Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației a aprobat noua componență a forului abilitat să rezolve plagiatele din doctorate. Profesori de la UAB, în comisiile de specialitate


Publicat

doctorat absolventiMinistrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a aprobat, vineri, prin ordin, noua componență a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat prin ordonanța promovată în martie de Guvernul Cioloș să se pronunțe pe sesizările de plagiat. În cele 35 de comisii CNATDCU și în Consiliul General se regăsesc 16 profesori de la universități din străinătate.

În componența comisiilor de specialitate ale CNATDCU se regăsesc și doi profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este vorba despre Mihai Gligor (Istorie și studii culturale) și Dumitru Adrian Vanca (Teologie).

Pentru prima dată, componenţa CNATDCU a fost stabilită în urma unui amplu proces de selecţie care a urmărit  implicarea comunităţii academice şi a societăţii civile, precum şi în urma consultărilor publice succesive. Nu în ultimul rând, selecţia membrilor a exclus candidaturile demnitarilor şi a membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice.

Astfel, în vederea desemnării în mod transparent şi obiectiv a noilor membri din comisiile CNATDCU, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat în luna martie un apel către instituţii şi organizaţii reprezentative pentru învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică din România, în vederea nominalizării de persoane care să facă parte din comitetele de selecţie a viitorilor membri din comisiile de specialitate CNATDCU.

Au răspuns apelului Academia Română, Consiliul Naţional al Rectorilor, Prezidiul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociaţia „Ad Astra”, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Societatea Română de Fizică,  Societatea de Geografie din România, Societatea de Ştiinţe Biologice din România, Societatea Sociologilor din România, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Societatea Română de Filosofie din România şi Societatea de Ştiinţe Filologice din România.

Pe baza nominalizărilor făcute de aceste organizaţii, cele 35 de comitete de selecţie, formate din 140 de experţi de prestigiu din România şi străinătate, au sprijinit Ministerul Educaţiei în decursul lunii mai în procesul de selectare a membrilor din cele peste 1.200 de aplicaţii depuse individual prin portalul Brainmap.

Ministerul Educației reamintește că principiile care au stat la baza selecţiei sunt transparenţa, evitarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativităţii profesionale şi instituţionale. De asemenea, profilul membrilor CNATDCU a răspuns următoarelor cerinţe minimale:

– experienţă proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută la nivel naţional/internaţional, dovedită şi validată prin realizări specifice şi prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniu;

– disponibilitate asumată de a activa în cadrul CNATDCU, implicit renunţând la activitatea în alte consilii consultative ale MENCŞ;

– echilibru şi capacitate de analiză obiectivă;

– integritate profesională şi rezilienţă la presiuni exterioare.

Nu au fost eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Propunerile înaintate de comitetele de selecţie au fost publicate pe www.edu.ro şi supuse unei dezbateri publice sistematice şi robuste. În acest proces, reprezentanţii comunităţii academice, dar nu numai, au transmis Ministerului Educaţiei puncte de vedere şi sesizări argumentate în legătură cu propunerile iniţiale, astfel că procesul de selecţie a generat, în opinia noastră, un consiliu performant, alcătuit din persoane al căror profil profesional este asociat meritocraţiei, integrităţii profesionale şi echilibrului în analiză.

Ordinul de ministru intră în vigoare la data publicării sale în Monitorul Oficial. Precizăm că sesizările aflate în analiza CNATDCU vor fi preluate de noul Consiliu de la stadiul în care acestea se află pe rolul comisiilor de specialitate, menţinând termenele-limită deja anunţate.

Vezi aici componența CNATDCU.

sursa: edu.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii din Alba au anunțat dispariția unei fete de 14 ani, care a plecat de acasă. UPDATE: Tânăra a fost găsită

Publicat

Polițiștii din Alba au anunțat miercuri seară că sunt în căutarea unei minore care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

În jurul orei 23.05, reprezentanții IPJ Alba au anunțat că fata a fost găsită și că din primele verificări, aceasta nu ar fi fost victima nici unei infracțiuni.

Știrea inițială:

Persoanele, care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 16 iunie 2021, în jurul orei 19,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un tânăr din oraș, cu privire la faptul că, sora sa, REDNIC GABRIELA IOANA, de 14 ani, a plecat de acasă, în dimineața zilei de 16 iunie și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:
• 165 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• ochi căpriu;
• păr șaten;

La data plecării purta tricou negru, pantaloni negri și încălțăminte sport, de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Microsoft va prezenta noul sistem de operare Windows 11 pe 24 iunie. Cum va arăta

Publicat

foto: The Verge

Windows 10 a fost lansat în iulie 2015 și au trecut șase ani de atunci, astfel că a venit timpul unui nou sistem de operare. Microsoft urmează să anunțe în mod oficial Windows 11 săptămâna viitoare, pe 24 iunie, în cadrul unui eveniment dedicat. Pe internet au apărut deja print-screen-uri despre cum va arăta cel mai nou sistem de operare Microsoft.

Publicații precum The Verge și PC World au relatat despre noul Windows despre care pe site-ul chinez Baidu au apărut capturi de ecran.

Cele mai multe schimbări vor fi sesizate în zona task bar-ului, iar butonul de Start și meniul său au fost redesenate. De exemplu, butonul de Start este mult simplificat față de Windows 10, dar o mare schimbare ține că este plasat central în partea de jos a ecranului. Cei care vor să-l pună în locul tradițional din stânga pot face acest lucru extrem de ușor.

O schimbare vizuală ține de colțurile rotunjite care vor fi vizibile la meniurile contextuale, la aplicații, la File Explorer și la meniul de Start. Apare și un nou ”icon” pe task bar: Widgets. La capitolul noutăți pot fi adăugate și o serie de animații.

Este însă o versiune preliminară și probabil că multe se vor schimba în lunile următoare.

Datele StatCounter arată că 78% dintre PC-uri din lume rulează Windows 10 și 16% rulează Windows 7. În Europa cota Windows 10 este 83%.

sursa: theverge.com, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Haine de firmă și băuturi fine, cumpărate în plină pandemie pentru angajații Sălii Polivalente din Cluj, sub ochii lui Boc

Publicat

Situație scandaloasă la Sala Polivalentă Cluj din cauza unor achiziții de mii de lei, din bani publici: haine de firmă, băuturi scumpe și căști pentru iPhone.

Acestea au fost făcute începând cu luna decembrie 2020, în plină pandemie, când sala nu avea activitate sportivă sau culturală. Instituția este subordonată Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, potrivit Digi24, care citează stiridecluj.ro.

În ultima zi a anului 2020, directorul Sălii Polivalente Cluj a aprobat cumpărarea unor haine de lux din bani publici de aproape 9.000 de lei.

O factură emisă de un magazin cu îmbrăcăminte de firmă dintr-un centru comercial arată că au fost cumpărate 10 articole pentru bărbați, cu prețuri cuprinse între 300 și 1.400 de lei, dar și două articole pentru femei.

Reprezentanții Sălii Polivalente au transmis ziarului din Cluj că hainele sunt puse la dispoziția angajaților pentru perioada în care munca depusă de aceștia se desfășoară în exteriorul clădirii, în sezonul rece. (deszăpezire, căi acces, intrare / ieșire parking trotuare, debarasare zăpadă acoperiș).

Articole îmbrăcăminte bărbați:

1. Cămașă Polo Ralph Lauren – 629 lei
2. Hugo Boss Jeans – 779 lei
3. Jerseu Hugo Boss – 989 lei
4. Hanorac Hugo Boss – 729 lei
5. Hanorac Hugo Boss – 499 lei
6. JOOP!Jeans Stephen – 359 de lei
7. Hanorac Hugo Boss – 319 lei
8. Jachetă Wellensteyn – 1.399 lei
9. Hanorac Hugo Boss – 979 lei
10. Costum Hugo Boss + pantaloni Hugo Boss – 679 lei

Articole îmbrăcăminte femei:

1. Jachetă Wellensteyn – 1.199 lei
2. Bluză Polo Ralph Lauren – 183 lei

Două luni mai târziu, pe data de 26 februarie, Sala Polivalentă mai cheltuie aproximativ 1.000 de lei pe două perechi de pantofi sport de firmă și pe un hanorac.

Pe listă mai figurează peste 50 de sticle de băuturi fine, crose de golf, îmbrăcăminte de la branduri celebre sau o deplasare dus-întors, cu avionul, a directorului Ionuț Rusu (PNL) înainte și după Paștele din acest an.

Nici una dintre acestea nu apare pe site-ul destinat achizițiilor publice. Sala Polivalentă SA este o societate aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca și a avut anul trecut pierderi nete de aproape 52.000 de lei.

Directorul Ionuț Rusu este membru PNL. În 2017 a fost dus în cătușe, la Poliție, pentru că nu a vrut să se legitimeze la intrarea într-o zonă unde urma să aibă loc un eveniment sportiv, scrie actualdecluj.ro.

În ultima ședință de consiliu local, primarul Emil Boc a propus diminuarea salariului cu 30 la sută, pe o lună al directorului Sălii Polivalente.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Construcția unui nou mall în Alba Iulia: Se propune parcelarea unui teren, pentru devierea rețelei de înaltă tensiune

Publicat

Un nou pas a fost făcut în proiectul privind construcția unui mall pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Se propune parcelarea unui teren, pentru devierea rețelei de înaltă tensiune. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința extraordinară de vineri, 18 iunie, un proiect privind însușirea documentației tehnice de dezmembrare a unui imobil (albia majoră a râului Ampoi), situat în Alba Iulia, zona Ampoi 1.

Vezi și PUZ pentru mall-ul „Alba Iulia Value Centre”, în consultare publică. Cum va arăta sensul giratoriu de pe strada A.I. Cuza

Potrivit documentației, firma PK Topaz SRL intenționează realizarea unui centru comercial și a infrastructurii edilitare și de acces aferente, care va fi amplasat în Alba Iulia, în zona cuprinsă între strada Alexandru Ioan Cuza, strada Fabricilor și râul Ampoi. ab24

Pentru realizarea proiectului este necesară devierea rețelei de înaltă tensiune (LEA 220 kV) care traversează o porțiune a perimetrului afectat de viitorul centru comercial.

Devierea rețelei electrice presupune relocarea anumitor stâlpi de înaltă tensiune, iar doi dintre acești stâlpi urmează a fi amplasați pe terenul necadastrat din zona râului Ampoi, aflat în proprietatea municipiului Alba Iulia, în suprafață de 49.686 mp.

Citește și Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Astfel, se propune parcelarea unui imobil (albia majoră a râului Ampoi) în două parcele, de 49.686 mp și 70.207 mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate