pe an

Publicat

În complexul Staţiei de tratare a apei de la Petreşti se propune construirea unei microcentrale hidroelectrice ce va produce 1620 MWh/an. Investiţia totală este estimată la valoarea de aproape 4 milioane de lei şi va fi suportată din bugetul judeţean. Lucrările ar urma să dureze 12 luni.

În cadrul obiectivului de investiţii „Dezvoltarea alimentării cu apă potabilă a localităţilor aferente sistemului zonal al judeţului Alba, sursa râul Sebeş”, pe lângă capacităţile puse în funcţiune, s-a dat în folosinţă şi staţia de pompare de intervenţie pentru asigurarea apei brute necesare funcţionării continue a Staţiei de tratare Petreşti, se arată în proiectul ce va fi supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa de joi,

Staţia de tratare Petreşti este o amenajare complexă destinată tratării apelor brute, în vederea limentării cu apă potabilă a consumatorilor casnici şi industriali din judeţul Alba.

Staţia este alimentată din acumularea Obrejii de la Căpâlna, punctul de racord este conducta de aducţiune a centralei Săsciori (zona castelului de echilibru) şi prin pompaj din lacul Petreşti, în perioadele în care aducţiunea centralei este goală.

Din cauza diferenţei de nivel de 103 metri între priza din acumularea Obrejii de Căpâlna şi Staţia de tratare Petreşti, există un potenţiat energetic neexploatat.

Potrivit documentaţiei de proiect, se propune amplasarea a două microagregate în sala pompelor din clădirea Staţiei de pompare de intervenţie Petreşti şi conducta de aducţiune a CHE Săsciori.

Staţia are rolul de a furniza necesarul de apă brută pentru staţiile de tratare Petreşti şi Săsciori, în cazul indisponibilităţii aducţiunii.

În regimul actual de folosinţă a echipamentelor, este necesară reducerea presiunii apei (dată de diferenţa de nivel amintită), de la o valoare de 9,5-10 bar la 0,5 bar, reducere care se face cu ajutorul unor reductoare de presiune care disipează energie acumulată şi aceasta poate fi convertită, prin microcentrala hidroelectrică, în energie electrică.

În incinta staţiei există circuitele hidraulice (conducte şi armături) care fac legătura între pompe, lacul de acumulare Petreşti şi conductele de alimentare cu apa brută a staţiilor de tratare, acestea urmând a fi folosite şi la funcţionarea viitoarei microcentrale propuse pentru amplasare.

Toate echipamentele şi instalaţiile vor fi astfel alese încât să nu afecteze în nici un fel funcţionarea curentă a Staţiei de tratare Petreşti şi nici calitatea apei brute ce va fi tratată. Calităţile apei turbinate nu vor fi modificate, astfel încât capabilităţile de tratare chimică şi mecanică a Uzinei Petreşti vor rămâne aceleaşi.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 3.905.954 lei cu TVA, din care lucrări de construcţii-montaj 702.793 lei. Microcentrala hidroelectrică va avea o putere instalată de 192 kW şi energia medie anuală produsă va fi de 1.620 Mwh/an.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. BorzaAglicerURGENTlaDNA

    marți, 29.07.2014 at 11:56

    De ce Borza Remus Adrian si Agliceru Ovidiu nu au recuperat prejudiciile constatate in rapoartele de control intern mentionate in Planul de reorganizare nr 1960/11.06.2013 de la pag 209 la 218? Principalii prejudiciatori ale caror fapte le tainuiesc Borza si Agliceru sunt printre altii Zachia Dragos fost director general, Tirsi Constantin director SH Rm Valcea, Serban Vergiliu fost director SH Rm Valcea, Arman Nicolae director Hidroserv Curtea de Arges-fratele directoarei de resurse umane Stancu Ionela din Executiv, Trihenea Constantin fost director general, David Mihai jr fost director general, Oprea Traian fost director general, Popa Roxana Manager Departament Executiv, Mihail Stanculescu fost director general, Ivan Constantin fost director SH Curtea de Arges, Suhan Victor fost director Hidroserv Curtea de Arges, Metehoiu Constantin fost director SH Curtea de Arges, Tatuc Cornel fost director SH Slatina, Dinca Olteanu Marcel Manager Departament Juridic etc Ceea ce nu spune Administratorul Judiciar EuroInsol SPRL in Planul de reorganizare nr 1960/11.06.2013 este ca pagubirea SC Hidroelectrica SA se produsese deja prin platile partilor deja executate din contractele denuntate sau reziliate amiabil. Pagubirea s-a datorat atat solutiilor tehnice, inutil de costisitor adoptate prin proiectele tehnice, cat si preturilor mult peste pretul pietei ale produselor achizitionate si puse in opera.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement