Actualitate
Ministrul Finanţelor: Contribuţia la sănătate s-ar putea plăti doar pentru veniturile din salarii
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, se află marți la audierile din Comisia Economică a Senatului. Printre altele, acesta a spus că ia în calcul posibilitatea ca plata contribuţiei la sănătate să se plătească doar pentru veniturile din salarii.
Marți, 23 ianuarie, începând cu ora 12.00, la Comisia Economică din Senat s-au prezentat ministrul Finanțelor Ionuț Mișa alături de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, discuțiile cu membrii comisiei conduse de liberalul Daniel Zamfir fiind axate pe celebrul Formular 600. La întâlnire participă și reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Camera de Comerț și Industrie a României, Coaliția pentru Dezvoltare a României, Patronatul Investitorilor Autohtoni – PIAROM, Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR.
Citește și SALARIILE din SĂNĂTATE, din martie 2018. Unele venituri vor depăşi 4000 de euro, altele vor scădea
„D600 nu este nou apărută. Ea e o declarație introdusă în 2012. De atunci ea se depune în fiecare an și are ca temren de depunere 31 ianuarie. Diferența este că acum apar noi categorii care trebuie să depună aceasta declarație. În baza ei, ANAF emite o decizie prin care obligațiile se achită în 4 tranșe egale până la sfârșitul anului. Această declarație urmărește modalitatea în care se declară contribuțiile pentru sănătate și pentru pensie.
Noutatea este, de exemplu, la nivelul persoanelor cu venituri din drepturi de autor, care aveau anterior reținere la sursă (angajatorul le reținea CAS-ul și CASS-ul). În 2017, aceste persoane pe drepturi de autor trebuie să depună această declarație urmând ca organul fiscal să-i calculeze obligațiile”, a explicat Ionuț Mișa.
„Luăm în calcul situația de a nu mai plăti contribuții la sănătate pentru alte venituri înafara salariilor. Dar trebuie făcută o analiză și abia apoi luată o decizie.
Am demarat deja ședințe prin care să se explice detaliat cine și cum trebuie să facă această declarație. Cea mai mare parte a contribuabililor știu cum trebuie depusă. Vom încerca să comunicăm cât mai mult de ce trebuie să facă aceste plăți, la ce nivel trebuie făcute șamd.
Pentru cei care au depus deja declarația, analizăm prevederi tranzitorii. O să purtăm o discuție și din acest punct de vedere. Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declarație, raportându-ne la regimul fiscal cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizării acestei declarații și de a face completări în interiorul ei. Se nasc extrem de multe situații particulare. V-am zis, va trebui să alegem varianta cea mai ușoară pentru contribuabil”, a mai spus ministrul Finanțelor.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News