Eveniment
Ministrul sănătății: Pandemia este controlabilă. Când am putea renunța la măștile de protecție. Măsuri după 15 iunie
Pandemia de coronavirus se află pe o pantă descendentă în România și poate fi controlată, dar numai printr-o colaborare cu populația.
Mai mult de atât, din august, dacă totul va merge bine, românii ar putea reveni la o viață de „cvasi-normalitate” și atunci ar fi momentul când s-ar putea renunța și la măștile de protecție, au fost afirmațiile ministrului sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Digi24.
Totuși, acesta a vorbit și despre reîntoarecerea la anumite restricții dacă situația va lua o altă turnură.
Ministrul sănătății a spus că pandemia este controlabilă în acest moment, dar asta numai printr-o colaborare cu populaţia. „Noi avem instrumentele, avem normele, avem ordinele de ministru, dar populaţia trebuie să respecte aceste norme”.
Legat de panta descendentă Nelu Tătaru a spus că într-o analiză făcută de autorități ”ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”.
Momentan, termoscanarea și triajul epidemiologic rămân în vigoare, în marile magazine și în instituțiile publice.
Dacă pandemia se va afla într-o pantă descendentă, după 15 iunie vor mai putea apărea și mai multe măsuri de relaxare.
În ceea ce privește măștile de protecție s-ar putea renunţa, în funcţie de evoluţia pandemiei. „Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”, a declarat Nelu Tătaru pentru Digi24.
Mai mult, după 15 iunie, dacă situația va fi pozitivă s-ar putea renunța și la izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din străinătate.
Tot după data de 15, în condiții favorabile, autoritățile ar putea veni și cu a treia etapă de realxare.
Totuși există și un revers al medaliei: ” o creștere bruscă a numărului de cazuri noi, o creștere a adresabilității unităților de primiri urgențe cu simptomatologie respiratorie, o creștere a numărului de cazuri în terapie intensivă, care să sufoce sistemul medical și secțiile de ATI, acela ar fi un moment în care ar trebui să luăm alte decizii”, a mai declarat ministrul Tătaru.
Pentru reintroducerea restricțiilor ar fi nevoie să asistăm la o creștere constantă și exponențială a numărului de cazuri, a mai punctat ministrul sănătății pentru Digi24.
sursă: digi24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News