Economie
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Alba Iulia. A verificat stadiul lucrărilor de la calea ferată şi AUTOSTRADA
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, se află astăzi într-o vizită în judeţul Alba, pentru a verifica stadiul lucrărilor la calea ferată pe segmentul Coşlariu – Vinţu de Jos, dar şi traseul autostrăzii Orăştie-Sibiu, după Cunţa spre Sibiu, sectorul încă nefinalizat.
Ministrul a cerut să fie prezenţi, pe parcursul vizitei sale în Alba Iulia şi în judeţ, şi reprezentanţi ai structurilor MAI locale şi ai administraţiei publice judeţene şi locale. Astfel, vineri dimineaţa, la verificările în teren din zona Gara CFR Alba Iulia – Coşlariu participă şi subprefectul de Alba Cornel Murg, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, dar şi şeful IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea, dar şi liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu. De asemenea, mai participă reprezentanţi ai constructorului şi ai CFR SA, dar şi şeful CNADNR, Narcis Neaga.
Citeşte şi Lucrările la calea ferată Coşlariu – Vinţu de Jos, întârziate. Ioan Rus: „Trebuia finalizat anul acesta. Am bătut în cuie 30 noiembrie 2015”
Reamintim că Guvernul a demarat încă o tranşă din procedura de expropriere a imobilelor în opt localităţi din judeţul Alba, aflate pe traseul căii ferate Braşov-Simeria, respectiv secţiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu – Simeria, aflată în reabilitare. Este vorba despre proiectul de interes naţional “Reabilitarea liniei CF Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h”, care cuprinde şi tronsoane din judeţul Alba.
În localităţile vizate în judeţul Alba, au fost identificate peste 1000 de imobile pentru care a fost demarată procedura de expropriere. În zona Alba Iulia, de exemplu, sunt 236 de terenuri de aparţin unor persoane fizice, unor firme sau instituţii publice (Primăria). La Blaj, sunt 94 de astfel de proprietăţi, la Crăciunelu de Jos – 209, la Teiuş – 3, la Sebeş 101, la Vinţu de Jos – 271. Acestora li se adaugă imobile din Săliştea – 30 şi alte 120 la Şibot.
Citeşte şi EXPROPRIERI în OPT localităţi din judeţul ALBA, pe traseul căii ferate Braşov-Simeria, APROBATE de Guvern. LISTA PROPRIETARILOR
În luna februarie 2013, Ministerul Transporturilor a semnat cu CFR SA un contract de finanțare în valoare de 4,98 miliarde de lei (1,13 miliarde euro) pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o lungime de 89,5 kilometri, cuprins între Sighișoara și Coșlariu, parte a Coridorului IV Paneuropean.
Contractul este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro și prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată. Lucrările de modernizare au început în martie-aprilie 2012 și se vor încheia în iunie 2015.
După finalizarea lucrărilor trenurile de călători ar trebui sa atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor ajunge până la 120 de kilometri pe oră.
Detalii proiecte de lucrări:
Simeria – Coşlariu, lungime de 74,4 km: Secţiunea Vinţu de Jos – Coşlariu, începere lucrări 2012 cu finalizare în anul 2014; Secţiunea Vinţu de Jos –Simeria estimat începere lucrări în 2014 cu finalizare în anul 2015.
Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 250 mil lei.
Coşlariu – Sighişoara, lungime de 89,5 km: Secţiunea Sighişoara – Aţel, începere lucrări 2012, cu finalizare în anul 2015; Secţiunea Aţel – Micăsasa, începere lucrări 2012 finalizare în anul 2015; Secţiunea Micăsasa- Coşlariu, începere lucrări 2012- finalizare 2015.
Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 282,731 mil. lei;
Kilometrul 614 – Simeria, lungime de 143,954 km: cu începere în anul 2014 şi finalizare 2017. Suma propusa in bugetul anului 2014 este în valoare de 78,794 mil lei.
AUTOSTRADA Orăştie-Sibiu a fost inaugurată în decembrie anul trecut pe tronsonul de la Orăştie până la Cunţa (judeţul Alba). Se mai circulă şi pe segmentul patru, de la Sălişte până la Sibiu. Porţiunea cu alunecări de teren de 6,7 kilometri, la viaductul de la Aciliu, ar trebui să fie gata până în noiembrie, în condiţiile în care termenul iniţial era aprilie 2013.
Lotul trei de circa 22 km din Autostrada Orăştie – Sibiu este finanțat 85% din fonduri europene nerambursabile si este singurul lot aflat la această dată în construcție. Autorităţile anunțau că va fi gata în toamna acestui an. Lotul trei nu a fost inaugurat în decembrie 2013 alături de celelalte tronsoane, din cauza alunecărilor de teren ce au apărut pe circa şase kilometri din traseu.
În ceea ce priveşte cei 16 kilometri neafectaţi de alunecări de teren, constructorul a dat termen de finalizare 15 iulie 2014.
Contractul cu italienii de la Impregilo – Salini pentru construcţia lotului 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu, cu o lungime de 22 kilometri, nu a fost reziliat de Compania de Drumuri, constructorii asumându-şi finalizarea lucrării fără costuri suplimentare.
Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.
CNADNR a inaugurat la finele anului trecut loturile 1,2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, realizate în urma unei investiţii totale de 1,46 miliarde lei (326,5 milioane euro), fără TVA.
Citește și FILMARE AERIANĂ: Cum arată din avion lotul nefinalizat al autostrăzii Orăștie-Sibiu. Lucrările ar trebui să fie gata până în toamnă
În ceea ce priveşte AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA, lucrările de construcție ar trebui să înceapă la sfârșitul lunii septembrie. În prezent, loturile 3 şi 4 sunt în faza de proiectare. Vezi integral stadiul contractelor pe loturi la Autostrada Sebeş-Turda.
Reamintim că Ioan Rus a fost numit ministru al Transporturilor în 25 iunie, în locul lui Dan Şova, care a părăsit funcţia pentru a se ocupa de campania la prezidenţiale a PSD.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News