Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Muncii anunț despre drepturile românilor care muncesc în Germania. Ce i-a cerut ambasadorului din România

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan anunță discuții pentru drepturile românilor care muncesc în Germania cu ambasadorul acestei țări în România, Peer Gebauer: „Am primit asigurări că eforturile pentru remedierea problemelor vor crește în perioada următoare”.

Principalele probleme sunt modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie și în limba română, de plata drepturilor salariale, de condițiile de muncă sau de locuit.

Raluca Turcan scrie pe Facebook că a avut, luni, o întâlnire de lucru cu Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România.

„Având în vedere că 80% din muncitorii sezonieri străini din Germania sunt români, am repus pe agenda discuțiilor îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă pentru acești lucrători.

Cei mai mulți sezonieri români din Germania lucrează în agricultură, industria cărnii, construcții, transport și logistică, gastronomie, hoteluri, curățenie și îngrijire la domiciliu.

Problemele comune acestor domenii țin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie și în limba română, de plata drepturilor salariale, de condițiile de muncă sau de locuit.

Am primit asigurări din partea Excelenței Sale că munca lucrătorilor români este apreciată și este esențială pentru multe sectoare de activitate din Germania”, scrie Turcan.

În plus, având în vedere că pentru lucrătorii sezonieri din agricultură angajatorii plătesc doar o asigurare medicală, nu și asigurare socială, Turcan a propus introducerea acestui beneficiu pentru sezonierii români care lucrează în agricultură în Germania.

„Mulți lucrători români merg în fiecare an să muncească temporar în agricultură și, în lipsa asigurării sociale, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii, ceea ce va influența negativ stagiul de cotizare, respectiv dreptul de pensie.

Discuția de azi a vizat și situația lucrătorilor români din abatoare. Din cei 160.000 de lucrători străini din această industrie, peste jumătate sunt cetățeni români.

Deși aceștia au fost preluați de către marii angajatori din industria cărnii, fiind eliminați intermediarii și multe din problemele care apăreau în acest fel, salariul a rămas la nivelul celui avut la firma intermediară.

Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenția autorităților germane și că eforturile pentru remedierea lor vor crește în perioada următoare”, își încheie postarea ministrul interimar al Muncii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement