Actualitate
Ministerul Justiţiei vrea să construiască două noi penitenciare, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, potrivit unui proiect de HG
Ministerul Justiţiei dorește realizarea a două studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Până în prezent, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Statul a fost astfel obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni.
„Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii şi menţinerea ordinii publice, considerăm că este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Justiţiei în dezbatere publică.
Totodată Ministerul Justiţiei menţionează că, prin Hotărârea Guvernului numărul 196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul 2015 cu două milioane de lei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
„Potrivit dispoziţiilor art. 43 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la regula generală în materie, în cazuri temeinic justificate, ordonatorii principali de credite pot efectua cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, cu aprobarea Guvernului. Astfel, prin prezenta Hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiţiei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în Comuna Berceni, judeţul Prahova şi în Municipiul Caracal, judeţul Olt”, se mai precizează în proiectul de HG.
Potrivit inițiatorilor proiectului, menţinerea şi dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar s-a realizat, în principal, prin preluarea unor imobile de la alte instituţii, prin construirea de unităţi penitenciare noi şi prin modernizarea celor existente. Investiţiile au fost asigurate din fonduri publice, sumele alocate fiind limitate.
„Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie”, potrivit unei descrieri a situaţiei, prezentată în cadrul proiectului de Hotărâre de Guvern.
Astfel, până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni, după cum urmează:
– anterior anului 2011 – un număr de 33 hotărâri, însumând 239.830 euro şi 10.000 franci elveţieni;
– în anul 2011 – un număr de 19 hotărâri, însumând 278.615 euro;
– în anul 2012 – un număr de 10 hotărâri, însumând 119.950 euro;
– în anul 2013 – un număr de 32 hotărâri, însumând 221.819 euro;
– în anul 2014 – un număr de 29 hotărâri, însumând 196.400 euro;
– 2015 (luna mai) – un număr de 16 hotărâri, însumând 85.540 euro.
Majoritatea hotărârilor se referă la modul de respectare a drepturilor omului din perspectiva asigurării condiţiilor minime de detenţie, în special în ceea ce priveşte condiţiile de cazare (neasigurarea spaţiului minim individual şi efectele subsecvente suprapopulării locurilor de deţinere), se mai arată în precizează sursa citată.
sursa: gândul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Babu
duminică, 12.07.2015 at 21:18
Nu mai construiți mai bine renovati celulele din cetatea alba carolina care e spoita doar pe dinafara, strajerii sunt la posturi ,zugraveala si-o potface ca la domiciliu…….