Connect with us
Advertisement

Actualitate

Minivacanţa de Sfânta Maria: Când recuperează bugetarii ziua liberă. Program normal la instituţiile publice, de miercuri

taxe-impozite

Publicat

Bugetarii intră de vineri după-amiaza în minivacanţa cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Vor avea weekend prelungit, până miercuri, după ce Guvernul a a probat şi luni, 14 august, ca zi liberă, pe lângă marţi, 15 august, deja cuprinsă în Codul Muncii.

Potrivit Executivului, ziua liberă va fi recuperată, în regim de program normal, în data de 19 august 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 25 august 2017.

Facilitatea nu se acordă locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activității.

Citește și Sfânta Maria 2019: MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi, prieteni. Pentru toți cei care-şi sărbătoresc ziua numelui

De asemenea, pentru funcționarea justiției ca serviciu public, prevederile nu se aplică magistraților şi altor categorii din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 14 august 2017 şi nici participanților în aceste procese.

Operațiunile de încasări prin virament în relația cu instituțiile de credit, aferente datei de 14 august 2017, se înregistrează în contabilitatea unităților teritoriale ale trezoreriei statului cu data de 14 august 2017.

Poşta Română a anunţat că subunităţile poştale vor lucra însă, luni, 14 august, cu program normal. Vor fi închise doar marţi, 15 august, şi în mediul urban şi în rural.

De asemenea, vor fi închise şi majoritatea unităţilor bancare, cu excepţia unor agenţii din centre comerciale. La Alba Mall, Banca Transilvania, de exemplu, va avea program normal şi sâmbătă şi luni, însă marţi vor fi accesibile doar unele servicii. Şi sucursala băncii este deschisă luni.

Supermarketurile din Alba Iulia vor avea program normal în această minivacanţă, majoritatea (Kaufland, Selgros, Profi) fiind deschise până la ora 22.00 în zilele din timpul săptămânii.

Unii români s-au bucurat în acest an de patru minivacanţe de trei sau patru zile, de la începutul acestui an. Acestea au fost acordate de Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), de Paşti (16 aprilie), de 1 Mai şi de 1 Iunie şi Rusalii (4 iunie). Până la sfârşitul anului, mai sunt patru perioade de sărbători legale. Rămâne de văzut dacă Guvernul le va mai transforma în minivacanţe pentru bugetari.

Unele persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:

15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement