Eveniment
Misoginism în politica din Alba: Doar 12% din membrii consiliilor locale din orașele județului sunt femei
Misoginismul în politică nu este o noutate. Unii ar putea spune chiar că stăm bine față de anii trecuți. Dar când vine vorba despre egalitate între sexe, egalitate în drepturi, sau chiar în șanse, trâmbițate „politic corect” pe la toate colțurile, relația dintre teorie și practică nu este nici măcar apropiată.
La o primă privire pe scena politică locală, în mulțime par să se înghesuie numai bărbați. Cu ajutorul unei „lupe imaginare” însă, la o privire mai scrupuloasă, parcă-parcă se disting și câteva doamne. Niște motive ar putea fi că ori nu au loc de bărbați, ori electoratul nu este pregătit aleagă femei, ori poate că ele nu reușesc să mintă cu atâta convingere ca bărbații.
Realitatea e că în consiliile din Alba, lucrurile nu arată prea „feminin”. La primăriile din zece orașe din județul Alba, cu un total de 172 de consilieri locali, am reușit să găsim doar 22 de femei, adică undeva la 12%, ceea ce este sub nivelul european cam de trei ori.
La Consiliul Județean, avem 21 de bărbați și doar 2 femei: Marcela Dărămuș (PSD) și Angelica Mocan (PNL). Din cele 78 de unități administrativ-teritoriale din Alba, trei sunt conduse de femei, Lenuța Bubur de la Crăciunelu de Jos, Lenuța Aldea de la Cergău și Emilia Livia Cândrea de la Doștat.
Situația nu este echilibrată peste tot, așa că nu putem să generalizăm gradul de misoginism în orașele din Alba. De exemplu, la Aiud, din totalul de 19 consilieri locali, 5 sunt femei, adică peste 25%, iar la Cugir, din 19 consilieri, 4 sunt femei. La Ocna Mureș, din 17 consilieri 3 sunt femei, iar la Abrud, din 15 consilieri 3 sunt femei. Singurele primării din județ care nu au inclus în partea eligibilă a listelor electorale nicio femeie sunt Alba Iulia și Cîmpeni, drept pentru care, în consiliile locale din acest orașe sunt numai bărbați.
Sunt partide care nu au avut nici măcar un candidat femeie, iar dintre cele care au avut, puține au fost trecute în partea eligibilă a listei, iar și mai puține au ajuns în forul decizional al orașelor. În consiliile locale din Alba, cele mai multe femei provin din PDL, pe locul doi se află femeile social-liberal, apoi PP-DD cu două reprezentante și o femeie de la PNȚCD.
Se pare că, la nivel central, în România, situația este puțin deasupra celei a județului Alba. În Parlament, de exemplu, prezența feminină este undeva la 15%, în timp ce Parlamentul European este compus din 35% femei și 65% bărbați.
Iată care sunt femeile din consiliile locale din Alba:
La Alba Iulia, nicio femeie. Sunt șanse ca, după plecarea doctorului Mircea Ludoșan din CL, locul acestuia să fie ocupat de Monica Onețiu, asistent medical și director de îngrijiri la Spitalul Județean Alba.
La Sebeș, din 19 consilieri, doar o femeie a fost inclusă inițial pe listele eligibile, Paraschiva Nistor (USL). Ulterior, după plecarea conservatorului Gheorghe Feneșer la Instituția Prefectului, locul acestuia a fost preluat de Ileana Bogdan, tot din PC. În prezent, în Consiliul Local Sebeș sunt, deci, două femei.
La Aiud, situația este relativ mai echilibrată. Aici, inițial au fost 5 femei pe listele eligibile, dintr-un total de 19 consilieri. Una dintre femei, Andrea Katona (USL), a fost numită director al AJOFM, iar locul din CL ei a fost preluat de liberalul Bogdan Mircea Ciprian. Acum mai sunt doar patru femei în CL Aiud: Simona Lazăr (USL), Iulia Badea (PDL), Geza Molnar (PDL) și Szocs Ildiko (UDMR).
La Cugir, situația este similară cu cea de la Aiud, adică aproape de două ori peste media din județ. Din 19 consilieri locali, 4 sunt femei: Camelia Dumitrean (PDL), Rodica Florea (PNL), Tatiana Petric (PNL), Zorița Minerva Prepelița Ciulea (PDL).
La Ocna Mureș, din 17 consilieri, 3 sunt femei: Marcela Nicoară (PDL), Claudia Jurj (PP-DD) și Claudia Șilip (PNȚCD).
La Abrud, trei femei diversifică peisajul Consiliului Local, alcătuit din 15 membri: Emilia Scrob (PDL), Cornelia Oneț (PNL) și Iulia David – independent.
La Zlatna, Consiliul Local se poate mândri cu o singură femeie, din 15 consilieri. Este vorba despre Paula Ioana Homaciu (PDL).
Și la Baia de Arieș, din cei 13 consilieri, doar unul este femeie, Mărioara Baic, de la PP-DD.
În deciziile despre soarta orașul Cîmpeni, în Consiliul Local se exprimă doar bărbați, 15 la număr.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News