Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Transporturilor reanalizează ordinul prin care au fost interzise DRONELE. A primit sesizări de la cluburile de aeromodelism şi alte asociaţii

Publicat

Ordinul prin care a fost restricţionată utilizarea dronelor va fi reanalizat la Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii acestuia vor încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea sesizărilor primite de la proprietarii acestor aparate şi de la cluburile de aeromodelism. Ministrul Ramona Mănescu susţine că prevederile ordinului vor fi modificate.

„Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a decis să ceară reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile monitorizate fără pilot la bord. Astfel, având în vedere numeroasele sesizări primite de la cluburi de aeromodelism şi alţi profesionişti care utilizează aparate de zbor fără pilot, cu greutate mică, în scopuri comerciale (filmări), ministrul Transporturilor a cerut de la experţii şi responsabilii din minister soluţii la problemele ridicate de aceştia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviaţiei, va discuta cu reprezentanţii acestor asociaţii, pentru a analiza consecinţele ordinului asupra activităţii de aeromodelism.

După emiterea ordinului care interzice pilotarea de la distanţă a aeronavelor în afara unor zone pentru care să existe aprobarea autorităţilor şi după criticile celor care practică aeromodelismul şi ale altor categorii de persoane afectate, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că prevederile vor fi modificate.

„Cred că aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumită distanţare faţă de reglementarea care vizează dronele ce execută misiuni tehnice. Consider că acest lucru trebuie corectat”, a spus ministrul.

Ordinul a fost publicat la finele lunii ianuarie în Monitorul Oficial şi prevede că operarea aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord în spaţiul aerian naţional este permisă numai în „zone de spaţiu aerian segregat temporar, înfiinţate, alocate şi activate conform reglementărilor aplicabile în vigoare”.

Pentru operarea unei aeronave civile cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 150 kg este necesară, printre altele, deţinerea unui certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare, iar aparatul trebuie să fie asigurat.

Prevederile ordinului nu se aplică aeromodelelor dacă sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism şi nici aeronavelor cu greutatea mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât acestea nu au aparatură pentru filmare sau transmisie de date.

sursa: mediafax

Citeşte şi VIDEO: Șeful Salvamont Alba susține lupta pentru anularea ordinului de Guvern prin care se interzice utilizarea dronelor

Citeşte şi Videograful Eduard Schneider: „O dronă cu cameră de termoviziune ar fi putut să ajute în cazul accidentului aviatic din Apuseni”

Citeşte şi VIDEO: FILMARE AERIANĂ de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement