Actualitate
Ministrul Justiției: Posibilitatea micşorării pedepselor prin scrierea de lucrări în detenţie va fi eliminată. „Este un fenomen scăpat de sub control”
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis că va susține abrogarea articolului de lege care permite puşcăriaşilor să îşi reducă perioada de detenţie cu câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată în închisoare. În şedinţa de joi a CSM, membrii acestuia au pledat pentru înăsprirea legislaţiei, nu pentru eliminarea ei, care ar duce la discriminare între munca fizică şi cea intelectuală, între deţinuţi.
Potrivit ministrului Justiției, problemele au apărut la nivelul anului 2013, când s-a înregistrat o creştere a acestor lucrări. În 2014 au fost 90 de lucrări iar în 2015, 340 de lucrări. „M-am decis constatând că fenomenul e scăpat de sub control să propun Guvernului ca printr-o OUG, în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să abroge această prevedere. Este un fenomen scăpat de sub control”, a transmis ministrul Justiţiei Raluca Prună.
Ministerul Justiţiei ar urma să publice proiectul de ordonanţă vineri.
Judecătorul Adrian Bordea susține o mai bună definire a caracterului științific a lucrărilor, considerând că abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău. ”Am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia”, a declarat judecătorul CSM Adrian Bordea.
Magistratul a argumentat că abrogarea articolului poate duce la discriminarea între munca fizică şi cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuţia pedepselor.
Vezi şi Comisia de Etică de la Universitatea din Alba Iulia îi pune pe cei patru profesori să justifice de ce au coordonat lucrările pușcăriașilor
Pe de altă parte, Raluca Prună a transmis că va susține în continuare abrogarea prevederilor din lege. „Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o să o pun pe site, nu am obligaţia să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri . E discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică, şi pe elemente de drept comparat”, a spus ministrul Justiției.
sursa: gândul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News