Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Culturii: Roşia Montană are şanse să intre pe lista UNESCO doar peste şapte-zece ani, dacă lucrările de conservare continuă

Publicat

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, s-a aflat, marţi, la Roşia Montană, alături de reprezentanţi ai Comisiei permanente a parlamentului pentru relaţia cu UNESCO. După vizitarea localităţii, acesta a declarat că Roşia Montană nu are nicio şansă să fie înscrisă acum în patrimoniul UNESCO, ci doar în şapte-zece ani, dacă lucrările de conservare a galeriilor romane şi de restaurare a clădurilor vechi vor continua.

Scopul vizitei de la Roşia Montană a fost evaluarea patrimoniului cultural din localitate şi a modului în care acesta ar urma să fie afectat dacă în zonă se realizează noua exploatare minieră. Pe lângă Daniel Barbu, în zonă au fost prezenţi parlamentarii Gabriela Vrânceanu Firea, Raluca Turcanu, Traian Igaş, Dorin Dobra şi Florin Pâslaru.

Ministrul s-a arătat optimist în privinţa înscrierii localităţii Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, însă doar dacă programul de restaurare şi conservare început în zonă va continua.

„Convingerea mea este că dacă ceea ce am văzut astăzi va continua şi vom avea cu adevărat circa 30 de kilometri de galerie romană, medievală şi tereziană conservaţi, cele 120 de clădiri care sunt destinate să fie conservate vor fi restaurate, situl va avea un aspect urbanistic împrospătat şi restituit. Cred că peste circa şapte-zece ani într-adevăr vom putea cu foarte mari şanse să facem un proiect de înscriere pe lista tentativă UNESCO. Aşa cum arată situl acum nu avem nicio şansă. Adică, munca e degeaba”, a spus Barbu.

Preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru relaţia cu UNESCO, Traian Igaş (PDL) a declarat: “Am venit pentru că ne pasă de ceea ce se întâmplă în această zonă. Au fost făcute unele demersuri în legislatura trecută şi era o obligaţie a noastră, ca şi comisie, să preluăm toate demersurile. Am putut vedea la faţa locului în ce stadiu sunt investiţiile statului aici şi ce s-a făcut în ultimii ani. Din punct de vedere al mediului, în cei şapte ani de zile nu s-a făcut niciun progres. Am rămas impresionat de ceea ce am văzut în galeriile de exploatare a aurului. Sunt convins că, după ce vor fi deschise turiştilor, în perspectivă, Roşia Montană va avea un viitor doar prin investiţii şi deschiderea către turism”.

În opinia secretarului comisiei, Dorin Dobra, senator PNL, “Conducerea acestei ţări este datoare să decidă odată în legătură cu ceea ce se întâmplă la Roşia Montană. Avem o minimă datorie morală faţă de cei care au investit sute de milioane de euro”, iar Raluca Turcan, deputat PDL a spus că “Din punct de vedere a patrimoniului sunt două aspecte la care ţin foarte mult. Pe de o parte este conservarea şi punerea în valoare, iar pe de altă parte este integrarea obiectivelor în circuitul turistic. România nu îşi permite să rateze un asemenea proiect în condiţiile în care doar în ultimul an investiţiile au scăzut cu 30 la sută.”

Delegaţia oficială a vizitat cariera fostei exploatări miniere de la Roşia Montană şi s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, cu primarii din localităţile care ar urma să fie afectate de proiectul minier, dar şi cu reprezentanţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation.

În ceea ce priveşte întâlnirile cu organizaţiile neguvernamentale, doar cele care sprijină proiectul şi sindicatul angajaţilor au acceptat discuţiile, „Alburnus Maior”, organizaţia care se opune proiectului minier la Roşia Montană refuzând să participe la întâlnirea organizată în clădirea vechii primării. Au motivat că imobilul a fost restaurat de compania minieră şi va fi transformat în hotel.

Marţi, în centrul comunei au fost prezenţi şi câteva sute de susţinători, în cea mai mare parte, angajaţi ai companiei miniere. Aceştia purtau banner cu mesajul „Mineritul înseamnă locuri de muncă” şi o parte erau îmbrăcaţi în salopete de miner şi purtau căşti cu lămpaşe. De asemenea, au fost şi câteva zeci de opozanţi ai proiectului minier.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. Anda

    miercuri, 21.08.2013 at 10:19

    Nu inteleg de ce ne-am gandi acum la Unesco, doar pentru ca a fost o propunere aruncata de niste asociatii asa-zise ecologiste, care pana acum n-au facut nimic pentru Rosia Montana. Nu inteleg de ce ne-am gandi acum, cand se investeste masiv in zona!

    • pro RM

      vineri, 23.08.2013 at 21:31

      Nu, au fost persoane sus-puse, dar care au umblat cu smecherii. E bine ca ministrul i-a racorit (nu fac politica). S-au facut de rasul lumii. Numai ca romanii sunt neinformati si la mana „activistilor” telecomandati din afara.

  2. Dan A.

    miercuri, 21.08.2013 at 11:35

    Anda, daca nu intelegi, atunci e OK asa. Multumim ca impartasesti cu noi „inocenta” ta.

  3. Dan A.

    miercuri, 21.08.2013 at 11:38

    Si stai sa vezi ce-o sa mai intre Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO peste 7 anoi, dupa ce nu va mai ramane piatra pe piatra in jur. Eu zic sa propuna de pe acum direct iazul de decantare cu cianuri care se va construi la 1km mai incolo, pe Valea Cornei.

    • Calin

      miercuri, 21.08.2013 at 17:04

      mai degraba o sa intre Rosia Montana in UNESCO dupa ce se finalizeaza proiectul minier, pentru ca pana atunci patrimoniul va fi reabilitat de catre investitori. ca includerea pe o lista nu reabiliteaza prin magie patrimoniul, e nevoie de investitii, de care se ocupa RMGC!

  4. cristi

    miercuri, 21.08.2013 at 16:34

    GREATA! Doar asta simti cand auzi/vezi astfel de ministri care in loc sa protejeze patrimoniul din Rosia se face purtator de cuvant al unei companii private si repeta minciunile lor…
    Vestea proasta este faptul ca acest guvern prin ministrii Barbu, Plumb si Sova au pregatit un proiect de lege prin care efectiv se pot incalca toate legile pe care mizerabilul proiect al RMGC le incalca sistematic si deci nu putea fi avizat… acum insa daca parlamentul voteaza acea lege Rosia Montana devine PROIECT DE INTERES NATIONAL DEOSEBIT! si astfel nu se mai aplica nici dreptul la proprietate pt cei care nu vor sa plece, nici dreptul la mediu curat pt motii care se vor imbolnavi in zona, nici multe alte drepturi… si TOATE ASTEA pentru INTERESUL DEOSEBIT AL UNEI COMPANII PRIVATE, NICIDECUM INTERESUL ROMANIEI. Pt ca povestea cu locurile de munca si reabilitarea patrimoniului sunt minciuni comerciale ambalate frumos!
    Asa ca, ROMANIA TREZESTE-TE! Urmeaza o TOAMNA FIERBINTE!

  5. flesh

    miercuri, 21.08.2013 at 16:40

    Cum, dar voi nu stiti cine este Anda?
    http ://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-la-nasa-vranceanu-firea-pentru-fina-anda-comisia-demolatorilor-fosta-unesco-in-vizita-la-rosia-montana-cu-ministrul-barbu-si-cu-vranceanu-firea-raluca-turcan-traian-igas-altii-96990.html

    • Dan A.

      joi, 22.08.2013 at 11:18

      🙂

  6. Calin

    miercuri, 21.08.2013 at 17:04

    Cred ca cel mai important lucru este ca patrimoniul sa fie reabilitat, iar zona sa se dezvolte, pentru ca in prezent somajul e de 80%. aceste lucruri se vor realiza prin pornirea proiectului minier de la Rosia Montana, acesta prevede si reabilitarea patrimoniului. Includerea pe o lista nu ar ajuta pe nimeni cu absolut nimic, poate doar sa bifeze unii ca s-a facut asta.

    • Dan A.

      joi, 22.08.2013 at 11:23

      Cred ca poti sa te opresti la prima propozitie. Restul, cu somajul de 80%, cu singura sansa pe care ar reprezenta-o proiectul minier sunt povesti. Dar poti sa i le spui Andei.
      Cunosc oameni in Apuseni care dau de lucru la 3-400, unii pana la 800 de oameni si care nu beneficiaza de „legi speciale” de hatar din partea Statului. Poate daca trec la actiuni de distrugere a mediului si a patrimoniului s-ar putea sa aiba o sansa in sensul asta.

  7. Imagini reale

    joi, 22.08.2013 at 14:27

    Cum de cele mai multe ori ceea ce e mai important e tocmai ceea ce nu se vede la TV, aici filmul evenimentelor care nu au fost relatate sau filmate de presa:ht tp: //www.youtube.com/watch?v=p43fV0UcYIw&list=PL4Nai16RLrbs1eIFF0EJp2ajoqG2TCTku&index=1

  8. Imagini reale

    joi, 22.08.2013 at 15:02

    Sau mai bine cautati pe youtube dupa
    „Minerii RMGC și Comisia Parlamantară UNESCO — NECENZURAT”

    Linkul de mai sus nu e preluat corect si e inutilizabil.

  9. Ana Armanca Ardeleanu

    joi, 22.08.2013 at 15:32

    Ministrul Inculturii şi Guvernul-trădător-de-ţară, dau licenţă pe aur şi argint când la Roşia Montană există şi alte metale rare.
    Plecând de la estimarea de 200 milioane de tone a minereului de acolo se poate face evaluare a metalelor din zăcământ :
    AUR (1,5g/tona minereu)………………………………………10.5 miliarde USD
    ARGINT (10g/tona)……………………………………………….1,3 mld. USD
    GALIU (300g/tona)………………………………………………13 mld. USD
    GERMANIU (20g/tona)………………………………………….5,2 mld.USD
    CROM (50g/tona)…………………………………………………..6,5 mld. USD
    VANADIU (2500g/tona)………………………………………..10 mld. USD
    Co, Ti, Ni, Bi, As şi feldspat potasic…………minimum.. 5 mld. USD TOTAL…………………………………………………………. 51,5 mld. USD

    Rezumatul afacerii Roşia Montană este următorul:
    Dăm:
    – resurse minerale:
    – Aur 313 t (circa 10 mil. uncii)
    – Argint 1.483 t
    – metale rare

    – patrimoniu vechi de 2000 ani

    – dezvoltare durabilă

    Luăm:

    – substanţe periculoase 1.581.760 t
    (din care cianură de sodiu 192.000 t )

    – dezastru durabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement