Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ministrul Sănătății vrea prețuri mai mici pentru medicamente. Cum s-ar putea asigura accesul populației la medicamente mai ieftine

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că politica de preţuri a ministerului în ceea ce priveşte medicamentele ar trebui revizuită. Acesta spune că actualul mecanism de natură economică nu este funcţional ca să asigure accesul rapid al populației la medicamente mai ieftine.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat joi că a fost demarat  în Parlament procesul de schimbare a taxei clawback care vizează prețul medicamentelor.

Cele 20 de fabrici de medicamente din ţară aduc aduc 1,5% din Produsul Intern Brut

Prezent la Conferinţa Naţională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienţilor la medicamente”, ministrul Sănătății a precizat că 1,5% din PIB-ul României revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există în ţara noastră. Statul român deține o singură fabrică, iar restul sunt private, cu acționari români și străini.

Aici există o situație paradoxală: ”Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-un mod foarte simplu: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump.

La finalul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să găsim un mecanism”, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

Rafila dorește o soluţie rapidă care să permită accesul populaţiei la medicamente generice

„Eu nu am prea avut timp până acum, dar încep să mă întorc puţin în timp în anul 2012 când mă ocupam de această problemă şi să găsim o soluţie rapidă care să permită pe de o parte accesul la medicamente, economii de la buget, încurajarea utilizării medicamentelor generice şi o discuţie sinceră şi cu producătorii de produse inovative.

Trebuie să găsim împreună o soluţie care să permită accesul pacienţilor, pe de o parte.

Lucrul acesta să nu se producă într-un cadru care să descurajeze utilizarea medicamentelor generice. Ca să ai spaţiu să introduci mai rapid medicamentele inovative trebuie şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe, că este taxa clawback în zona de medicamente generice.

Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a mai precizat ministrul.

Se schimbă taxa clawback

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în Parlament a fost început demersul de a schimba taxa clawback, adăugând că este în interesul tuturor ca preţul final să fie ţinut sub control, mai ales la medicamentele generice.

”Împreună ar trebui să ne aşezăm la masă, printr-un efort comun atât de la producător, cât şi pe lanţul de distribuţie, să încercăm să ţinem sub control atât efortul Casei de Sănătate, cât şi preţul la medicamente, ca efortul bugetar, până la urmă impactul bugetar negativ, normal, în momentul în care reduci din taxe, totuşi să se revadă cumva în bugetul Casei de Sănătate cu cheltuiala de compensare a acestor medicamente”, a spus Ciolacu, la aceeași conferință, conform AGERPRES.

Marcel Ciolacu şi-ar fi dorit să fie introdusă taxa clawback la energie, în momentele de criză

„Această taxă clawback e gheară, în momentul în care scapă lucrurile de sub control intervine statul, nu e inventată de noi. Nu vă ascund că aş fi dorit, în momentele de criză, să fi introdus această taxă clawback la energie şi cred că ar fi fost mult mai eficientă şi s-ar fi calmat piaţa, astfel încât nu am fi avut aceste măriri la producător şi pe urmă mergând pe tot lanţul plata finală fiind întotdeauna la consumatorul final.

Sunt ferm convins că ne putem reaşeza la masă şi împreună cu Casa de Sănătate şi cu Ministerul de Finanţe, de această dată, pentru că aceste crize suprapuse pun o presiune majoră asupra bugetului, trebuie să găsim soluţiile atât eficiente economic, ca economia să funcţioneze, dar şi soluţiile sociale ca românii să treacă mai uşor peste această perioadă complicată. E o perioadă cu multe crize suprapuse”, a mai afirmat acesta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut, de asemenea, că în pachetul de măsuri sociale şi economice convenit în coaliţia de guvernare este şi o componentă pe Sănătate.

Foto: Pixabay

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement