Eveniment
Ministrul Sănătății vrea să aducă cât mai repede în țară primul tratament oral anti-COVID. Medicamentul a fost aprobat în SUA
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avut joi o întâlnire cu reprezentanții Pfizer în vederea asigurării cât mai rapide în România a noului antiviral Paxlovid, aprobat în SUA pentru tratarea Covid.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Alexandru Rafila a avut joi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.
Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului.
Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.
„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, a declarat Alexandru Rafila
Primul tratament oral anti-COVID ce poate fi administrat la domiciliu. Statele Unite au autorizat pilula antivirală Paxlovid
Primul tratament oral anti-COVID ce poate fi administrat la domiciliu. Statele Unite au autorizat pilula antivirală Paxlovid
Tratamentul antiviral Paxlovid, a avut o eficienţă de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor şi a deceselor la pacienţii cu risc ridicat de îmbolnăvire severă, conform datelor din studiul clinic al companiei. Datele recente sugerează că medicamentul îşi păstrează eficacitatea împotriva Omicron, a declarat Pfizer.
Pfizer şi-a majorat proiecţiile de producţie pentru anul 2022 la 120 de milioane unităţi, de la 80 de milioane, şi a declarat că este pregătită să înceapă livrarea imediată în Statele Unite.
„Aprobarea Paxlovid este o etapă importantă care marchează un alt pas spre a face din COVID-19 o boală mult mai uşor de gestionat”, a declarat Amesh Adalja, cercetător la Institutul Johns Hopkins.
Medicamentul este disponibil numai pe bază de prescripţie medicală şi trebuie iniţiat cât mai repede după diagnosticul de infectare cu coronavirus şi în termen de cinci zile de la apariţia simptomelor, a precizat FDA. Pastilele trebuie luate la fiecare 12 ore timp de cinci zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News