Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI, la Alba Iulia: Horia Mihail şi „Pianul Călător”, recital extraordinar în Anul Centenarului

Publicat

Miercuri, 11 aprilie, la Alba Iulia – Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19.00, veţi avea ocazia să ascultaţi un recital extraordinar oferit de pianistul Horia Mihail, în cadrul turneului “Pianul Călător”, ediţia “România 100”, un turneu special organizat în Anul Centenarului.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian a rămas până în 2018 la Alba Iulia.

“Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail.

Pianistul pleacă din nou la drum, iar în perioada 9 aprilie – 7 mai va susţine 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

Totul a început în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii.

În fond, dacă s-a putut în 1846, atunci când prolificul compozitor și pianist Franz Liszt străbătea Muntenia, Moldova și Transilvania, viitoarea Românie de astăzi, alături de pianul său, de ce nu s-ar putea acum? Doar pentru că avem falsa senzaţie că nu mai este cazul? Concertele oferite atunci de Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi caracter umanitar, pianistul donând onorariul în scopul înfiinţării unor şcoli, sau pentru a fi împărţiţi banii săracilor.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Alba Iulia Deva, Tulcea, Caracal şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.

Și iată că povestea pianului călător a ajuns în 2018, anul Centenarului României, şi a venit momentul unui binemeritat „Best of”, turneu în care Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne invită să ascultăm sau să reascultăm celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi, transmit organizatorii.

PROGRAMUL recitalurilor “Pianul Călător” 2018:

Luni, 9 Aprilie, ora 19.00 – Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marţi, 10 Aprilie, ora 19.00 – Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19.00 – Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor

Joi, 12 Aprilie, ora 19.00 – Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19.00 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19.00 – Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19.00 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19.00 – Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19.00 – Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19.00 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19.00 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19.00 – București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19.00 – Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19.00 – Pitești, Centrul Multifuncțional

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18.00 – Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19.00 – Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19.00 – București, Sala Teatrelli

Marţi, 8 Mai, ora 19.00 – Bistrița, Sinagoga

Program muzical

W. A. Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i, Alla turca

L. van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii

R. Schumann: Kinderszenen, op. 15

G. Enescu: Rapsodia I (prelucrare de G. Enescu)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax