Actualitate
VIDEO: Șeful Salvamont Alba susține lupta pentru anularea ordinului de Guvern prin care se interzice utilizarea dronelor
Interzicerea montării de aparatură pentru fotografiat sau filmat pe obiecte zburătoare neautorizate, prin ordin de Guvern, a provocat reacția aeromodeliștilor, a pasionaților de fotografie aeriană și chiar a salvamontiștilor, care au pornit o campanie pentru anularea ordinului. Documentul prevede o serie de condiții impuse de Guvern pentru obținerea autorizației, dintre care una dintre cele mai revoltătoare, în opinia pasionaților, este că pentru a putea folosi acest gen de aparatură trebuie formulată o cerere de autorizație, cu 45 de zile înainte de utilizare.
Șeful Salvamont Alba, Lucian Forda, s-a alăturat piloților de aeromodelism din România în lupta pentru anularea ordinului nr. 8/2014, prin care se interzice montarea aparaturii foto-video pe orice fel de obiect zburător (avion, dronă, multicopter) fără autorizație.
„Uneori, câteva minute pot face diferența între viață și moarte. Noua tehnologie ne-ar ajuta foarte mult în căutarea și recuperarea persoanelor dispărute, mai ales în zone greu accesibile”, a declarat Lucian Forda.
Citiți și:
Videograful Eduard Schneider: „O dronă cu cameră de termoviziune ar fi putut să ajute în cazul accidentului aviatic din Apuseni”
În 21 ianuarie 2014, Ministerul Transporturilor a emis ordinul nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord. Acest ordin interzice montarea aparaturii foto și video pe orice fel de avion/dronă/multicopter fără autorizație.
„Pe lângă această interzicere inexplicabilă, orice aparat de zbor care depășește 1 kg necesită autorizație și omologare. Tot acest ordin impune cererea unei autorizații de zbor cu 45 de zile înainte de decolarea oricărei aeronave fără pilot la bord. Orice cunoscător de aeromodelism știe că condițiile meteo se pot schimba de pe o zi pe alta. Astfel o autorizație cerută cu 45 de zile înainte, poate deveni fără rost dacă plouă sau este vânt puternic. Această cerință face ca fotografierea și filmarea aeriană să devină istorie în România”, au scris piloții de aeromodelism din România pe site-ul campaniei.
Aceștia au inițiat, pe același site, și o petiție pentru anularea ordinului nr. 8/2014, care a adunat, până marți, peste 3.100 de semnături.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News