Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii anunț despre drepturile românilor care muncesc în Germania. Ce i-a cerut ambasadorului din România

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan anunță discuții pentru drepturile românilor care muncesc în Germania cu ambasadorul acestei țări în România, Peer Gebauer: „Am primit asigurări că eforturile pentru remedierea problemelor vor crește în perioada următoare”.

Principalele probleme sunt modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie și în limba română, de plata drepturilor salariale, de condițiile de muncă sau de locuit.

Raluca Turcan scrie pe Facebook că a avut, luni, o întâlnire de lucru cu Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România.

„Având în vedere că 80% din muncitorii sezonieri străini din Germania sunt români, am repus pe agenda discuțiilor îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă pentru acești lucrători.

Cei mai mulți sezonieri români din Germania lucrează în agricultură, industria cărnii, construcții, transport și logistică, gastronomie, hoteluri, curățenie și îngrijire la domiciliu.

Problemele comune acestor domenii țin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie și în limba română, de plata drepturilor salariale, de condițiile de muncă sau de locuit.

Am primit asigurări din partea Excelenței Sale că munca lucrătorilor români este apreciată și este esențială pentru multe sectoare de activitate din Germania”, scrie Turcan.

În plus, având în vedere că pentru lucrătorii sezonieri din agricultură angajatorii plătesc doar o asigurare medicală, nu și asigurare socială, Turcan a propus introducerea acestui beneficiu pentru sezonierii români care lucrează în agricultură în Germania.

„Mulți lucrători români merg în fiecare an să muncească temporar în agricultură și, în lipsa asigurării sociale, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii, ceea ce va influența negativ stagiul de cotizare, respectiv dreptul de pensie.

Discuția de azi a vizat și situația lucrătorilor români din abatoare. Din cei 160.000 de lucrători străini din această industrie, peste jumătate sunt cetățeni români.

Deși aceștia au fost preluați de către marii angajatori din industria cărnii, fiind eliminați intermediarii și multe din problemele care apăreau în acest fel, salariul a rămas la nivelul celui avut la firma intermediară.

Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenția autorităților germane și că eforturile pentru remedierea lor vor crește în perioada următoare”, își încheie postarea ministrul interimar al Muncii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Blaj care a făcut probleme prin oraș, reținut de polițiști: A bătut o persoană, iar pe alta a amenințat-o

Publicat

politie noaptea

Un tânăr din Blaj a fost reținut de polițiști, iar vineri 9 decembrie va fi prezentat în fața magistraților, după ce în ultimele zile, a cauzat mai multe probleme prin oraș.

Mai exact, la sfârșitul lunii noiembrie ar fi agresat un alt tânăr de 28 de ani, iar în seara zilei de 6 decembrie a amenințat un alt tânăr. A fost identificat de polițiști, fiind bănuit de loviri și alte violențe, dar și amenințare.

Polițiștii din Blaj au reținut un tânăr care este cercetat pentru amenințare și lovire. Va fi prezentat în fața procurorilor.

La data de 8 decembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Blaj, care este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 28 noiembrie 2022, în timp ce se afla într-o zonă publică pe raza municipiului Blaj, l-ar fi abordat pe un tânăr de 28 de ani și l-ar fi agresat, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico – legale, sunt necesare 4 -5 zile de îngrijiri medicale.

În seara zilei de 6 decembrie, în timp ce se afla în incinta unei societăți comerciale din Blaj, tânărul l-ar fi amenințat pe un alt tânăr, în vârstă de 18 ani, cu acte de violență.

În cursul zilei de azi, 9 decembrie, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Proiectul „Ai drepturi!”, pentru informarea elevilor cu privire la drepturile cetățenilor UE, la două colegii din Alba Iulia

Publicat

Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” împreună cu Centrul Județean de Excelență Alba și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru au finalizat vineri, 9 decembrie, proiectul educativ local „Ai drepturi!”, ediția a VII-a.

Proiectul are ca scop informarea și exprimarea liberă a elevilor cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene și marcarea unei zile a solidarităţii în toată diversitatea sa, indiferent de religie, rasă sau convingeri, este un moment al victoriei raţiunii asupra ignorării, dispreţuirii şi încălcării drepturilor omului cu care se confruntă umanitatea şi care au impus întreprinderea de măsuri pentru protejarea demnităţii şi valorii umane.

Proiectul marchează Ziua Internaționala a Drepturilor Omului. Aceasta este celebrată în fiecare an în 10 decembrie – ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. Elevii au dezbătut câteva din drepturile fundamentale ale omului, se exemplu dreptul la fericire, dreptul adopțiilor, dreptul la liberă exprimare, dreptul persoanelor cu dizabilități, drepturile copilului și dreptul la educație etc.

Grupul țintă îl reprezintă elevi din clasele  a IX-a – a XII-a de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și ambasadorii EPAS ai Colegiului Național HCC Alba Iulia.

Coordonatori proiectului sunt prof. Monica Fer Todoran de la Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia și prof. Lavinia Dobra de la Colegiul Economic ”DPM” Alba Iulia. Din echipa de implementare fac parte prof. Adrian Simion, Lavinia Dobra, Andreea Dan, Simona Dogaru, Monica Fer Todoran, Opincariu-Mihinda Mihaela, Aniela Vizitiu, Daniela Cetean, Bibl. Lucreția Bîrz

Activitățile s-au desfășurat în perioada 6-15 decembrie 2022, în Centrele de Documentare și Informare ale unităților de învățământ partenere și în sălile de clase/laboratoare INFO.

În perioada 6-10 decembrie 2022 s-au realizat două spații expoziționale cu planșe informative despre drepturile omului și prezentări (ppt-uri) despre drepturile omului, urmate de evaluarea și premierea celor mai reușite planșe/postere  și ppt-uri pe școală.

În perioada 5-15 decembrie 2022 elevii au la dispoziție o miniexpoziție AI DREPTURI!, cu cărți și materiale diverse, din fondul documentar al CDI-urilor, despre drepturile omului. Aceasta va fi disponibilă  pe toată derularea proiectului în vederea unei bune informări și documentări și pentru realizarea produselor finale.

Vineri, 9 decembrie 2022, a avut loc premierea celor mai reușite planșe și prezentări power point, din cele două școli partenere, de către Mirela Groza de la ADR Centru și prof. Adrian Simion, directorul Centrului de Excelență Alba.

Obiective generale ale proiectului sunt marcarea Zilei Drepturilor Omului și implicarea elevilor în activități de informare și dezvoltare personală. De asemenea, obiectivele specifice urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare în scris și oral; dezvoltarea competențelor de informare și documentare; conștientizarea importanței cunoașterii drepturilor omului; activarea și sensibilizarea elevilor cu privire la probleme cauzate de lipsa drepturilor omului.

Proiectul se realizează, de șapte ani, cu sprijinul partenerilor ADR Centru, prin bunăvoința dnei. Mirela Groza și dl. Nicolae Mărginean și prin susținerea Centrului Județean Excelență, reprezentat prin dir. prof. Adrian Simion.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Cum se acordă banii pentru naveta elevilor. Termenele pentru plata în avans. Procedura pentru școli și sumele forfetare

Publicat

Ordinul ministrului Educației privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu, adică banii pentru naveta elevilor, a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre sume majorate.

Potrivit actului normativ, pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022, pe baza cererilor scrise din partea elevilor.

De asemenea, până în 15 decembrie 2022 se acordă sumele aferente decontărilor transportului aferent lunii noiembrie, se precizează în documentul citat de edupedu.ro. Pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele se iau în calcul tarifele prevăzute de ordinal anterior (OME nr. 4.426/2021), iar pentru restul lunii noiembrie 2022, tarifele din actualul OME nr. 6.376 din 7 decembrie 2022.

Ordinul mai prevede că plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.

Procedura pentru plata sumelor aferente transportului elevilor – ce prevede ordinul

Art. 1. — (1) Unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare.

(2) Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare.

Decontarea pentru elevii cazați la internat sau gazdă

(3) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

  • a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați;
  • b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
  • (4) Decontarea cheltuielilor ocazionate de acordarea facilităților de la alin. (3) se face pe baza documentelor de transport.

(5) Atât suma forfetară acordată potrivit alin. (1), cât și suma decontată pentru facilitățile prevăzute la alin. (3) lit. a) și b) sunt neimpozabile și nu se iau în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social, precum și pentru alte beneficii sociale.

Sumele forfetare

Art. 2. — (1) Pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la art. 1 alin. (1), se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.

3) Pentru distanțele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.

Art. 3. — În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 2 alin. (1), aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

Procedura pentru școli

Art. 4. — (1) Unitatea de învățământ preuniversitar solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratul școlar atât sumele forfetare care urmează a fi acordate în avans, cât și sumele estimate a se deconta suplimentar față de suma forfetară.

(2) Inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

(3) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.

(4) Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare.

Suma acordată în avans, la solicitarea elevului

Art. 5. — (1) Suma forfetară se acordă în avans de către unitățile de învățământ preuniversitar, la solicitarea scrisă a elevului, înregistrată la unitatea de învățământ până la data de 10 a lunii curente, pentru luna următoare, din care să rezulte localitatea de domiciliu în care locuiește elevul și distanța în kilometri pe care se deplasează până la unitatea de învățământ.

(2) Plata avansului pentru lunile februarie—decembrie se va efectua de către unitatea de învățământ în intervalul 25—28 al lunii curente, pentru luna următoare. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12—16 decembrie 2022.

Sumele cerute suplimentar și plata pentru noiembrie

(4) Decontarea cheltuielilor de transport pentru sumele solicitate suplimentar față de suma forfetară conform prevederilor art. 3, precum și pentru cheltuielile de transport prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. a) și b) se va face până la data de 15 a lunii, pentru luna anterioară, pe baza documentelor de transport (abonament/pachet de bilete) emise de operatorii de transport.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1—16 noiembrie tarifele prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 4.426/2021 privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, iar pentru perioada 17—30 noiembrie 2022, tarifele prevăzute în prezentul ordin.

Art. 6. — (1) În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor/sectoarelor municipiului București.

(2) Unitățile de învățământ preuniversitar transmit inspectoratului școlar județean/Inspectoratului Școlar al municipiului București (ISMB) sumele calculate ca diferență între valoarea documentelor lunare de transport emise de operatorii de transport și suma forfetară lunară majorată cu 100%.

(3) Inspectoratul școlar județean/ISMB centralizează situațiile transmise de către unitățile de învățământ potrivit alin. (2) și le înaintează consiliului județean/consiliilor sectoarelor municipiului București.

(4) Consiliul județean/Consiliile sectoarelor municipiului București, după aprobare, alocă sumele inspectoratului școlar județean/ISMB.

(5) Inspectoratul școlar județean/ISMB virează sumele primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București către unitățile de învățământ.

(6) Unitățile de învățământ efectuează plata sumelor primite de la consiliul județean/consiliile sectoarelor municipiului București prin inspectoratul școlar către elevii beneficiari.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mașinile șoferilor care depășesc cu mult limita de viteză vor putea fi confiscate. Noi reguli propuse pentru reținerea permisului

Publicat

Șoferii vitezomani care sunt prinși de polițiști conducând cu mai mult de 100 de km/h peste viteza legală ar putea rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni. De asemenea, dacă după reținerea talonului aceștia sunt prinși că merg cu mașina, autoturismul va fi confiscat. 

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,  înregistrat la Senat pentru dezbatere în 7 decembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL și UDMR, viteza excesivă (viteze de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare) ar trebui pedepsită mai aspru, deoarece consecinţele acţiunii voite ale conducătorului auto, în situaţia apariţiei unui accident rutier, sunt întotdeauna grave şi au drept rezultat, în cele mai multe cazuri, decesul unor participanţi la trafic.

„Fiecare conducător auto trebuie să conştientizeze că rezultate acţiunii sale de a conduce cu viteză de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare nu vor avea consecinţe numai asupra sa ci pot avea consecinţe şi asupra familiei sale. De asemenea, foarte mulţi conducători auto nu realizează amploarea gravităţii consecinţelor la care se expun în cazul unui impact la viteză ridicată, acestea mărindu-se în mod proporţional cu viteza.

O viteză chiar şi cu câţiva km/h mai puţini poate face diferenţa dintre evitarea sau nu a unui accident ori dintre viață și moarte. Deoarece caracteristicile tehnicii auto s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, în sensul că pot avea viteze de peste 200 km/h şi într-un timp foarte scurt, este necesară crearea unei noi trepte în aplicarea sancţiunilor, respectiv depăşirea cu peste 100 km/h a limitei legale de viteză”, susțin inițiatorii proiectului, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, proiectul de lege propune, în primă fază reţinerea permisului de conducere şi a certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculul pentru 6 luni.

„Dacă reţinerea permisului va avea efect doar asupra persoanei în cauză, reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a autovehiculului va avea efect asupra întregii familii a conducătorului auto prin nefolosirea acestuia şi astfel conducătorul auto se va gândi „mult mai mult” dacă să conducă autovehiculul cu viteză de peste 100 km/h faţă de normele în vigoare”, mai explică inițiatorii.

De asemenea, ca măsură suplimentară, dacă conducătorul auto repetă aceeaşi faptă într-un interval de 6 luni, perioada de suspendare a permisului auto se va prelungi de drept cu 30 de zile.

O altă măsură suplimentară de conştientizare a gravităţii faptei care ar trebuie să-i facă pe șoferi să se gândească de două ori înainte de a circula cu un autovehicul care are certificatul de înmatriculare/ înregistrare este aceea de a confisca autovehiculul care va fi identificat în trafic în perioada de suspendare a certificatului.

„Dacă în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un agent constatator identifică în trafic autovehiculul care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, acesta dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut.

Mijlocul de transport confiscat se va valorifica în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai precizează în documentul citat.

În plus, depăşirea cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte amendă – de la 1.305 la 2.900 de lei).

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul official.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax