Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului, despre depăşiri accidentale ale valorilor de PM10 la Sebeş şi instalaţiile de formaldehidă. Răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş


Publicat

alexandru peresMinistrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, confirmă, în răspunsul la o interpelare adresată în decembrie de senatorul Alexandru Pereş, că la Sebeş sunt întregistrate depăşiri accidentale ale emisiilor de pulberi PM10, mai ales pe timp de iarnă. Menţionează şi posibile cauze: încălzirea locuinţelor cu combustibili solizi, circulaţia rutieră şi alte activităţi industriale în zonă.  În ceea ce priveşte valorile de formaldehidă, susţine că nu s-au înregistrat depăşiri la acest indicator.

De asemenea, funcţionarea la capacitatea de 60.000 tone/an a noii instalaţii de formaldehidă (a Kronochem Sebeş), se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000 tone/an.

Reamintim că problema poluării la Sebeş va face din nou obiectul unor proteste anunţate pentru duminică, 14 februarie, iar sâmbătă a fost anunţată o întâlnire cu parlamentarii, pe acest subiect.

Vezi şi DUMINICĂ: PROTESTE la Alba Iulia şi Sebeş, împotriva poluării. Oamenii cer din nou demisii, nemulţumiţi de activitatea autorităţilor

Senatorul de Alba prezintă, în interpelarea din 2 decembrie, o nouă solicitare ministrului Mediului privind posibila poluare cu formaldehidă de către Kronospan SA. Pereş aminteşte şi de procesul pierdut de minister, în primă instanţă în cazul noii investiții în a doua fabrică de formaldehidă la Sebeș, de nemulţumirile localnicilor legate de calitatea aerului, având în vedere că fabrica se află la câteva sute de metri de cartierul ,,Kogălniceanu”, zonă dens populată şi cere să-i fie comunicate demersurile ministrului în ceea ce privește coabitarea populație-economie într-un mediu înconjurător cât mai puțin poluat.

Vezi şi VIDEO: Ministrul Cristiana Paşca Palmer, despre calitatea aerului la Sebeş: „M-aş simţi, ca orice om normal, îngrijorată”. Precizări despre procesul cu Kronospan

Citeşte şi REACŢIA unui ONG după autorizarea de mediu primită de Kronospan Sebeş. Cere măsuri ferme contra poluării, demisii şi anunţă posibile proteste

Vezi şi Întâlnire „de taină” între ONG-uri şi prefectul Gheorghe Feneşer, pe tema poluării de la Sebeş. ÎNTREBĂRILE din chestionarul realizat de INSP

În răspunsul comunicat o lună mai târziu, ministrul Mediului transmite următoarele:

kronospan sebes formlandehidaKronospan Sebeş SA reprezintă unul dintre principalii agenţi economici potenţiali poluatori din municipiul Sebeş. Complexitatea activităţii economice desfăşurate, precum şi faptul că este amplasată în imediata vecinătate a cartierului de locuinţe Mihail Kogălniceanu a făcut ca locuitorii Sebeşului să vadă în acest agent economic sursa majoră de poluare a mediului cu influenţe directe asupra sănătăţii populaţiei.

Pe amplasamentul SC Kronospan Sebeş SA funcţionează următoarele instalaţii:

– instalaţia de fabricare a formaldehidei cu capacitate de 30.00 tone/ an

– instalaţia de fabricare a răşinilor formaldehidice lichide şi pulbere

– instalaţia de fabricare a plăcilor tip PAL

– instalaţia de fabricare a plăcilor tip MDF.

Activitatea acestor instalaţii este reglementată prin Autorizaţia Integrată de Mediu nr. SV 67/9.01.2007, revizuită la data de 1.03.2010, emisă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Kronospan Sebeş SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba o solicitare privind revizuirea Autorizaţiei Integrate de Mediu, procedură care nu s-a finalizat (n.r. – APM Alba actualizat, în 8 ianuarie, Autorizaţia Integrată de Mediu pentru Kronospan, privind mărirea capacităţii fabricii de formaldehidă de la 30.000 la 40.000 tone pe an. AICI, detalii).

Există un litigiu în instanţă deschis de către Kronospan Sebeş, care a solicitat suspendarea deciziilor emise de APM Alba şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor cu privire la documentele solicitate în completarea documentaţiei depuse pentru revizuirea autorizaţiei.

Instanţa s-a pronunţat în primă fază în favoarea Kronospan, dar APM Alba şi Ministerul Mediului au făcut recurs, care este în derulare.

Kronospan Sebeş a deschis şi o acţiune în instanţă invocând anularea celor 2 decizii (n.r. – de suspendare, respectiv anulare a deciziilor APM şi Ministerului Mediului), dar în data de 18.11.2015 a depus cerere de renunţare la judecată.

Kronospan Sebeş SA are impus prin Autorizaţia Integrată de Mediu un program de monitorizare a emisiilor în toate punctele de emisie.

Principalele surse de emisie sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare online a indicatorilor specifici: la uscătorul Krono-plus a secţiei PAL şi la uscătorul Secţiei MDF se monitorizează indicatorul pulberi; la instalaţia de formaldehidă este monitorizat indicatorul COT.

Pentru restul punctelor de emisie a poluanţilor în atmosferă sunt prevăzute monitorizări lunare, trimestriale, anuale, în funcţie de mărimea sursei de poluare şi natura poluantului. Monitorizările se realizează cu laboratoare acreditate Renar la secţia chimică, iar la secţiile plăci cu laboratorul propriu, care se intercalibrează anual cu un laborator acreditat.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba verifică, în cadrul inspecţiilor desfăşurate pe amplasament, toate monitorizările realizate de agentul economic. Din anul 2009 (când s-a achiziţionat şi instalat la uscătorul Krono Plus un sistem performant de filtrare – filtru UTWS), nu s-a înregistrat nicio situaţie de depăşire a valorilor limită de emisie pentru indicatorii monitorizaţi.

Imisiile de formaldehidă sunt monitorizate în Sebeş în 2 puncte, de către APM Alba. Primul punct funcţionează de la punerea în funcţiune a agentului economic, în imediata vecinătate a platformei Kronospan, iar cel de-al doilea punct funcţionează în cadrul staţiei de monitorizare AB2 Sebeş, începând cu 3.02.2014. Conform înregistrărilor APM Alba, din anul 2011 până în prezent nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorului formaldehidă.

În ceea ce priveşte emisiile de pulberi pM10, acestea sunt monitorizate în staţia AB2 Sebeş. Accidental se înregistrează depăşiri, în special iarna, o influenţă mare având încăşzirea zonelor rezidenţiale cu combustibili solizi, la care se adaugă circulaţia mijloacelor auto şi alte activităţi industriale din zonă. Nu se poate cuantifica aportul fiecărei surse de poluare cu pulberi.

Pe acelaşi amplasament, este în curs de definitivare montarea unei instalaţii pentru producerea formaldehidei, cu o capacitate de 60.000 tone/an, de către Kronochem Sebeş SRL. Pentru construcţia acesteia există acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu. În data de 6.01.2015, Kronochem Sebeş SRL a depus la APM Alba documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu.

În prezent, este în curs de desfăşurare procedura legală de reglementare. Kronochem Sebeş SRL a achiziţionat şi instalat 2 staţii de monitorizare formaldehidă care vor funcţiona în paralel cu instalaţiile gestionate de APM Alba. De asemenea, va fi monitorizat online indicatorul formaldehidă la punctul de emisie al instalaţiei de fabricare formaldehidă şi nu indicatorul COT, ca în vechea instalaţie.

Funcţionarea la capacitatea de 60.000 tone/an a noii instalaţii se va face în condiţiile opririi instalaţiei de 30.000 tone/an.

Kronochem Sebeş SRL nu a făcut obiectul unui litigiu în ce priveşte procedura de autorizare.

Astfel, referitor la amplasarea celor două instalaţii de producere a formaldehidei, menţionăm că au fost respectate toate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, luându-se în considerare şi prevederile studiilor privind starea de sănătate a populaţiei.”

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Copil de 14 ani, prins la volanul unui autoturism, la Bistra. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

masina-politia

Un adolescent de 14 ani din comuna Bistra s-a ales cu dosar penal după ce a condus o mașină prin localitate.

Potrivit IPJ Alba, joi, 29 octombrie, în jurul orei 17.50 polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Bistra, l-au depistat pe un minor de 14 ani, din comuna Bistra, care conducea un autoturism, pe DC 145, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea „Masca”, în Alba: Peste 180 de persoane, amendate pentru că purtau greșit masca sau nu aveau deloc

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 186 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 186 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 148 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 mijloace de transport, din care 51 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.184 de persoane.

Echipele de control au depistat 186 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Sebeș, a fost organizată o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 79 de societăți comerciale, au fost legitimate 55 de persoane și au fost aplicate 36 de amenzi pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 27 de mijloace de transport în comun, au legitimat 146 de persoane și au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Aiud au fost verificate 15 societăți comerciale, au fost legitimate 111 persoane și au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri.

Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție sanitară și să nu se expună la riscuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar COVID la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Medici și pacienți infectați cu noul coronavirus

Publicat

Un focar de COVID-19 a fost descoperit la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN). În ultima săptămână, au fost confirmați pozitivi mai mulți medici și pacienți.

Directorul medical al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat vineri pentru Cluj24.ro că au fost identificate 10 cadre medicale  infectate.

”La 1000 de angajați câți are IOCN găsim persoane pozitive. În ultima săptămână am identificat 10 cadre medicale infectate deoarece testăm, facem 300-400 de teste pe zi. Nu au fost toți 10 într-o zi. Testăm și angajații care ne informează că au membri ai familiei confirmați pozitiv”, a spus Achimaș Cadariu.

Potrivit sursei citate, au fost și 15 pacienți infectați cu noul coronavirus. În cadrul Institutului Oncologic sunt 10 secții.

”Sunt retestați cei care au simptome, cum sunt cei cu cancere pulmonare care prezintă simptome respiratorii, apoi se pozitivează și angajații de pe secții. Așa se adună”, a explicat directorul medical al IOCN.

sursă: cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat infectat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat, prins în trafic la Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat confirmat cu COVID-19 și care trebuia să stea izolat la domiciliu a fost prins în trafic de polițiștii din Alba Iulia. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Potrivit procurorilor, ”în data de 20.10.2020, în urma unui control în trafic efectuat pe raza mun. Alba Iulia, organele de poliţie au identificat o persoană de sex masculin care a încălcat măsura izolării la domiciliu, dispusă ca urmare a diagnosticării cu virusul SARS-CoV-2 pentru o perioadă de 14 zile începând din data de 11.10.2020” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate