Connect with us
Publicitate

Economie

Ministrul Muncii anunță controale și modificări legislative pentru verificarea cazurilor de muncă subdeclarată

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că a fost declanșată o campanie națională, prin Inspecția Muncii, pentru a verifica legalitatea relațiilor de muncă în anumite domenii de activitate și se pregătesc modificări legislative pentru a înlesni verificarea cazurilor de muncă subdeclarată.

„Așadar, prioritățile noastre, despre care am discutat atât cu reprezentanții companiilor, cât și cu cei ai instituțiilor locale care țin de Ministerului Muncii sunt următoarele: formarea și calificarea forței de muncă în acord cu cerințele angajatorilor.

Susținem, alături de Ministerul Educației, întărirea învățământului profesional în sistem dual, dar și creșterea capacității Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă de a pune la dispoziție programe de formare adaptate cerințelor pieței, combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, care afectează nu doar angajații care pierd la pensie și nu pot avea acces la anumite facilități în perioada vieții active, cât și angajatorii pentru că perturbă mediul concurențial.

Am declanșat o campanie națională, prin Inspecția Muncii, pentru a verifica legalitatea relațiilor de muncă în anumite domenii de activitate și pregătim modificări legislative pentru a înlesni verificarea cazurilor de muncă subdeclarată,

Flexibilizarea contractelor de muncă, pentru care avem deja în lucru o serie de modificări legislative pe care le vom prezenta în perioada următoare; digitalizarea relațiilor dintre angajați și angajatori, dar și a relației cu instituțiile statului.

Avem prevăzute în PNRR câte o componentă de digitalizare pentru fiecare dintre instituțiile care țin de minister, totalul investițiilor propuse în domeniul digitalizării fiind de 85 de milioane de euro.

Ne-am asumat, în acest Guvern, obiectivul de a asigura o dezvoltare sustenabilă pentru comunități, prin investiții publice și prin noi locuri de muncă – 120.000 la nivel național de la începutul anului până acum”, conchide Raluca Turcan.

Munca subdeclarată ( munca la gri) nu este definită legislativ

Pe de altă parte, ministrul municii recunoaște că „în România lui 2021, în momentul de faţă, munca subdeclarată nici măcar nu este definită”. Ca urmare, ministerul pe care îl conduce lucrează la modificarea cadrului legiaslativ.

Așa se face că aproximativ 1,6 milioane de angajaţi din România figurează ca muncind pe salariu minim pe economie. „Avem trei tipuri de salariu minim: salariu minim standard, salariu minim pentru studii superioare şi salariu minim din construcţii”, a detaliat Turcan.

Ea spune că o majorare a salariului minim este necesară, întrucât nivelul actual este insuficient, dar pe de altă parte, există în prezent și „un context oarecum favorabil” pentru majorarea salariului minim.

„Inspectorii muncii sunt luați de fraieri”

În ceea ce privește munca la negru, Raluca Turcan a precizat că anul acesta au fost depistate 5.000 de cazuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 60 de milioane de lei. Problema este că aceste amenzi nu au ajuns în bugetul statului, pentru că nu au fost colectate de ANAF, iar  aceasta riscă să devină o practică curentă.

„Din nefericire, colectarea amenzilor este mai mult decât dezastruoasă, lucru care m-a făcut să propun ANAF-ului un protocol de colaborare, astfel încât să creştem colectarea, pentru că, dacă inspectorii muncii se duc pe teren, aplică amenzi, dar după aceea amenzile nu se colectează, sunt oarecum luaţi de fraieri şi practica rămâne în vigoare”, a punctat ministrul muncii.

Raluca Turcan a criticat și Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru că face „pseudo-cursuri de calificare şi de formare”, iar oamenii nu sunt pregătiţi pentru ceea ce aşteaptă piaţa muncii de la ei.  „Vorbim de o piaţă a muncii digitală, de meserii care nici măcar nu sunt incluse în codul ocupaţiilor din România, altele nu se mai caută şi atunci, schimbăm această perspectivă a formării forţei de muncă”, a explicat Raluca Turcan.

Context favorabil creșterii salariului minim

Ministrul muncii a dat asigurări că dorește să obțină creșterea salariului minim în România, ceea ce, spune ea, ar fi de natură să ajute economia în contextul actual.

„Când salariul minim a fost majorat artificial şi nesustenabil din partea economiei am avut, pe de o parte, creşteri de preţuri ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile şi, de asemenea, muncă la negru. Toată lumea a avut de pătimit. De aceea, ca ministru al muncii, mă preocupă foarte tare ca o majorare a salariului minim, pe care o consider necesară, întrucât nivelul actual al salariului minim este insuficient, să fie făcută fezabil şi sustenabil din punct de vedere al economiei”, a spus Raluca Turcan.

„Şi vreau sa fac aici un comentariu care s-ar putea să vă surprindă. Să ştiţi că suntem într-un context oarecum favorabil majorării salariului minim”, a adăugat ea.

„Avem și o discuţie la nivel european, unde există îngrijorare cu privire la expunerea spre riscul de sărăcie, inclusiv sărăcie energetică, şi atunci statele membre îşi pun problema cum ar trebui să arate salariul minim.  În acelaşi timp, dacă – şi vă spun asta ca rezultat al discuţiilor pe care le am în teritoriu cu angajatori mici şi mari -, dacă obţinem o mai mare corectitudine în relaţiile de muncă,  atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă şi la o creştere a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai”, a explicat Raluca Turcan la Digi24.

Ministrul muncii susține că o corectitudine în relațiile de muncă i-ar avantaja și pe angajatori, pentru că există și o concurență neloială între cei care plătesc exact cât au trecut în contracte și cei care apelează la tot felul de subterfugii, la munca la gri. Ea a anunțat demararea unei campanii de informare, dar și a unor controale în teren, angajatorii fiind notificați în prealabil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate