Actualitate
Ministerul Sănătăţii a suplimentat finanţările pentru pacienţii cu HIV/SIDA cu fonduri de la alte programe. În Alba sunt 20 de bolnavi înregistraţi
Fondurile insuficiente pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA din ţară pentru primul trimestru din acest an au fost suplimentate de Ministerul Sănătăţii, prin alocări din alte programe. În Alba, sunt înregistraţi aproximativ 20 de pacienţi cu aceste afecţiuni, iar reprezentanţii DSP Alba au precizat că deocamdată nu au fost înregistrate probleme de finanţare.
„Având în vedere faptul că fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializării primite de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii a refăcut sumele alocate pe alte programe şi a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se facă corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Însă aceşti bani au ajuns la Prahova, Suceava, Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj şi Dolj, iar MS precizează că, potrivit procedurii, unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare.
Potrivit reprezentanţilor DSP Alba, pentru cei aproximativ 20 de pacienţi înregistraţi în judeţ nu au fost semnalate probleme privind finanţarea tratamentului, în perioada amintită, însă cel mai probabil va fi nevoie de suplimentarea fondurilor pentru următoarele luni.
Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, a transmis, duminică, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată „o situaţie critică a modului cum se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA”.
UNOPA a mai arătat că în mai multe judeţe tratamentul se termină în aceste zile şi spitalele spun că nu mai pot face comenzi din cauza că legea le interzice să facă comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre. Din răspunsurile primite de organizaţie până acum din teritoriu, judeţele Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigura tratamentul.
„Problemă pleacă de la Ministerul Finanţelor şi de la modul cum a fost alocat bugetul programelor naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acoperă doar plată creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Există fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienţi la un necesar real”, se spune în comunicatul organizaţiei.
Potrivit acesteia, spitalele trebuie să cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele şase luni ale anului, în speranţa că la rectificarea bugetară se va suplimenta bugetul.
Totuşi, tot din răspunsurile primite de organizaţie, reiese că mai multe judeţe au confirmat că nu au probleme, că vor face comenzi şi vor asigura tratamentul continuu până în luna iunie.
În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.
sursă: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News