Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Mediului a sesizat Parchetul instanţei supreme după ce a găsit nereguli cu lemnul de la Holzindustrie Schweighofer

Publicat

holtzindustrie sebes Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unor controale la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat o serie de neregului. Printre acestea se numără şi suspiciunea privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive a le unor infracțiuni”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi, 30 iulie, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Citește și VIDEO: Concernul Holzindustrie Schweighofer acuzat de un ONG din SUA că ar cumpăra lemn tăiat ilegal. Negocieri filmate la fabrica din Sebeș

Reprezentanții ministerului reamintesc că, în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 mai – 12 iunie 2015, un amplu control atât la Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș, Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit.

”Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, au fost identificate o serie de nereguli, după cum urmează:

– suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale;

– inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase;

– recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;

– existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența;

– diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate;

– raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive.

”Având în vedere faptul că rapoartele de control au fost transmise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza legii 544/2001 ”privind liberul acces la informațiile de interes public”, Art. 12, alin. (1), literele e) și f), până la finalizarea anchetei, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, altele decât cele sus menționate”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Citește și VIDEO: Reacția patronului Holzindustrie la acuzațiile făcute de către un ONG din SUA. ”Prelucrăm doar lemn cu documente legale”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement