Actualitate
Ministrul Mediului, despre depăşiri accidentale ale valorilor de PM10 la Sebeş şi instalaţiile de formaldehidă. Răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş
Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, confirmă, în răspunsul la o interpelare adresată în decembrie de senatorul Alexandru Pereş, că la Sebeş sunt întregistrate depăşiri accidentale ale emisiilor de pulberi PM10, mai ales pe timp de iarnă. Menţionează şi posibile cauze: încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi, circulaţia rutieră şi alte activităţi industriale în zonă. În ceea ce priveşte valorile de formaldehidă, susţine că nu s-au înregistrat depăşiri la acest indicator.
De asemenea, funcţionarea la capacitatea de 60.000 tone/an a noii instalaţii de formaldehidă (a Kronochem Sebeş), se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000 tone/an.
Reamintim că problema poluării la Sebeş va face din nou obiectul unor proteste anunţate pentru duminică, 14 februarie, iar sâmbătă a fost anunţată o întâlnire cu parlamentarii, pe acest subiect.
Vezi şi DUMINICĂ: PROTESTE la Alba Iulia şi Sebeş, împotriva poluării. Oamenii cer din nou demisii, nemulţumiţi de activitatea autorităţilor
Senatorul de Alba prezintă, în interpelarea din 2 decembrie, o nouă solicitare ministrului Mediului privind posibila poluare cu formaldehidă de către Kronospan SA. Pereş aminteşte şi de procesul pierdut de minister, în primă instanţă în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la Sebeș, de nemulţumirile localnicilor legate de calitatea aerului, având în vedere că fabrica se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată şi cere să-i fie comunicate demersurile ministrului în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat.
Vezi şi VIDEO: Ministrul Cristiana Paşca Palmer, despre calitatea aerului la Sebeş: „M-aş simţi, ca orice om normal, îngrijorată”. Precizări despre procesul cu Kronospan
Citeşte şi REACŢIA unui ONG după autorizarea de mediu primită de Kronospan Sebeş. Cere măsuri ferme contra poluării, demisii şi anunţă posibile proteste
Vezi şi Întâlnire „de taină” între ONG-uri şi prefectul Gheorghe Feneşer, pe tema poluării de la Sebeş. ÎNTREBĂRILE din chestionarul realizat de INSP
În răspunsul comunicat o lună mai târziu, ministrul Mediului transmite următoarele:
„Kronospan Sebeş SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din municipiul Sebeş. Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.
Pe amplasamentul SC Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:
– instalaţia de fabricare a formaldehidei cu capacitate de 30.00 tone/ an
– instalaţia de fabricare a răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere
– instalaţia de fabricare a plăcilor tip PAL
– instalaţia de fabricare a plăcilor tip MDF.
Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SV 67/9.01.2007, revizuită la data de 1.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat (n.r. – APM Alba actualizat, în 8 ianuarie, Autorizaţia Integrată de Mediu pentru Kronospan, privind mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 la 40.000 tone pe an. AICI, detalii).
Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei.
Instanţa s-a pronunţat în primă fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului au făcut recurs, care este în derulare.
Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând anularea celor 2 decizii (n.r. – de suspendare, respectiv anulare a deciziilor APM şi Ministerului Mediului), dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.
Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.
Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare online a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldehidă este monitorizat indicatorul COT.
Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale, în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului. Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică, iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu, care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare – filtru UTWS), nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi.
Imisiile de formaldehidă sunt monitorizate în Sebeş în 2 puncte, de către APM Alba. Primul punct funcţionează de la punerea în funcţiune a agentului economic, în imediata vecinătate a platformei Kronospan, iar cel de-al doilea punct funcţionează în cadrul staţiei de monitorizare AB2 Sebeş, începând cu 3.02.2014. Conform înregistrărilor APM Alba, din anul 2011 până în prezent nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorului formaldehidă.
În ceea ce priveşte emisiile de pulberi pM10, acestea sunt monitorizate în staţia AB2 Sebeş. Accidental se înregistrează depăşiri, în special iarna, o influenţă mare având încăşzirea zonelor rezidenţiale cu combustibili solizi, la care se adaugă circulaţia mijloacelor auto şi alte activităţi industriale din zonă. Nu se poate cuantifica aportul fiecărei surse de poluare cu pulberi.
Pe acelaşi amplasament, este în curs de definitivare montarea unei instalaţii pentru producerea formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 tone/an, de către Kronochem Sebeş SRL. Pentru construcţia acesteia există acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu. În data de 6.01.2015, Kronochem Sebeş SRL a depus la APM Alba documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu.
În prezent, este în curs de desfăşurare procedura legală de reglementare. Kronochem Sebeş SRL a achiziţionat şi instalat 2 staţii de monitorizare formaldehidă care vor funcţiona în paralel cu instalaţiile gestionate de APM Alba. De asemenea, va fi monitorizat online indicatorul formaldehidă la punctul de emisie al instalaţiei de fabricare formaldehidă şi nu indicatorul COT, ca în vechea instalaţie.
Funcţionarea la capacitatea de 60.000 tone/an a noii instalaţii se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000 tone/an.
Kronochem Sebeş SRL nu a făcut obiectul unui litigiu în ce priveşte procedura de autorizare.
Astfel, referitor la amplasarea celor două instalaţii de producere a formaldehidei, menţionăm că au fost respectate toate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, luându-se în considerare şi prevederile studiilor privind starea de sănătate a populaţiei.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News