Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Agriculturii: În următorii șapte ani, finanţarea va fi concetrată pe creșterea randamentului pe hectar, a valorii producției și a exporturilor

Publicat

teren agricolSecretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a declarat luni că, în următorii șapte ani, finanțarea va fi focusată către obiective precum creșterea randamentului pe hectar, a valorii producției obținute în România, a exporturilor de produse alimentare, dar și către diminuarea efectelor polarizării.

„Avem prea puțini bani pentru câte nevoi avem. Avem, într-adevăr, o agricultură polarizată. De-a lungul timpului, de când a fost prima reformă funciară, timp de 25 de ani, ne-am îndreptat spre o agricultură dezechilibrată. În același timp, se vede foarte clar că exportăm materie primă și, în același timp, nu suntem printre principalii exportatori și nu știm să facem jocul cu materia primă. Prin urmare, având în vedere fondurile limitate, la minister ne-am gândit pentru următoarea perioadă de șapte ani să focusăm absolut toată finanțarea pe două obiective principale. Chiar dacă domeniile de activitate ale măsurilor din viitorul program de dezvoltare sunt diverse, totuși, am încercat să le focalizez spre aceste principale obiective. Primul obiectiv este să creștem randamentul pentru că avem suprafețe foarte mari cultivate dar cu randament foarte mic pe hectar și, în al doilea rând, să adăugăm valoare pe producția pe care o obținem în România și valoarea adăugată în principal se obține prin procesarea producției realizată la nivel național”, a menționat George Turtoi.

În ceea ce privește polarizarea, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii a subliniat că o soluție ar fi coagularea micilor agricultori și transformarea acestora în ferme de tip mediu, prin asocierea lor sub formă de grupuri de agricultori sau cooperative, astfel încât să reușească să se autosusțină pe piață. „Pentru rezolvarea soluției polarizării s-a optat pentru prioritizarea și sprijinirea formelor asociative de tip grup de producători și cooperative, atât pentru a crește producția și a avea o producție mult mai mare la nivel de grup, cât și pentru a procesa propria producție și a ieși pe piață cu materie primă procesată’, a mai spus George Turtoi.

Acesta a subliniat că micii fermieri vor putea să creeze lanțuri integrate de producție dacă se vor uni. Totodată, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii consideră că România trebuie să exporte produse alimentare și nu materie primă.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement