Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că a lansat dezbateri publice cu directorii şcolilor, pentru a stabili dacă se mai justifică evaluarea naţională de la clasa a VIII-a, în condiţiile în care se va modifica durata învăţământului obligatoriu, conform edupedu.ro
Aceste declaraţii vin în contextul în care, de anul viitor, învăţământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a, a mai spus Andronescu. Aceasta a anunţat că modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar pe data de 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului.
”Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu pe 5 martie, la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din Camera Deputaților.
Întrebată dacă se mai justifică evaluarea de la clasa a VIII-a, în cazul în care învățământul devine obligatoriu pe 12 clase, Ecaterina Andronescu a declarat: „Noi am declanşat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem şi care este percepţia. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Toate acestea sunt probleme care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a mai spus Andronescu.
În prezent, învăţământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare şi se încheie la clasa a X-a. Legea Educaţiei în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi neaplicate nici până acum.