Actualitate
Ministerul Educaţiei: Au început înscrierile pentru concursul naţional „Tinerii dezbat”. Liceele pot participa cu echipe de trei elevi
Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat joi că au fost lansate înscrierile la Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”. Este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România, potrivit ministerului.
Concursul are trei etape competiţionale distincte – judeţeană sau de selecţie, regională şi naţională şi cuprinde un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori.
Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii, alături de elevii lor, “într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice”, punând “faţă în faţă echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltării competenţelor de comunicare şi a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerilor pentru participarea activă la viaţa socială”, arată ministerul, într-un comunicat.
Pentru a participa la ediţia 2016, liceele se pot înscrie până la data de 15 martie 2016 prin depunerea, la inspectoratele şcolare judeţene/ISMB, a formularului de aplicaţie, disponibil atât pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, precum şi pe site-ul competiţiei.
Fiecare liceu poate înscrie o singură echipă formată din 3 elevi, coordonaţi de un profesor.
Etapele regionale se vor desfăşura în perioada 20-22 mai 2016, iar etapa naţională va avea loc la Zalău, în perioada 10-12 iunie 2016.
Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei, împreună cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, iar anul acesta este la ediţia a şaptea.
“Anual, peste 450 de elevi şi profesori se înscriu într-o competiţie a înţelegerii şi a promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de gen.
Diferite de dezbaterile generale din societate, dezbaterile educaţionale sunt caracterizate de o structură formală, restrângerea temei aflate în discuţie şi caracterul de competiţie. Practica dezbaterilor îi pregăteşte pe tineri să acţioneze şi să participe inteligent în viaţa socială, să investigheze şi să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici şi constructivi în abordările asupra unui subiect.
Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste şase ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR”, mai precizează reprezentanţii ministerului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News