Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Justiției schimbă regulamentul de dobândire a calității de notar stagiar. Proiect de ordin, în dezbatere publică

Publicat

notar Ministerul Justiției a postat în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi desfășurarea examenului sau a concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, după consultări cu asociațiile și institutele de specialitate.

Noul Regulament cuprinde toate condițiile de înscriere a candidaților pentru această categorie, condițiile de examinare, de notare și de contestare a probelor, cu explicații detaliate pentru capitolele: II. Condiţiile legale şi procedura de înscriere la examenul sau la concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar; III. Organizarea, funcţionarea şi competenţa comisiilor constituite pentru examenul sau concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar; IV. Stabilirea subiectelor şi desfăşurarea examenului sau concursului; V. Notarea lucrărilor; VI. Stabilirea şi comunicarea rezultatelor examenului sau concursului; VII. Formularea și soluţionarea contestaţiilor; VIII. Validarea examenului sau concursului; IX. Dispoziţii tranzitorii şi finale.

La înscrierea la examen, candidații vor semna un acord cu Institutul Notarial Român pentru eventualitatea în care sunt admiși și vor desfășura, la început, contractul de pregătire.

Potrivit proiectului, pe baza hotărârii de validare a examenului sau concursului, INR încheie contractul de efectuare a stagiului cu candidaţii admişi.

Candidatul admis are obligaţia ca, în termen de cel mult 20 de zile de la publicarea hotărârii Consiliului Uniunii de validare a examenului sau concursului, să încheie cu INR contractul de pregătire profesională. La data încheierii contractului de pregătire profesională cu INR, candidatul dobândeşte calitatea de notar stagiar

Camerele Notarilor Publici vor centraliza toate locurile și le vor comunica la sediul central, la București, unde va fi organizat un concurs unic de admitere a notarilor stagiari. Fiecare candidat are dreptul să se înscrie la o singură Cameră a notarilor.

Comisia de examinare elaborează subiectele, sub formă de teste-grilă cu una sau două variante de răspuns corect, astfel încât să acopere întreaga tematică şi să reflecte capacitatea de analiză a candidatului.

Cu cel mult 48 de ore înainte de începerea examenului sau concursului, Comisia de examinare formează 2 seturi de subiecte sub formă de teste-grilă, a câte 100 de întrebări, din tematica şi bibliografia stabilite.

Membrii comisiilor vor primi cazare, transport și remunerație pentru zilele în care este organizat concursul, la București. Banii vor veni din taxele pe care le vor achita candidații înscriși la examen, valoarea acestora fiind stabilită de Consiliul Director al Institutului Notarilor INR.

Cuantumul taxei de înscriere la examen sau concurs şi condiţiile de plată se stabilesc de către Consiliul Director. La stabilirea taxelor de înscriere, Consiliul Director al INR se raportează la cheltuielile ocazionate de organizarea examenului sau concursului, pe baza proiectului de buget al examenului sau concursului întocmit de compartimentul de specialitate din cadrul INR.

Taxele de înscriere la examen sau concurs se constituie venit la bugetul INR. Taxele se restituie integral numai pentru candidaţii care şi-au retras cererea de participare anterior începerii procedurilor de verificare a dosarelor. Pentru candidaţii care fie nu au fost admişi să participe la examen sau concurs, fie nu au participat la acesta, taxa se restituie, la cerere, în cuantum de 60%.

Vezi proiectul de ordin AICI.

sursa: legestart.ro, just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement