Educație
Ministrul Educației: Autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii. Noi măsuri agreate și pentru școli
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus luni că a fost agreată, la dezbaterile de la Brașov, propunerea PNL cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care se constată existența plagiatului.
„Astfel, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a deciziei prin care se constată existența plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat.
Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat”, a spus ministrul.
În același timp, a fost agreată o altă propunere a PNL cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat, în situația în care acesta a renunțat unilateral la titlul de doctor.
„În termen de 30 de zile de la decizia definitivă privind renunțarea la titlul de doctor, autorul tezei va avea obligația să restituie sumele de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de școlarizare pentru programul de doctorat, în integralitate, pentru perioada finanțată și în cuantumul finanțat de la bugetul de stat.
Concomitent, universitatea, prin comisia de etică de la nivelul acesteia, va întocmi un raport de analiză a tezei de doctorat care a făcut obiectul renunțării la titlu. Restituirea sumelor de bani se va face către instituția de învăţământ superior cu care autorul tezei de doctorat a semnat, în calitate de student-doctorand, contractul de studii universitare. Sumele încasate vor constitui venit la bugetul de stat. De asemenea, se vor analiza orice alte propuneri care sa contureze un cadru legal propice creșterii calității și credibilității studiilor doctorale”, a mai spus Cîmpeanu.
Consorții universitare sau fuziuni
„Au fost apreciate ca fiind esențiale măsurile din proiectul Legii învățământului superior pentru promovarea calităţii în învăţământul superior şi în cercetarea ştiinţifică, pentru creşterea vizibilităţii internaţionale şi pentru concentrarea resurselor.
Universitățile vor putea să se constituie în consorții universitare, potrivit legii; să fuzioneze într-o singură instituţie de învăţământ superior cu personalitate juridică; să se constituie în consorții de învățământ dual, potrivit legii. Au fost apreciate măsurile de finanțare pentru digitalizarea instituțiilor de învățământ superior și înființarea Programului Național pentru Internaționalizare Universitară „Study in Romania” (PNIU) în vederea consolidării procesului de internaționalizare a instituțiilor românești de învățământ superior.
Măsuri agreate pentru învățământul preuniversitar. Ce va face monitorul școlar
O altă propunere agreată este cu privire la introducerea în proiectul Legii învățământului preuniversitar a unor măsuri care privesc:
- protejarea siguranței elevilor în unitățile de învățământ prin reglementarea interdicției ca în proximitatea școlii să existe agenți economici care desfășoară o activitate de natură să aducă atingere mediului educațional sănătos
- instituirea unor măsuri pentru formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri
- introducerea funcției de monitor școlar la nivelul fiecărei unități de învățământ pentru consolidarea relației directe școală-părinți în vederea reducerii abandonului școlar.
”Au fost apreciate mecanismele administrative de stimulare a excelenței în educație prevăzute în proiectul Legii învățământului preuniversitar, respectiv preluarea și consolidarea centrelor de excelență de la nivel județean, ca structuri în noile direcții județene pentru învățământ preuniversitar, asigurând în acest mod o susținere cu adevărat eficientă a activității acestora, disponibilitatea resurselor financiare necesare susținerii excelenței, precum și corespondența structurată cu Centrul Național de Excelență”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, după dezbaterile de la Brașov.
sursă: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News