Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei: ”România nu va înregistra penurie de carburanți”. Ce se va întâmpla după ce UE oprește importurile din Rusia

Publicat

Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că în România nu se va înregistra o penurie de carburanți, în condițiile în care UE propune oprirea importurilor de petrol din Rusia, conform unui pachet de sacțiuni discutat miercuri.

Virgil Popescu spune că firmele petroliere iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse și a enumarat drept potențiale furnizoare statele OPEC, Azerbaidjanul sau Kazahstanul. România importă cam 30% din necesarul de consum din Rusia, iar Popescu crede că nu vor exista probleme în compensarea acestei cantități.

Ministrul a spus că în deplasările făcute pentru a găsi noi surse de aprovizionare, a discutat și pentru aprovizonarea Republicii Moldova.

Popescu spune că nici în privința aprovizionării cu gaze naturale nu vor fi probleme, în condițiile în care în prezent, în sezonul cald, companiile din România extrag mai mult decât se consumă, iar pentru aprovizionare există două noi rute, de la începutul acestui an, iar în a doua jumătate a anului în sistem vor intra noi cantități de gaze din Marea Neagră.

Prețul petrolului urcă cu 4%, în contextul deciziei UE de interzicere a petrolului rusesc

Prețul petrolului a crescut miercuri, în condițiile în care Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a prezentat planurile de eliminare treptată a importurilor de petrol rusesc, compensând astfel îngrijorările legate de cererea din China, principalul importator, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,76 dolari, sau 3,6%, la 108,73 dolari pe baril la ora 1353 GMT. Contractele futures pentru West Texas Intermediate au crescut cu 3,93 dolari, sau 3,8%, la 106,34 dolari pe baril.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea principalei bănci rusești, în încercarea de a adânci izolarea Moscovei.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022, a declarat von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul asupra economiilor europene.

Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023

Cu toate acestea, Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters.

„Petrolul rusesc este acum ‘petrolul rău'”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist șef al SEB pentru mărfuri. „Acest război energetic al ‘petrolului bun’ împotriva ‘petrolului rău’ tocmai a început”, a adăugat el.

Investitorii așteaptă, de asemenea, un anunț al Rezervei Federale americane miercuri. Se așteaptă ca instituția să-și intensifice eforturile de a reduce inflația.

În Statele Unite, stocurile de țiței și combustibil au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum. Stocurile de țiței au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 aprilie, au precizat acestea. Această scădere a fost mai mare decât cea de 800.000 de barili estimată într-un sondaj Reuters.

Datele guvernamentale americane privind stocurile sunt așteptate miercuri.

Prețul petrolului a scăzut cu peste 2% marți, din cauza îngrijorărilor legate de cerere, generate de blocajele prelungite din China, COVID-19, care au redus planurile de călătorie în timpul vacanței de Ziua Muncii.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor sunt așteptați joi să își mențină politica pentru o nouă creștere lunară a producției.

Ce impact are asupra României embargoul UE impus asupra importurilor petroliere din Rusia

În România mai sunt active trei rafinării de petrol. Cea a Petrom, de la Brazi, cea a grupului Rompetrol, Petromidia, de lângă Constanța (controlată de compania națională de țiței și gaze a Kazahstanului, KazMunayGas) și cea a companiei ruse Lukoil, Petrotel, de la Ploiești. Cumulat, capacitatea totală de rafinare depășește 12 milioane de tone de petrol: 6 milioane la Petromidia, circa 4,5 la Petrobrazi și 2,5 la Petrotel.

Potrivit unei analize economica.net în România se mai extrag circa trei milioane de tone de petrol de petrol pe an, exclusiv de către Petrom, care îl folosește pentru rafinăria de la Brazi, dar nici pentru ea țițeiul nu este suficient și este nevoie de importuri, peste un milion de tone pe an. Celelalte rafinării, evident, importă cam tot necesarul.

Așadar, depdendența României de petrolul de import este de circa 70%. De asemenea, nu trebuie uitat și că România importă (pe net) și carburanți, în special motorină – circa 1,9 milioane de tone importate anul trecut, la un consum național de circa 6,2 milioane, potrivit datelor preliminare, scrie economica.net.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

AIUD

Primăria Aiud va înființa o nouă structură pentru serviciile de curățare a străzilor. Greendays a anunțat că încetează contractul

Publicat

Primăria Municipiului Aiud a anunțat vineri că societatea Greendays a notificat municipiul Aiud că, începând cu data de 1 iulie 2022, va înceta prestarea serviciilor la nivelul localității.

Potrivit Primăriei, după preluarea serviciilor de colectare și transport deșeuri municipale de către compania RER Vest, Greendays a prestat, în continuare, celelalte servicii, privind:

  • maturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice
  • curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice
  • dezinsecția, dezinfecția și deratizarea.

”Având în vedere notificarea primită, propunem Consiliului Local al municipiului Aiud ca, începând cu data de 1 iulie 2022, aceste activități să fie gestionate direct, printr-o structură ce va fi înființată în cadrul SPAPL, serviciu aflat în subordinea Consiliului Local.

În acest sens, vor fi înființate 15 noi locuri de muncă, iar serviciul se va dota cu utilaje speciale, echipamente și consumabile pentru gestionarea, în bune condiții, a serviciilor ce urmează a fi prestate.

Luni se va desfășura o ședință de consiliu local, cu convocare de îndată, în care aceste aspecte vor fi supuse dezbaterii și aprobării” susțin reprezentanții Primăriei Aiud, într-o postare pe facebook.

sursa: Facebook Primăria Aiud

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Copilului, sărbătorită la grădinița din Gârbova. Muzică, magie, cântec și dans, pentru bucuria celor mici

Publicat

Muzică, glasuri de copii și multă veselie au umplut vineri curtea Grădiniței cu Program Normal Gârbova. Preșcolarii și școlarii ciclului primar au sărbătorit un pic mai devreme ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului.

Invitați speciali au fost îndrăgiții clovni Bambino și Farfarello din Sibiu, care au pregătit un spectacol minunat.

În încheiere copiii au mâncat pizza și înghețată oferită de sponsorii locali, au transmis reprezentanții instituției.

Copiii au participat la un concurs de magie, de cântece și de dans.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Patru din cele opt Programe Operaționale Regionale prin care vor fi atrași banii în perioada 2021-2027, trimise Comisiei Europene

Publicat

Guvernul României a avizat în ședința de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operațional Regional (POR) pentru exercițiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest.

Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare și aprobare Programele Operaționale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia și Nord-Vest ce vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcția de Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale.

„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin  negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcție de specificul și necesitățile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

La rândul său, Sorin Maxim, președintele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), mizează pe digitalizarea și simplificarea proceselor, transparentizare și apropierea față de beneficiari pentru o creștere a eficienței investițiilor din fonduri europene:

„Credem că ne aflăm în fața unui moment istoric pentru România, în primul rând datorită faptului că este pentru prima oară când putem genera politici publice la nivel regional.

În România, marile disparități sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un județ la altul), față de diferențele între regiuni, care nu depășesc procentul de 40%.

De aceea, credem că o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme. Scurtarea timpilor de reacție va facilita absorbția și putem vorbi despre investirea, nu cheltuirea banilor europeni”.

Specificul fiecărui Program Operațional Regional transmis Comisiei până în prezent:

POR Vest, în valoare de 1,1 miliarde euro, a fost avizat la 18 mai de către Guvernul România și are printre obiective: dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI), digitalizarea IMM-urilor și a autorităților publice locale și susținerea dezvoltării, competitivității și productivității IMM-urilor, în special în domeniile de specializare inteligentă. Acest program cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

POR Sud-Vest Oltenia, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: dezvoltarea infrastructurii rutiere, sociale, de sănătate și de patrimoniu cultural, precum și investiții în mobilitatea urbană sau infrastructura de învățământ. Acest program cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

POR Sud-Muntenia, în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: susținerea capacității de inovare și digitalizare a administrației locale și a economiei regionale, dezvoltarea durabilă a infrastructurii și serviciilor și valorificarea potențialului cultural și turistic al regiunii.

Acest program cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

POR Nord Vest, în valoare de 1,1 miliarde de euro, a primit joi, 26 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: dezvoltarea în ceea ce privește creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea în vederea diminuării disparităților și creșterii standardului de viață. Acest program cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj.

De asemenea, POR București-Ilfov, POR Sud-Est, POR Centru și POR Nord-Est urmează să fie în scurt timp trimise Guvernului spre avizare.

Toate investițiile ce urmează să fie susținute prin POR 2021-2027 vor combina principiile sustenabilității, accesibilității și incluziunii sociale și teritoriale, pentru a oferi cetățenilor accesul la servicii publice eficiente și o calitate ridicată a vieții.

Conform studiilor efectuate de Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), marile disparități sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri, ele sunt chiar de două ori mai mari de la un județ la altul), față de diferențele între regiuni, care nu depășesc procentul de 40%.

De aceea, o abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme.

Peste 30 de miliarde de euro prin cele 16 Programe Operaționale aferente 2021-2027:

La mijlocul lunii aprilie, România a transmis Comisiei Europene varianta finală a Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, al treilea exercițiu financiar prin care statul român va beneficia de fonduri europene, cele șaisprezece Programe Operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de peste 30 de miliarde de euro fiind deja în curs de transmitere în variantele finale negociate.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia a câștigat concursul de educație rutieră, etapa județeană

Publicat

Vineri a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba. Concursul a fost câștigat de echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Potrivit IPJ Alba, câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax