Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Mediului: Statele membre UE trebuie să vină alături de România în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure

Publicat

lemne, defrisare, mamut Statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să vină alături de România în inițiativa de a stopa tăierile ilegale de pădure, a afirmat, vineri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții organizației Environmental Investigation Agency US (EIA), realizatorii Raportului referitor la tăierile ilegale de arbori din România.

„Voi face un apel către toate statele membre UE, să vină alături de România în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ne dorim o poziție fermă și măsuri concrete din partea tuturor. În opinia noastră, oricine permite comercializarea de masă lemnoasă de proveniență ilegală, oricine închide ochii sau participă activ în acest proces, poate fi considerat părtaș într-o activitate criminală. Datele prezentate de dumneavoastră (EIA, n.r.) confirmă ceea ce am descoperit și noi în investigațiile derulate, atunci când am ridicat problema tăierilor ilegale în CSAT. Tocmai din aceste motive am înființat Garda Forestieră și am decis îmbunătățirea Radarului Pădurilor. Raportul dumneavoastră arată că măsurile dure pe care le-am dispus în ultimele luni sunt complet justificate”, a precizat Gavrilescu, citată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

La rândul său, directorul executiv al EIA, Alexander Von Bismark, a menționat că eforturile Guvernului României din ultima perioadă sunt vizibile și apreciate.

‘Știm că efortul autorităților statului de a combate tăierile ilegale este semnificativ, tocmai de aceea dorim să venim în sprijinul dumneavoastră. Apreciem în mod deosebit acțiunile specifice în investigațiile dumneavoastră care au vizat mai mulți operatori economici din sectorul forestier și ne dorim ca ele să continue’, a menționat Alexander Von Bismark.

Potrivit ministerului de resort, în ceea ce privește elaborarea legislației subsecvente a Codului Silvic, secretarul de stat Dan Popescu a prezentat interlocutorilor stadiul acesteia și modul în care societatea civilă poate ajuta la elaborarea actelor normative.

„Suntem într-un stadiu avansat, a durat poate puțin mai mult, dar este pentru prima dată când în elaborare au fost implicați toți cei interesați, de la micii proprietari de pădure la Academia Română, de la ONG-uri la instituții ale statului. Chiar săptămâna viitoare vom prezenta Guvernului normele de valorificare ale masei lemnoase, un act normativ de o importanță deosebită pentru sectorul forestier, care practic reglementează piața”, a explicat secretarul de stat.

La întâlnirea dintre ministrul Mediului și organizațiile de mediu au participat directorul executiv al EIA, Alexander Von Bismarck, coordonatorul de programe pentru Eurasia al EIA, David Gehl, președintele asociației Agent Green, Gabriel Păun, și alpinistul Alex Găvan.

Potrivit Raportului Agenției pentru Investigații de Mediu (Environmental Investigation Agency — EIA), prezentat, joi, într-o conferință de presă, aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer.

De asemenea, datele arată că, în perioada 2000-2011, o suprafață de 280.000 de hectare de păduri a fost pierdută sau degradată, într-un ritm de 3 hectare/oră. În același timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în același ritm, în intervalul 2012-2014.

Rezultatele Raportului sunt însă contestate de compania austriacă, care precizează că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.

”Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să prelucrăm doar lemn cu documente complete și corecte, care respectă toate reglementările din România și din Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al companiei austriece, dat publicității miercuri.

În urma apariției în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora’, notează sursa citată.

La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate