Connect with us
Publicitate

Educație

Ministrul Educației: Școala va începe în 14 septembrie. Scenariul care va fi aplicat pentru cursurile elevilor

Publicat

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că o decizie în privinţa începerii anului şcolar va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a precizat că, cel mai probabil, scenariul ”hibrid”, în care, prin rotaţie, unii elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor face ore online, ar putea fi pus în practică. Școala va începe în 14 septembrie, potrivit ministrului.

„Văzând situaţia epidemiologică la momentul acesta, care este o situaţie destul de gravă, cred că cel mai probabil scenariul acesta hibrid ar putea fi pus în practică, numai că trebuie să ne pronunţăm asupra acestor scenarii doar în momentul în care vom şti exact cum va evolua situaţia epidemiologică.

Citește și Rafila despre noul an școlar: 15 elevi într-o clasă, bănci distanțate, pauze decalate. Doar profesorii vor purta mască în clasă

Pentru că, observaţi şi dumneavoastră, în spaţiul public nu mai sunt respectate normele de prevenire şi combaterea îmbolnăvirilor. De aceea, aş face un apel către populaţie să respecte distanţarea fizică, să poarte mască şi în felul acesta să ne protejăm cu toţii, să nu ajungem să ne îmbolnăvim”, a spus Monica Anisie, miercuri, la RFI.

Anisie a precizat că în cadrul grupurilor de lucru de la nivelul MEC şi a celui interministerial au fost formulate propuneri referitoare la descentralizarea deciziei cu privire la modul de desfăşurare a activităţii în anul şcolar următor.

„În momentul în care avem o viziune clară asupra acestei evoluţii, vom putea să facem şi un anunţ în acest sens. Aş vrea însă să precizez un lucru foarte important. În cadrul grupurilor de lucru au fost propuneri referitoare la descentralizarea deciziei cu privire la modul în care unitatea de învăţământ ar putea să aleagă unul dintre acele scenarii pe care noi le punem la dispoziţie. De ce a fost această propunere? Tocmai pentru că a existat dintotdeauna această posibilitate de a suspenda cursurile în anumite situaţii. De exemplu, în cazul în care era viscol afară, unitatea de învăţământ anunţa Inspectoratul şcolar că se suspendă cursurile pe o anumită perioadă de timp. Deci a existat şi înainte această posibilitate a descentralizării deciziei şi inspectoratele şcolare, asociaţiile de părinţi au solicitat o astfel de posibilitate de a alege şcoala unul dintre scenariile pe care Ministerul Educaţiei îl lucrează”, a spus ea.

Monica Anisie a subliniat că autorităţile încearcă să ia decizia „cât mai repede posibil”, pentru că şi autorităţile publice locale trebuie să se pregătească.

„Vom lua o decizie în foarte scurt timp şi vom prezenta aceste trei scenarii, la care se lucrează împreună cu Ministerul Sănătăţii. Pentru că – să spunem – cheia este de fapt la Ministerul Sănătăţii, care trebuie să ne spună cum anume să revenim la şcoală în siguranţă. Copiii trebuie şi profesorii trebuie să rămână sănătoşi”, a menţionat ministrul.

Referitor la livrarea de tablete pentru elevii din medii defavorizate, aproximativ 250 de mii de elevi, ministrul a precizat că la acest moment se derulează „procedura de achiziţie”.

„Nu Ministerul Educaţiei face achiziţia acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziţia acestor tablete, nu Ministerul Educaţiei. Există timp suficient, avem achiziţia declanşată, nu pot eu să mă pronunţ asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituţie la modalitatea în care se desfăşoară o achiziţie publică. Ştiţi foarte bine că sunt nişte termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută. (…) Deci până la 10 septembrie există un termen, şcoala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen şi aşteptăm să se realizeze această achiziţie de către Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate. Este o instituţie care se ocupă de acest lucru”, a mai spus Anisie.

Sociologul Lucian Marina: scenariul este făcut de oameni care nu au simțul realităților din învățământul preuniversitar

Sociologul Lucian Marina, președintele Senatului de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, consideră că metoda hibrid de predare în învățământul preuniversitar nu este fezabilă și propune ca pentru matematică, română și sport să fie făcute direct.

” Scenariul începerii școlii hibrid, o treime din elevi la școală, 2 treimi în online și apoi rotația grupelor nu este fezabil, este făcut de oameni care nu au simțul realităților din învățământul preuniversitar.

În momentul în care un profesor ar preda direct, el are un alt mod de comunicare didactica decât pe on-line. Și apoi ce fel de camere ar trebui sa fie în clasă, vă dați seama ce efort pe bietul profesor, să se concentreze să fie înțeles și de cei din clasă, să îi urmarească și pe cei din on-line.

E clar că pe on-line nu va mai fi nici un fel de supraveghere și interacțiune, ce să mai spun de învățare.

Mult mai realist mi se pare scenariul ca anumite discipline să se facă direct ( română, matematică și ceva sport), iar altele în on-line. Desigur sa fie scurtat durata unei ore didactice atât pe on-line cât și direct, iar elevii sa fie împărțiți în subclase clare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate