Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ajutorul social și alocația pentru suținerea familiei dispar din 1 ianuarie. CONDIȚII pentru a primi venitul minim de incluziune

Publicat

De la 1 ianuarie 2024 dispar ajutorul social şi alocația de susținere familială. Asistaţii sociali vor avea parte, însă, de o nouă formă de ajutor social: venitul de incluziune.

În Legea 196/2016 regăsim reglementări referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune (VMI), care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

„Potrivit legii, venitul minim de incluziune este un beneficiu care se va acorda familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială.

Practic, venitul minim de incluziune va înlocui ajutorul social (venitul minim garantat) și alocația pentru suținerea familiei care se acordă în prezent familiilor și persoanelor singure vulnerabile.

Cei care în prezent primesc aceste beneficii sociale trebuie să știe că ele vor înceta începând cu luna ianuarie 2024”, a precizat Flaviu Cozuc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba.

În consecință, toți beneficiarii de ajutor social și de alocație de susținere familială trebuie să depună o nouă cerere la primării până la data de 31 decembrie 2023, pentru a primi în continuare venitul minim de incluziune.

Unde se depun cererile pentru acordarea venitului minim de incluziune

Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare şi angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetăţenilor străini sau apatrizi, precum şi al persoanelor fără adăpost, se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială/compartimentul de la nivelul primăriei comunei, oraşului sau municipiului în a cărui rază teritorială are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.

Potrivit Legii 196/2016, cei interesați să obțină noul tip de beneficiu social în 2024 pot depune cererea la primăria de domiciliu cu 60 zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune.

Perioada pentru depunerea cererilor este 1 noiembrie – 31 decembrie 2023. În ceea ce privește plata ajutorului social și a alocației pentru suținerea familiei, aceasta se va face inclusiv pe luna decembrie 2023. Mai trebuie să adăugăm faptul că venitul minim de incluziune se achită în luna următoare pentru cea anterioară.

Deci, banii cuveniți pe luna ianuarie le vor fi virați beneficiarilor în februarie.

Venitul minim de incluziune va fi compus din ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii și se acordă de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educație.

Condiții pentru a primi venitul minim de incluziune

Cei interesați trebuie să știe că cererile privind acordarea venitului minim de incluziune vor fi verificate, iar beneficiari vor fi doar cei care îndeplinesc toate condițiile prevăzute de lege.

Principalele cauze de excludere sunt deținerea de: clădiri, alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu, precum şi terenuri situate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinţei şi a curţii aferente; mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulaţie pe drumurile publice; autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi.

Crește ajutorul acordat de stat

Potrivit noului sistem de calcul, condițiile de acordare a ajutorului vor fi mai permisive.

De exemplu,  pentru persoană singură care nu realizează venituri și are vârsta sub 65 ani  cuantumul venitului minim de incluziune este de 275 lei/lună, iar în situația persoanei singure fără venit cu vârsta de peste 65 de ani cuantumul este de  400 lei/lună.

În cazul persoanelor apte de munca, plata este condiționată de căutarea unui loc de muncă, iar in cazul famiililor cu copii scolari, plata venitului minim de incluziune va fi condiționată de frecventarea cursurilor școlare, de către copii.

Printre beneficiarii de venit minim de incluziune vor fi și vârstnicii care locuiesc în centre sociale și au venituri foarte mici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 24.11.2023 at 11:16

    Nu se mai dau, dar depuneţi cereri să vă dăm. Tâmpenie PSD-istă.

  2. Moldovan Aranka

    vineri, 24.11.2023 at 18:42

    cei care au fost în pensie de boala ce patesc????

  3. Puiu

    sâmbătă, 25.11.2023 at 16:13

    Cu 275 de lei se combate saracia o sa traiasca cei fara nici un venit mai ceva ca in paradis.. Ce gluma buna..

  4. Ion Grigore

    sâmbătă, 25.11.2023 at 18:45

    Dacă ăștia fără nici un venit nu zic nimic. Atunci aia care se bat cu pumnul și zic E puțin pensia specială o vrem mai mare. De Ceaușescu le rezolva pe toate.

  5. Sanda

    duminică, 26.11.2023 at 08:12

    Bună dimineața,
    sunt văduva, am depus dosarul ptr ptr urmas la d- voastra( CJPENSI ALBA).la data de 12.09 , nu am primit decizia nici acum.Nu primesc nici un venit.Am 2133 m/2 teren intravilan.
    Ma încadreze la ajutor de încălzire și card de energie?
    Multumesc si toate cele bune.

  6. Viorica budeanu

    vineri, 29.12.2023 at 19:08

    Copiaza italia, dar in italia sunt salarii decente, in romania ce conditii sunt pentru un trai decent? Sa dea un raspuns copententii….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate