Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei: ”România nu va înregistra penurie de carburanți”. Ce se va întâmpla după ce UE oprește importurile din Rusia

Publicat

Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că în România nu se va înregistra o penurie de carburanți, în condițiile în care UE propune oprirea importurilor de petrol din Rusia, conform unui pachet de sacțiuni discutat miercuri.

Virgil Popescu spune că firmele petroliere iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse și a enumarat drept potențiale furnizoare statele OPEC, Azerbaidjanul sau Kazahstanul. România importă cam 30% din necesarul de consum din Rusia, iar Popescu crede că nu vor exista probleme în compensarea acestei cantități.

Ministrul a spus că în deplasările făcute pentru a găsi noi surse de aprovizionare, a discutat și pentru aprovizonarea Republicii Moldova.

Popescu spune că nici în privința aprovizionării cu gaze naturale nu vor fi probleme, în condițiile în care în prezent, în sezonul cald, companiile din România extrag mai mult decât se consumă, iar pentru aprovizionare există două noi rute, de la începutul acestui an, iar în a doua jumătate a anului în sistem vor intra noi cantități de gaze din Marea Neagră.

Prețul petrolului urcă cu 4%, în contextul deciziei UE de interzicere a petrolului rusesc

Prețul petrolului a crescut miercuri, în condițiile în care Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a prezentat planurile de eliminare treptată a importurilor de petrol rusesc, compensând astfel îngrijorările legate de cererea din China, principalul importator, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 3,76 dolari, sau 3,6%, la 108,73 dolari pe baril la ora 1353 GMT. Contractele futures pentru West Texas Intermediate au crescut cu 3,93 dolari, sau 3,8%, la 106,34 dolari pe baril.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea principalei bănci rusești, în încercarea de a adânci izolarea Moscovei.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul anului 2022, a declarat von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul asupra economiilor europene.

Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023

Cu toate acestea, Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat miercuri o sursă din UE pentru Reuters.

„Petrolul rusesc este acum ‘petrolul rău'”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist șef al SEB pentru mărfuri. „Acest război energetic al ‘petrolului bun’ împotriva ‘petrolului rău’ tocmai a început”, a adăugat el.

Investitorii așteaptă, de asemenea, un anunț al Rezervei Federale americane miercuri. Se așteaptă ca instituția să-și intensifice eforturile de a reduce inflația.

În Statele Unite, stocurile de țiței și combustibil au scăzut săptămâna trecută, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum. Stocurile de țiței au scăzut cu 3,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la 29 aprilie, au precizat acestea. Această scădere a fost mai mare decât cea de 800.000 de barili estimată într-un sondaj Reuters.

Datele guvernamentale americane privind stocurile sunt așteptate miercuri.

Prețul petrolului a scăzut cu peste 2% marți, din cauza îngrijorărilor legate de cerere, generate de blocajele prelungite din China, COVID-19, care au redus planurile de călătorie în timpul vacanței de Ziua Muncii.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor sunt așteptați joi să își mențină politica pentru o nouă creștere lunară a producției.

Ce impact are asupra României embargoul UE impus asupra importurilor petroliere din Rusia

În România mai sunt active trei rafinării de petrol. Cea a Petrom, de la Brazi, cea a grupului Rompetrol, Petromidia, de lângă Constanța (controlată de compania națională de țiței și gaze a Kazahstanului, KazMunayGas) și cea a companiei ruse Lukoil, Petrotel, de la Ploiești. Cumulat, capacitatea totală de rafinare depășește 12 milioane de tone de petrol: 6 milioane la Petromidia, circa 4,5 la Petrobrazi și 2,5 la Petrotel.

Potrivit unei analize economica.net în România se mai extrag circa trei milioane de tone de petrol de petrol pe an, exclusiv de către Petrom, care îl folosește pentru rafinăria de la Brazi, dar nici pentru ea țițeiul nu este suficient și este nevoie de importuri, peste un milion de tone pe an. Celelalte rafinării, evident, importă cam tot necesarul.

Așadar, depdendența României de petrolul de import este de circa 70%. De asemenea, nu trebuie uitat și că România importă (pe net) și carburanți, în special motorină – circa 1,9 milioane de tone importate anul trecut, la un consum național de circa 6,2 milioane, potrivit datelor preliminare, scrie economica.net.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax