Connect with us
Advertisement

Actualitate

Minivacanţa de ANUL NOU 2017. Câte zile libere vor avea românii anul viitor. Drepturi şi obligaţii

Publicat

Anul acesta, de Revelion, unii angajaţi români au minivacanţă de trei zile libere şi jumătate, dacă punem la socoteală şi programul de lucru scurt, de vineri, 30 decembrie. Ziua liberă nelucrătoare propriu-zisă este cea de luni, 2 ianuarie, având în vedere că 1 ianuarie pică duminica.

Anul viitor, va fi liberă şi ziua de 24 ianuarie, dar şi 1 iunie, Ziua Copilului.

Sărbători legale în 2017. Câte zile libere vor avea românii:

Anul viitor, românii au 14 zile de sărbătoare, nelucrătoare. Doar 11 însă pică în timpul săptămânii:

1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni) — Anul Nou

24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române

16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele ortodox

1 Mai (luni) — Ziua Muncii

1 Iunie (joi) – Ziua Copilului

4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii

15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul

Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că, în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement