Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Minor din Constanţa, REŢINUT pentru înşelăciuni prin metoda „Accidentul” în Alba şi alte judeţe

Publicat

Un minor în vârstă de 17 ani din judeţul Constanţa a fost reţinut, luni, pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”, comise în judeţele Alba, Hunedoara, Cluj şi alte zone din ţară. În momentul în care a fost prins de poliţiştii hunedoreni, la Deva, acesta avea asupra sa trei telefoane mobile şi bani: 42.850 de lei și 300 de euro.

Potrivit IPJ Hunedoara, minorul a fost reţinut pentru 24 de ore şi depus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Municipiului Deva, urmând a fi prezentat magistraţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, în vederea luării măsurilor preventive.

Înainte să fie prins, a mai făcut victime la Deva. Luni, la ora 20.15, Poliţia municipiului a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Deva, cu privire la faptul că, în jurul orei 18.30, o persoană necunoscută, sub pretextul unui „accident de circulație”,  l-a determinat să îi dea 8.800 lei.

Tot luni, la ora 16.08, Poliția municipiului a sesizată telefonic de un bărbat în vârstă de 75 de ani, din Deva, cu privire la faptul că, în jurul orei 15.50, în timp ce se afla la domiciliu, a fost contactat telefonic de un bărbat necunoscut, care a pretins că este nepotul său. Cu ocazia convorbirii telefonice, respectiva persoană, sub pretextul că ar fi fost implicată într-un accident și invocând o stare de urgență, i-a pretins deveanului 10.000 de lei. Persoana vătămată și-a data seama imediat că apelantul a prezentat o stare de fapt fictivă, motiv pentru care a sesizat Poliţia Municipiului Deva, care a demarat cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune.

Faţă de minorul din Constanţa, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii  infracţiunii de înşelăciune, comisă prin metoda „Accidentul”, atât pe raza judeţului Hunedoara, cât şi a altor judeţe (Cluj, Alba etc.), potrivit IPJ Hunedoara.

Reamintim că la Alba Iulia, în ultimele zile, zeci de persoane din oraș au fost sunate la ore târzii din noapte, în situaţii de înşelăciuni prin metoda „Accidentul”. Zece dintre ele au depus plângere la Poliţie.

Victimele sunt alese din cartea de telefon și sunt sunate pe telefonul fix, potrivit poliţiştilor. Aceasta face ca majoritatea oamenilor înșelați să fie persoane în vârstă. ”Se speculează vârsta și buna credință a acestor oameni. Vin și identifică prima dată și străzile, pentru că ei acționează într-o anumită zonă… de ce? Ca să se poată mișca repede de la o adresă la alta. Spre exemplu, iau străzi învecinate și atunci dacă una dintre persoanele aplicate acceptă să le dea suma de bani, să se poată deplasa repede” a spus şeful Poliţiei Alba Iulia, comisar Marius Ciugudean.

Vezi şi Primele indicii în cazul ”Accidentul”, la Alba Iulia. Două țepe și zeci de tentative

Recomandări preventive:

Pentru a nu deveni victimă a infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă recomandă să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a fost implicată într-un accident rutier. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici reprezentanţii Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, solicitaţi apelantului date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi telefonaţi acolo pentru confirmare.

În cazul în care sunteţi contactat de persoane necunoscute şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă cu acestea şi apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei.
Pentru a împiedica „documentarea” infractorilor  cu privire la familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact pe reţelele de socializare sau pe stradă,  aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle informaţii despre familie sau vecini, pentru a le folosi în comiterea unor infracţiuni.

Codul Penal prevede că inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax