Connect with us
Publicitate

Economie

Ministrul Muncii, la Alba Iulia, despre venitul minim de incluziune: niciun sprijin pentru cei apți, care nu vor să muncească

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat detalii, sâmbătă, la Alba Iulia despre proiectul privind venitul minim de incluziune și majorarea ISR, în funcție de care se acordă și ajutoarele sociale. Acesta spune că nu se va mai acorda sprijin celor care nu vor să muncească.

”Finalizăm această primă parte a venitului de incluziune. Am avut discuție cu CE privind ultimele modificări ale legislației. Am agreat toate formele cu Comisia și cu Banca Mondială. Săptămâna viitoare la comisia din Parlament se va finaliza.

De la 1 aprilie se va aplica această reformă”, a declarat ministrul Budăi.

Budăi: mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal; nu le mai acord niciun sprijin, dacă nu vor să muncească

Referitor la venitul de incluziune, acesta spune că ”este foarte bine aşezat şi stabilit pe trei piloni foarte importanţi.

Unu: evitarea sărăciei şi scoaterea cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie.

Al doilea este direct plasat pe (…) încurajarea ocupării forţei de muncă: mă uit ce are nevoie o familie dar mă uit şi la cei apţi din punct de vedere legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin, dacă nu vor să muncească.

În primul rând, să-i îndreptăm către muncă, să-i orientăm în carieră, să le arătăm că pot fi utili societăţii şi să îi îndreptăm să muncească pe cei apţi de muncă”.

Vezi video AICI (min 52).

Ministrul a spus că se vor stabili prin anchete ale direcțiilor de asistență socială nevoile reale ale familiilor vulnerabile. Persoanele din familii ce pot primi venitul minim de incluziune vor fi înscrise automat în bazele de date ale Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă.

„Pe viitor, o familie pentru care noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană sau acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii, de muncă, vor fi înscrise automat la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi chemate la Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a declarat ministrul.

Majorarea beneficiilor sociale

Budăi s-a referit și la actualizarea Indicelui Social de Referinţă (ISR), de la 1 martie. Potrivit Legii 225/2021, valoarea indicatorului social de referință se actualizează, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

”Actualizarea Indicelui Social de Referinţă, cu 15-16%, atrage modificări în plus de venituri pentru cetățeni. Vorbim de prestații sociale ca alocația copiilor, alocația de sprijin familial, indemnizația de șomaj.

Nu este o modificare foarte mare, dar totuși sunt multe prestațiile”, a spus Budăi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a participat sâmbătă la Alba Iulia la o dezbatere pe tema fondurilor europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    duminică, 12.02.2023 at 03:10

    budăăăăăăăăăăăăăăi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate